Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

angel74 

všechny recenze uživatele

Řemeslně skvěle zpracovaný snímek pojednávající o kauze, jež měla v roce 2003 přímou souvislost s invazí amerických a britských vojsk do Iráku. Keira Knightleyová jako odvážná špionka Katharine Gunová podává velmi přesvědčivý výkon, přičemž působí fyzicky i psychicky značně vyčerpaně, což je pro ztvárnění této role potřebné. Za zmínku též stojí strukturálně jednotný hudební doprovod, který dokáže udržet dramatické napětí prakticky po celou stopáž filmu. (75%) ()

venison 

všechny recenze uživatele

Precizní thriller s politickým podtextem. Jak moc Keiru Knightley nemůžu, tak tady mi sedla. Skvěle obsazeno, skvěle napsáno, skvěle natočeno i skvěle zahráno. Rozhodně jeden z filmů, co vás donutí se zamyslet nad tím, co byste na místě hlavní hrdinky udělali vy. Akci nehledejte, jen poctivou novinařinu, zdatnou právničinu a zkaženou politikařinu. |kino doma - aerovod| ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I'VE BEEN HERE SINCE 5:00, LISTENING TO A RUSSIAN EMBASSY STAFFER TRYING TO BRIBE A NORTH KOREAN DEFECTOR WHO'S BEEN DOWNLOADING SOME KINKY SHIT." ------------------ Milujem to! Už keď som minulý rok videl, že sa točí film s Fiennesom (áno, aj s KK) o udalostiach súvisiacich s inváziou do Iraku, bol som radosťou celý bez Seba. A tak je to konečne tu, dnes ráno online, a je to ešte lepšie, ako som si myslel. Aj keď sa jedná o čistú konverzačku, bol som napätý ako struna a čakal, čo sa udeje. Ani na moment som si neoddýchol a hoci tempo občas spomalilo, vydýchol som si až počas záverečných titulkov. Leví podiel má na tom najmä Keira, pumpujúca hudba ako z akčných filmov a hravá réžia, ktorá šikovne podelila dramatické scény do celej stopáže, aby mal divák pocit, že sa neustále niečo deje. Za mňa veľká spokojnosť, miestami adept na päť hviezd (lebo takéto filmy si idem s blahom v srdci a úsmevom na perách), a už teraz viem, že sa Official Secrets objaví v mojom tohtoročnom zhrnutí. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Tak moje mozkové závity běžely na plný obrátky a dokonce jsem po dlouhé době chtěla sáhnout po českých titulcích. Vláda vs. jedna naivní leč velmi statečná britská žena, co provalila top secret informace házející špínu nejen na britskou, ale i americkou vládu a to vše s krásnou představou zabránění invaze do Iráku. Ubohá lidská bytost nemá v tomhle světě moc šancí obhájit se proti nepřemožitelným vládám, ale naštěstí pro naši hrdinku se z plnýho podkoberce státního bordelu vymetlo ještě trochu víc smetí a s pomocí odhodlaných právníků a šikovného novináře nakonec mřížovým dveřím unikla. Výborně střídané scény z živého prostředí redakce novin do poměrně klidného typického britského cihlového domku hlavní hrdinky. Bylo příjemný vidět Keiru i v normálním oblečení bez paruky nebo bez dobových šatů a sedlo ji to moc hezky i bez toho všeho pozlátka, které k jejím rolím často patří. Parádní film pro večer, kdy se nechceš jen bezmyšlenkovitě svalit na gauč plus se dozvíš trochu víc o událostech a o politických machinacích, které americké invazi do Iráku předcházely. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Velmi vyzrálý film, s velmi vyzrálou Keirou Knightley. Film podle skutečné události, kdy pracovnice zpravodajské služby předá velmi důležité a také velmi tajné informace novinářům. Čelí tak obvinění z vlastizrady, i přesto že její činy měly humánní a morální základ. Film udržuje divákovu pozornost opravdu maximálně a Keira zde dokazuje, že už není pouze okrasnou květinou, ale plnohodnotnou a uznávanou, hereckou hvězdou. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama