Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

mortak 

všechny recenze uživatele

Herz se bohužel pokusil převést Grinův temný, ale od hlavy k patě romantický příběh (a sestry - dvojčata navenek, ale uvnitř protipóly, patří do základní výbavy romantismu, nehledě na konec příběhu) do podoby antické tragédie, a výsledek je dosti sporný. Divadelní herectví Ivy Janžurové jde proti expresionistické stylizaci filmu - herečka se snaží sestrám dodat věrohodnost, ale režisér se o postavy moc nezajímá, protože pro něj jsou důležité kostýmy a atmosféra. Jenže zvukové efekty velice připomínají Arabelu či Rumburaka, kam taky patří, zatímco zde nevyvolávají hrůzu či alespoň úzkost, ale spíše únavu a rozmrzelost,a hlavně ničí samotný příběh. A fascinace kostýmy pak celý příběh posouvá do zvláštní snové roviny, ve které divák ztrácí kontakt s postavami. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Největší klad filmu je vynikající herectví Ivy Janžurové, která ztvárnila obě hlavní role s naprostou bravurou. Některé scény se natáčely v sídle letohrádku Balčik na černomořském pobřeží Bulharska, které je prodchnuto skutečně sugestivně zvláštní atmosférou. Podle mého soudu skvěle ztvárněné dílko, které občas připomíná strašidelnou pohádku s motivem zápasu dobra a zla. Doporučuji všem, kdo má rád filmy s tajemně ponurou atmosférou dozajista bude s tímto pozoruhodným dílkem určitě spokojen. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz ukazuje, že horor zvládal skutečně dobře a že je naprosto jedno, jaké si zvolí prostředí, hlavně, když má k dispozici skvělé herce. On už dokáže vygradovat atmosféru a okořenit příběh tak, aby vás bavil celou dobu. Tohle je ale jednoznačně představení Ivy Janžurové, která filmu vévodí a dokáže vás okouzlit, stejně jako zhnusit v podstatě v jednom okamžiku. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Taká malá mrazivo-komická gotika... Až na zavíjajúcu hudbu celkom príjemný zážitok, ktorý som však nemohla brať smrteľne vážne, pretože mi niektorými znakmi proste pripomínal parodické kusy á la Adéla ještě nevečeřela alebo Tajemství hradu v Karpatech. Najzaujímavejšou postavou bola pre mňa madam travička. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Dekadentné, pomalé, krásne...v bývalom Československu takéto filmy vedel točiť zrejme iba Herz. P. S. odkaz pre Radima: autorom knižnej predlohy nie je Green ale Grin. BTW, geniálny ruský autor snových príbehov s vôňou mora a exotických diaľok, ktorému sa občas šmyklo pero a napísal aj horor ako remeň. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou napsal ruský spisovatel Alexandr Grina. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Na príkaz Barrandova sa vytratil scenáristický dovätok, ktorý by zrejme prvýkrát priviedol do českého filmu schizofréniu v hitchcockovskom prevedení. (Raccoon.city)
  • 21.6.2019 měl v Německu světovou premiéru blu-ray s restaurovanou verzí filmu. Film existuje na samostatném blu-ray (limitováno na 999 ks), nebo je součástí trojdisku Juraj Herz Edition (limitováno na 399 ks), kde najdeme dále filmy Panna a Netvor (1978) a Upír z Feratu (1981) obojí v restaurovaných verzích. Všechny disky obsahují kromě německé i českou audiostopu. (lexa.k)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama