Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer
USA, (2017–2024), 55 h 27 min (Minutáž: 38–85 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Anthony Rapp, Doug Jones, Mary Wiseman, Wilson Cruz, David Ajala, Blu del Barrio, Shazad Latif, Michelle Yeoh, Tig Notaro, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Diskuze

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

hledám v tvém příspěvku cokoliv konstruktivního, co by se podobalo věcné odpovědi v rámci tématu, a nacházím jen urážky na mojí adresu. nechceš to zkusit znovu? protože na tohle se nedá nic říct. teda nic slušného.

na příspěvěk reagoval Terepin

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

prosím tě byl ty jsi někdy v Číně? Nebo alespoň mimo Evropu?;) Silně o tom pochybuju s tvými omezenými a nezřídkakdy až směšnými světonázory... stejně tak tvůj pohled na historii, kdy asi každý běloch v Americe šikanoval černochy, ono vůbec nebyly tisíce a tisíce abolicionistů aj., kdepak, pro poblázněné SJW tvého ražení takoví lidé asi nikdy neexistovali, nehodí se ti to do tvého antibělošského narativu, smutné...

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

tak to jsi ale dost brutálně dezinterpretoval historii. protože ty otroky nevlastnila vláda. ale prachobyčejní běloši jak ty nebo já. a segregační zákony v praxi neudržovala vláda, ale každý jednotlivý běloch, který se v běžném životě každý den při setkání s afroameričanem choval, jako kdyby ti černí byli občané druhé kategorie. zákon byla jen záminka. k tomuhle rasismu přispěli svým dílem všichni.

a k tomu druhému, zcela nesouvisejícímu tématu, bych dodal, že při tak silné cenzuře, které v Číně podléhá internet, a při tak silné propagandě, které tamní obyvatelstvo čelí, nelze za naivitu občanů považovat ani to, kdyby byli přesvědčení o tom, že Ujguři jsou národ vegetariánských upírů z Marsu. ostatně, i ty sám věříš kdejaké bláznivé konspiraci, a to ti tu propagandu nikdo nevnucuje, sám si jí dohledáváš na youtube, takže bys měl mít pro lidskou důvěřivost větší pochopení :P

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

"všechno to bezpráví na Ujgurech nepáchá asijská rasa, páchá je na nich čínská vláda a to navíc pravděpodobně bez vědomí většiny populace. tyhle zločiny nepadají na hlavu ani obyčejných Číňanů a už vůbec ne Korejců a Thajců a vietnamských imigrantů v Česku a všech ostatních asiatů.

 

Vypůjčím si tenhle tvůj text a malinko ho upravím, ju? 

 

Všechno to bezpráví na černoších během obchodu s otroky nepáchala bílá rasa, páchala je na nich např. britská vláda. Tyhle zločiny nepadají na hlavu ani obyčejných Britů a už vůbec ne Poláků, Finů či českých imigrantů v Británii a všech ostatních bělochů;)

 

Záměrně jsem pak vypustil tu část o povědomí většiny populace, ono myslet si, že obyčejní Číňané v neuvěřitelně globalizované a technologicky pokročilé společnosti nevědí o Ujghurech je stejně naivní, jako říct, že řadoví Němci neměli potuchy a pronásledování Židů v období druhé světové či že obyčejní Rusové nevěděli o existenci gulagů za dob CCCP atp.;)

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

a neuplatňuješ ho spíš ty? tím, že hlásáš hrdost na vlastnost, kterou sdílíš s těmi, kdo pod záminkou téže hrdosti páchali krutosti? já si třeba nemyslím, že bys na tom měl jakýkoliv podíl a tedy nesl jakoukoliv vinu jen proto, že jsi stejné rasy. já jen říkám, že podobným implikacím je skoro nemožné se vyhnout, jakmile začneme hovořit o rasové hrdosti. v tom momentě se otevřenou všechny dějinné souvislosti a musíme se připravit na to, co z nich vyjde. ať už je to lichotivé nebo ne.

mimochodem, protože ti to v mém předešlém příspěvku uniklo, dodám, že tím zjevně myslím dějinné souvislosti chování jedné rasy vůči jiné. ty do toho stále pleteš národnosti. na jednu stranu se nedivím, ono se to snadno zaměňuje. jedna iracionální záminka k diskriminaci nebo jiná. ale pořád je to jiná kategorie. všechno to bezpráví na Ujgurech nepáchá asijská rasa, páchá je na nich čínská vláda a to navíc pravděpodobně bez vědomí většiny populace. tyhle zločiny nepadají na hlavu ani obyčejných Číňanů a už vůbec ne Korejců a Thajců a vietnamských imigrantů v Česku a všech ostatních asiatů. a Mayové a jejich rituály či hladomor v Severní Korei jsou úplně mimo téma, protože to nejsou rasově motivované zločiny. ale v případě historické zkušenosti afroameričanů se tu bavíme o institucionalizované nesvobodě a o segregačních zákonech, na kterých fungovala celé společnost, a ano, tady si troufnu říct, že až na ojedinělé případy padá vina na každého, kdo v té společnosti žil jako svobodný a proti tomuto bezpráví nevystupoval. protože on prostě nebyl nikdo, koho by se to netýkalo. a týká se to pak zpětně i toho, kdo se hodlá hlásit k nějaké rasové hrdosti. jako omezenost mi přijde spíš neuvědomovat si, k čemu vlastně že se to ten dotyčný přihlásil, když řekl, že je hrdý na svou rasu.

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

v podstatě uplatňuješ stupidní princip kolektivní viny - já Čech nemohu být hrdý na to, že jsem bílý, protože určité procento mé rasy se v minulých stoletích zachovalo špatně, čili budeme ignorovat všechny vědecké, technické, biologické aj. poznatky, pokrok a dobré skutky a holt se všichni běloši budeme kolektivně stydět... stejně tak dle tvé logiky běda jak nějaký Asiat bude hrdý na svou rasu, protože Číňané posílají Ujghury do koncentráků, Severní Korejci vybíjejí svojí vlastní populaci, běda, jak nějaký Latinoameričan bude hrdý na svoji rasu, protože Mayové lidem zaživa sekali hlavy, vyřezávali jim srdce a spousty jiných barbarských rituálů atd....:) Už chápeš, proč jsou tvé názory opravdu hloupé a omezené?:)

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

jako někdo, kdo právě ztotožnil rasovou a národnostní příslušnost do jedné věci, si úplně jako nemůžeš stěžovat na nutnost vysvětlovat elementární věci, protože tu zaměňuješ věci, které, dovolím si předpokládat, by si snad nepopletlo ani pětileté dítě. ale mě docela baví vysvětlovat věci popopaticky, takže budiž: pokud hovoříme o hrdosti k rase, pak je jejím kontextem historie chování příslušníků dané rasy. národnost s tím naprosto nijak nesouvisí. to bychom pak museli hovořit o národní hrdosti, což je duševní postižení úplně jiného druhu na úplně jinou diskuze a hlavně tedy s úplně jiným dějinným kontextem.

a samozřejmě nemůžeš hovořit o hrdosti ke své rasové příslušnosti, aniž bys při tom vzal v úvahu historický kontext toho, co všechno za zlo se ve jménu tvé rasy spáchalo. vlastně mě ani nenapadá, jak jinak si to takovou hrdost lze vykládat. protože přesně ve stejném smyslu hovoří třeba ti afroameričané o hrdosti na svou rasu. oni jsou pyšní, že dokázali (z větší části) překonat všechno to příkoří, které se na nich historicky napáchalo. jsou hrdí na to, že už nejsou a nemohou být považování za podlidi a nemůže tak s nimi být zacházeno. a tou hrdostí dávají najevo, že už si to nenechají znovu nikdy ani náznakem líbit. což mi přijde zcela ok. hrdost v tomto smyslu slova nelze kvůli historické zkušenosti přetlumočit na bílou rasu.

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

aha, takže hrdá na svou rasu může být jen utlačovaná menšina, kdokoliv jiný je pak nácek nebo tak něco?:) Mohou třeba Číňani být hrdí na to, že jsou Asiati? Nebo se ten zákaz hrdosti týká jen a pouze bělochů? A pokud tu hrdost někdo interpretuje jako hrdost na nějaké historické krutosti (které mimochodem páchala naprosto každá rasa na této planetě, drahý Edo, viz černoští otrokáři atp), tak je prostě a jednoduše hlupák a "malinkatý" rasista, protože není běloch jako běloch a každý bělošský národ má svou vlastní historii, že? Ono ČR jaksi žádné kolonie neměla, na otroctví se nikdy nepodílela atd., čili proč by Čech nemohl být hrdý na to, že je běloch??

 

Proč se SJWům musí vysvětlovat tyhle naprosto elementární věci? To mi opravdu vrtá hlavou ze všeho nejvíc....

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

to bych si na Twitter určitě nedal, protože nepatřím k utlačované menšině, a hrdost na vlastní rasu by tím pádem byla v první řadě zcela nemístná a v druhé řadě snadno (dez)interpretovatelná jako hrdost na všechny krutosti, které kdy historicky bílí spáchali na všech ostatních. a vůbec se nedivím nikomu, kdo si to právě takhle vyloží a odpovídajícím způsobem zareaguje.

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

škoda, že nejsme v Americe, vyzval bych tě k onomu pokusu dát si na twitter "I'm proud to be White" a jakých reakcí by se ti pak dostalo;) Pozitivních určitě ne a v tom je problém, který ty odmítáš vidět/marginalizuješ.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

....takovou situaci těžko můžu zlehčovat, když je to situace docela imaginární. ani na minutu nevěřím narativu na způsob "nepříčený SWJ mob lynčuje ubožáky, kteří si dovolili jen vyjádřit svůj názor". nikdy jsem ještě nezaznamenal případ, kdyby byl někdo napadán za názor. leda by ho vyjádřil posměšným a urážlivým způsobem, na kterýžto se ale, jak všeobecně známo, pravidla o názorové toleranci nevztahují. a provokatéři a trollové a lidé, kteří zcela záměrně napadají druhé na internetu, že občas dostanou kapky? no však v pořádku :)

na příspěvěk reagoval cyphercz

Terepin

Terepin (hodnocení, recenze)

Eodeon

Sama nerobila nič, vždy len obskakovala Lucasa a Spielberga. A Star Wars sa jej podarilo finančne aj kvalitatívne potopiť.

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

ono ale lidem nevadí, když se někdo veřejně hlásí k nějaké menšině nebo odmítá genderovou příslušnost jak ty píšeš, to je bohužel určitá demagogie/zlehčování situace z tvé strany... co spoustě lidě včetně mě vadí je to, když agresivní SJW mob vyžaduje po lidech aby si dali do všemožných internetových profilů svá gender pronouns a jakmile to někdo odmítne udělat, či to paroduje stylem "beep boop beep", tak je najednou oheň na střeše a danému člověku hrozí vyhazov z práce a virtuální lynč... to samé mi v zemích jako USA, Kanada atd. hrozí i když jen vyjádřím svůj názor, že gendery jsou stejně jako pohlaví pouze dva, to pak cancelační mašinérie jede na plné obrátky, zejména pokud bych byl někdo veřejně známý... a v neposlední řadě jsou to stále častější rasistické výroky ohledně bílých, jak pomalu můžeme za všechno zlo na světě, čili pokud si někdo na twitter dá "I am proud to be Black!", tak sklidí pomalu ovace ve stoje, pokud si tam ale běloch dá "I am proud to be White!", tak budou následovat reakce typu "disgusting display of white supremacy", "racist" atd.;) Čili v tomhle je problém, drahý Edo, ne že si někdo chce svobodně vyjádřit příslušnost k menšině či k genderu, ale že mě někdo bude tepat za mé odmitnutí jejich agendy a diktovat co je a není správný pohled na svět;)

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

takových příkladů by se našly tisíce, protože ty stejné důvody, které vedou některé lidi dívat se spatra na ženu při výběrovém řízení, je vedou dívat se na ní tímto způsobem i v jakékoliv jiné situaci. čili problém není ani tak situace. problém jsou zakořeněné stereotypní představy o genderech, které tohle všechno způsobují. čili podle mě by se to mělo řešit u zdroje. řešit diskriminaci, když k ní dojde, je sice třeba, ale ještě více je třeba prevence, zabránit tomu, aby se v takových situacích vůbec lidé ocitali. tomu pomáhá osvěta, jakákoliv veřejná diskuze na téma genderové diskriminace, apod. ale i bez toho se domnívám, že pokrok nelze zastavit. dochází k němu s každou generační obměnou. všichni ti pošetilci, kteří tady všude po diskuzích hudrují, jak se svět zbláznil, když dovoluje lidem se veřejně hlásit k nějaké menšině, nebo odmítat genderovou příslušnost, ti všichni jednoduše zestárnou a nahradí je generace, která těmihle všemi předsudky a stereotypy zatížená nebude, nebo respektive o něco méně. o budoucnost se prostě nebojím. ale to, co se děje tady a dnes, to je třeba adresovat, a nečekat, až se svět zlepší nějak sám od sebe.

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

pokud to budeš brát skrz praxi, tak to pak ale není jen o ženách, platné zákony se nedodržují napříč společností, ať už se jedná o drobné přestupky nebo nějakou závažnější kriminalitu, to je holt nedokonalost společnosti, která tu vždy v nějaké míře byla, je a bude, pozitivní je však to, že tato míra se za posledních 100 let rozhodně velmi znatelně zmenšila, takže jdeme správným směrem;) Z tvé rétoriky mám ale vždy pocit, jako bychom byli v roce 1900 a ženy neměly ani právo volit... A ještě by mě zajímalo, kde vidíš nějakou diskriminaci žen v naší společnosti vyjma těch situací, kdy nějakou ženu nějaký náborář nevezme čistě dle věku, obav z toho, že půjde brzy na mateřskou atp.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

s diskriminací bělochů se ve svém okolí osobně nesetkávám, je to pro mě spíš abstraktnější záležitost. přeci jen, tam, kde se pohybuji, jsme v těžkou majoritou, ale jeden jev jako příklad se mi teď z hlavy taky vybavil, a sice sledoval jsem jednu dobu bollywoodské filmy, které, jak známo, se obvykle vyznačují spoustou muziky a tance. a byl tu jeden film, kde hlavní role samozřejmě hráli indičtí herci, ale v jedné vedlejší roli byla bílá holka. respektive nevím podrobnosti, takže národností mohla být indka, řeč podle všeho ovládala s přehledem, ale byly tam na pohled patrné evropské etnické kořeny, když to tak řeknu. řada muzikálových vystoupení v tom filmu se mi dost líbila, takže jsem si některé klipy z filmu na YT přidal do svého playlistu bollywoodské hudby, a jednou mi to nedalo a pročítal jsem si komentáře a narazil jsem na relativně dost komentů ve smyslu, jak báječně pohybově nadaní jsme "my indové", jak krásně ilustruje ten klip, ale ta jedna holka je taneční dřevo, protože je bílá. to je ten důvod. prostě, přinejmenším v tomhle ohledu jsou bílí prostě podřadní. co na to říct no.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

To jsi mi zase připomněl jinou moji kamarádku, která měla přesně ten problém co jsi teď zmiňoval - byla čerstvě po mateřské a teda najít byť úplně obyčejnou, třeba i podřadnou práci, to se mohla ulítat a nic. Přitom šikovná a pracovitá holka, ale prostě ta nálepka "maminy" se s ní podle všeho veze.. :-/
Člověk nakonec fakt nemusí chodit daleko, aby si tyhle věci a řeči o rovnoprávnosti ověřil na vlastní kůži. Máme to asi vážně o dost prostší a snadnější, nežli ty ženy...

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

to je naprosto běžný jev. obavy, že mladá zaměstnankyně odejde zakrátko na mateřskou vyloučily z výběrka už spoustu žen. na druhou stranu o moc lepší to nemají ani ženy ve věku, kdy už ty děti mají, a stereotypně se očekává, že si kvůli nim neustále budou brát volno, když stonají apod. no a ženy zralejšího věku se uplatňují obecně nejhůř. to si člověk skoro nevybere. v mnoha ohledech jsme my muži ve výhodě.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

je to přesně naopak. ty nereaguješ na to, co píšu já. protože já evidentně celou dobu píšu o žité praxi. která je těžce diskriminační. ty hovoříš o tom, jak se společnost navenek tváří, jaký je oficiální postoj, jinými slovy co je politicky korektní. ale ono je v posledku úplně jedno, že diskriminace je nekorektní a opovrhovaná, když se stejně děje. společnost je pokrytecká. navenek některé praktiky zavrhuje, ale v realitě je živí. čili já nehovořím o tom, jestli máme stejná práva někde na papíře a někde v PR prohlášení. já hovořím o tom, jestli je máme stejná v praxi. jestli jsou dodržována. protože ať už tu budeme slovíčkařit jak chceme, pokud jsou někomu ta práva v praxi upírána a nemá nikde zastání, tak ta práva prostě nemá. a žádné oficiální deklarace a žádné tiskové prohlášení plné politicky korektní sofistiky na tom nic nebaví. čili opět zopakuji, bavme se o realitě, jinak se bavíme každý o něčem jiném.

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon , Eodeon

víš co je na debatách s tebou naprosto úmorné? Že vůbec nereaguješ na to co píšu, resp. to celé převrátíš nebo si to jinak upravíš. Tak znovu - psal jsem, že "ženy mají jiná/menší práva než muži?? No ano, v takové Saudské Arábii tomu tak skutečně je, ale v Evropě či USA? O privilegiích či příležitostech tu můžem dlouze polemizovat, ale s tím právem jsi přestřelil, drahý Edo;)" To bylo jednou z hlavních podstat mého příspěvku a tvá reakce? Místo toho píšeš sáhodlouhý text o diskriminaci, o které jsem psal, že je to na dlouhou polemiku, ale na některých věcech bych se s tebou dozajista shodnul, viz třeba Jákkyho příklad z práce, který je samosebou ukázkou jak by to fungovat nemělo... no ale aspoň že nepíšeš, že není možné být rasistický vůči bělochům, mnoho "progresivistů" v USA to tak vidí;)

na příspěvěk reagoval Eodeon, Eodeon

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

Dost drsné příklady Ti povím, jen co je pravda... Já mohu přispět s něčím ne tak zásadním, ale stejně praštěným a to přímo z mé práce, kde jednu moji kamarádku nechtěli přijmout jen proto, že je to mladá a atraktivní holka a že je zde celkem reálná šance, že si brzy najde chlapa, otěhotní a bude na mateřské doma. Jen tady pro to ji nepřijali, přestože jinak kvalifikačně nároky na onu práci s přehledem splňovala... Jako že ať žije ta naše západní nediskriminační společnost, o které tu psal cypher.. :-/

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

napovím pár příklady ze svého okolí. kamarád je inženýr agroekologie. ucházel se hned po práci o místo v nějaké laborce, na které byl s ohledem na své vzdělání perfektně kvalifikovaný. z výběrka ho nakonec vyloučili se zdůvodněním, že odbornou kvalifikaci sice s přehledem splňuje, ale aktuální kolektiv na pracovišti je "babinec", do kterého by jako chlap nezapadl. což je samozřejmě kravina, protože on je typ, co se dokáže vpohodě kamarádit s holkama stejně jako s klukama. stačilo mu dát jen šanci to dokázat. ostatně, i z tadytěch důvodů existuje zkušebka, že? je to genderová diskriminace? no ovšem. přímo učebnicová. to je jasný důkaz toho, že boření genderových stereotypů zlepší životy všem, nejen ženám, ale i mužům.

jiný můj známý ze Singapuru mi vyprávěl o tom, že u nich mají povinnou vojnu dva a půl roku. což my tady na západně asi budeme vesměs vnímat jako strašlivý zásah do práv a svobod jedince, ale oni jsou s tím celkem ok, prostě to berou tak, že taková jsou pravidla, vlast nás potřebuje a tak, ale co je štve je, že tuhle povinnost mají jen kluci. protože holky jdou po střední rovnou na výšku a mají po zbytek života před muži de facto dva a půl roku náskok, kariérně vzato. zatímco pro muže se život zastaví. asi jako kdyby byli dva roky v kómatu. a asi by to vnímali jako menší nespravedlnost, kdyby u nich platila stejná pravidla jako dejme tomu v Izraeli, kde je základní vojenská služba povinná pro ženy stejně jako pro muže. prostě, Izraelce z genderové diskiminace v tomto případě nemůžeme vinit. ale Singapur? :(

na příspěvěk reagoval Jakkob, cyphercz

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

já tě snad začnu podezřívat, že jsi agorafobik, či co. protože ty jsi snad za posledních dvacet let nevytáhl paty z domu, že netušíš, jak vypadá ten svět venku. protože tohle je už poněkolikáté, kdy zakládáš svojí argumentaci na de facto popírání existence genderové diskriminace v západních společnostech. respektive jsi ochotný připustit diskiminaci pouze tehdy, když jde v důsledcích o život, jen když jde o naplnění nějaké extrémně závažné trestní skutkové podstaty. ale já se tady přeci bavím o něčem úplně jiném. nikoliv o zločinu a kriminalitě, nikoliv o případech domácího týrání, vraždění a polévání kyselinou, ale o diskriminaci, čili obecně o jakémkoliv zvýhodňování jedné skupiny na úkor druhé skupiny na základě iracionálního ohledu, jako je ohled na gender, rasu, atd. zdůrazňuji to "v jakémkoliv měřítku". pokud tedy personalista upřednostní mužského zájemce o práci před úplně stejně kvalifikovanou uchazečkou, nebo pokud někomu cizinci sprostě nadávají na ulici jen proto, že vidí Asiata, tak to prostě diskriminace je, i když nejde v důsledku o mrtvoly, a děje se to v obrovské míře. a ty žiješ v nějakém jiném žužu světě okřídlených jednorožců, co zvrací duhu a serou zmrzlinu. probuď se, prosím, konečně do reality.

a samozřejmě, že rasová diskirminace vůči bělochům existuje. a není pro ní omluvy o nic víc než pro jakoukoliv jinou diskriminační praxi. stejně jako existuje diskriminace vůči mužům. ale globálně vzato se to děje v mnohem menším měřítku a v mnohem menší míře závažnosti, čili z hlediska priorit je logické začít se starat nejprve tam, kde je pomoci nejvíce zapotřebí. to je snad logika, se kterou se nelze přít. krom toho si shazuješ vlastní argument, protože kdybychom se opravdu měli starat čistě jen o případy nejvyšší závažnosti, což naznačuje tvůj příklad se Saudskou Arábií, pak bychom museli rasismus vůči bělochům odsunout zcela mimo zřetel. podle tvé vlastní logiky.

a to ještě uvažuješ relativně svéprávně, jen ti chybí reality-check, ale podívej se na všechny ty chudáky, co jsou jich tu kolem mraky, kteří se nás na diskuzích snaží mermomocí přesvědčit o tom, že obsazení černého herce do role, kam "prostě nepatří", je důkaz o probíhající genocidě bílé rasy, a v uvažování tadytěch lidí neexistuje na světě závažnější společenský problém, než tento, řekněme to na rovinu, zcela imaginární problém. to je teprve haluz.

nebo mluvme konkrétně. pokud máš třeba ty pocit, že diskriminace mužů a diskriminace bělochů si zasluhuje větší pozornost (v porovnání s čímkoliv z toho, o čem tu čas od času hovořím já), tak mi pověz, kde se tohle přesvědčení v tobě bere. kdy ses ty konkrétně nebo někdo tobě blízký ocitl v situaci, kdy byl znevýhodněn proto, že je buďto muž nebo buďto běloch...? a jak často se s takovými situacemi v životě setkáváš?

na příspěvěk reagoval cyphercz

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

cyphercz

I v Evropě, USA a v celém západním světě stále platí, že muži > ženy a že si rozhodně nejsou rovni ve všech ohledech, ve kterých by si jinak rovni být měli. Nevím kde žiješ, ale k utopii, kde si jsou muži a ženy rovni má naše západní společnost ještě hodně daleko a je otázka, zda se do tohoto bodu stran rovnosti mezi pohlavími vůbec kdy dostaneme...

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

ženy mají jiná/menší práva než muži?? No ano, v takové Saudské Arábii tomu tak skutečně je, ale v Evropě či USA? O privilegiích či příležitostech tu můžem dlouze polemizovat, ale s tím právem jsi přestřelil, drahý Edo;) A patriarchální diktát je taky úsměvné označení, to platilo tak ve středověku, teď samozřejmě žádný diktát nemáme, resp. samozřejmě opět mluvím o takové Evropě či USA... nebo pokud si myslíš, že žiješ v nějaké formě diktátu, tak se zkus na měsíc přestěhovat do Jižního Sudánu, ty diktáte...:) Jinak že ty si i myslíš, že nelze být rasistický vůči bělochům? Z tvých názorů bych se tomu vůbec nedivil;)

na příspěvěk reagoval Jakkob, Eodeon, Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

takový argument by byl platný, kdybychom žili ve společnosti, která je nediskriminační a nedělá rozdíly mezi gendery, co se týče práv, prilegií a příležitostí. ale v patriarchálním diktátu reálné společnosti by měl zkrátka tvůj hypotetický příklad úplně jinou váhu než citát Kennedy, která hovoří z pozice společensky znevýhodňované skupiny a tedy si může dovolit volit daleko silnější slova a je to zcela legitimní. a je to samozřejmě z její strany provokace, čili se očekává, že se ozvou potrefené husy. třeba já bych to neměl vůbec potřebu rozmazávat, protože se tím necítím nijak pohoršený. pokud někdo cítí, tak to je zajímavé :)

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Eodeon

takže bys neměl sebemenší problém, kdyby třeba Lucas kdysi v rámci propagace prequelů razil heslo "force is male"? Neosočoval bys ho ze šovinismu, misogynie a bůhví čeho ještě?;)

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cyphercz

kdyby ta návratnost byla katastrofální, možná, ale pouze neuspokojivá? což je imho výstižná volba slova. a ty její provokace typu force is female mi připadají naprosto neškodné. být Češka, tak má navíc pravdu, Síla je rodu ženského :)

na příspěvěk reagoval cyphercz

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama