Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (240)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dřevěným kolíkem přímo do srdce? Ale kdepak, miřte na pneumatiky.. Herz si hraje na Belu Lugosiho, Menzel si hraje na herce, T.Pištěk a pracovníci vývojového centra Škody MB si hrají na designéry (úprava Škoda 110 Super Sport), ale celé je to jakési bezkrevné a nedržící pohromadě. Zůstává otázkou, jak by film vypadal bez zásahů sviňsky rudých cenzorských nůžek.. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo extra velký zklamání. Na film jsem se těšil. A těšil jsem se že uvidím Český tak trochu upírský film, ale teda nesplnilo se ani polovina toho co jsem očekával. Menzel ještě ušel ale zbytek byla katastrofa, postelová scéna byla navíc naprosto debilní. A celý to chování postav byla jedna velká tragédie. Od herze nechci vidět už ani jeden film. ()

Reklama

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu a hlavně cenzuru je to dobře zpracovaný film, na české poměry s opravdu originálním námětem. Jen mi záplatka nepřijde moc promyšlená, čekala jsem větší pointu, proč Ferat bude zabíjet svoje řidičky a taky jsem holt na klasické horory o upírech, jako Drákula, Interview s upírem, nebo Svatba upírů. Navíc o Sci- Fi, se nedá mluvit ani v nejmenším. Neříkám, že je to špatný film, viděla jsem ho poprvé až nyní, ale bohužel jsem u něho 2x usnula, takže je někde chyba. Film sice působil záhadně, ale nebála jsem se, žádné mrazení v zádech, které bych od takového filmu očekávala se bohužel nedostavilo, žádné tajemno ze kterého se člověku zrychlí dech.Film pro mě osobně postrádal hloubku a to vidím, jako jeho největší slabinu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Konečně k letitému hodnocení doplňuji i komentář. Tenhle film je plný rozporů. Na jednu stranu námět, spolu se všemi (i ve filmu zmíněnými) okolnostmi a důsledky (dobově tehdejší ropná krize, dnes zase všechny ty kecy o uhlíkové stopě) je dost zajímavý a nosný. Dále výtvarná stránka (Pištěk se docela vyřádil), Hapkova hudba a i docela solidní atmosféra (v některých momentech). Naproti tomu scénář je dost krkolomný, tu a tam jakoby kus chyběl (cenzura?), někdy pro změnu atmosféra chybí úplně, postavy se občas chovají vyloženě divně a protismyslně a ta občasná kritika konzumu je tam nasazená hrozně násilně. A co nejhorší, výběr herců. Třeba Čepek pasuje přesně, jenže Menzel zkrátka nikdy hrát neuměl a Veš krnová stačí leda tak na prostomyslné venkovské nány a štětky, v dramatických rolích je úplně mimo. Ze tří neslevím, už proto, že jsem jako malý capart obcházel model feratu na slovutné filmové výstavě u Hybernů v roce 1986 dílem v hrůze, dílem fascinován, ale jinak myslím, že to zůstalo někde na půl cesty k využití potenciálu nápadu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Desing automobilu Ferat - http://www.youtube.com/watch?v=Kd_zZv3eplY dělal Theodor Pištěk ve spolupráci lidí z Mladé Boleslavi z oddělení vývoje soutěžních a závodních vozů Škoda. Podařenou psychohudbu k filmu složil Petr Hapka. Hlavním hrdinou, mimo Mimi ( Dagmar Veškrnová ) a Dr. Marka ( Jiří Menzel ), je automobil Ferat Wampire z biologickým motorem, který jezdí na neobvyklé palivo. Ani po dvaceti devíti letech od natočení tohoto snímku režisérem Jurajem Herzem, jsem se nenudil a při pohledu na ty všechny vozy Škoda 1000, Škoda R - 110 nebo Škoda 120 nebo Fiat Maluch jsem si pěkně zavspomínal. Ne úplně nadarmo jsem si taky vzpomněl na filmy Terminátor nebo Virus z Jamie Lee Curtisovou a na knihu Století páry od Petra Schinka. TERMINÁTOR ( 1984 ) - stroj z ocelovou konstrukcí která je obalená lidskou tkání, VIRUS ( 1999 ) - stroje využívající ke svému " životu " lidské orgány, STOLETÍ PÁRY ( 2010 ) - Bytosti z masa a kostí uměle " vyrobené " pro práci, hlídání, ochranu a boj, UPÍR Z FERATU ( 1981 - 82 ) - biologická jednotka velké síly obalená ocelovou konstrukcí. A v neposlední řadě i povedená plakát k filmu, který lehce připomene Tarantinovo Grindhouse: Auto zabiják (2007). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • Televizní vůz TV-WR je vybaven televizní technikou Bosch a Sony. (sator)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama