Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Naši hrdinové za zvuku metalu obětavě bojují o každý metr bitevního pole, aby zachránili město Hawkins. A spolu s ním celý svět. (Netflix)

Recenze (104)

jerry12

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série Stranger Things je jedním slovem spektakulární a definitivně zařadila tenhle seriál mezi absolutní legendy, které jednou bezesporu budou hybatelem žánru. Ale... Jediná "vada na kráse" čtvrté řady a zejména toho epického závěrečného dvoudílného čtyřhodinového finále je, že tvůrcům chybí lidově řečeno koule na to nezavděčit se všem ve prospěch narativní přirozenosti a zkrátka a jednoduše sem tam zlikvidovat nějakou postavu. Já vím, Billy, Eddie a tak dále... ale to jsou pořád jen vedlejší účelné postavy, které se objevily na začátku té samé řady a jejich přínos smrtí skončit musel. Odvahu zbavit se některé z hlavních postav (např. Max by se nabízela, třebaže patří k mým nejoblíbenějším) však liberální Netflix prostě nemá. To by tolik nevadilo, kdyby to už po těch čtyřech sériích nezačalo působit tak naivně, že banda dětí dokáže úspěšně a bez (větších) obětí vzdorovat největšímu záporákovi, který kdy žil. Chápal jsem to zhruba do první poloviny třetí řady, kde se ještě dalo mluvit o tom, že je to seriál primárně pro mladé publikum. Cílovka čtvrté série však už je podstatně starší (i díky dlouhému čekání) a vyspělejší, takže by myslím takový krok dokázala akceptovat, nebo dokonce ocenit. Kdyby postavy klíčové pro děj byly dvě tři, asi bych chápal, že se tvůrci nechtějí obírat o potenciál charakterů do dalšího dění, ale tady je těch postav jako máku, takže bychom o jednu dvě klidně přijít mohli (i když třeba neradi). A nebo si to tvůrci šetří na pátou sérii, která by měla být definitivně poslední, takže tam prostoru pro masakr bude dost? Uvidíme. Každopádně i navzdory veskrze negativní úvaze netlumí tenhle "nedostatek" ani v nejmenším moje nadšení z aktuální série a z toho, že Stranger Things už poněkolikáté reprezentují všechno, co mám na filmu a televizi rád - obrovskou kreativitu, emocionální sílu, schopnost empatie, neuvěřitelně autentického vtažení do děje a hlavně bažení po další dávce. Zkrátka droga. A ještě bych se na závěr vrátil k "největšímu záporákovi, který kdy žil" - myšleno smrtelně vážně. Ano, napříč historií. A ano, včetně Dartha Vadera, Jokera i Voldemorta. Ta sofistikovanost a ideová reálnost bere dech. To si musíte dát, i kdybyste nechtěli a i kdyby vás něco jako Stranger Things vůbec nezajímalo. Vecnův vysvětlující monolog je jediná přednáška, kterou v životě musíte slyšet. ()

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Stopáže jsem se bál, ale nakonec nebylo proč. Dvě a půl hodiny mi utekly až překvapivě rychle, což je velké plus. Tvůrcům ale fakt chybí odvaha se zbavit nějaké z hlavních postav, u těch vedlejších to ale, koukám, není problém. Když se nad tím otravným klukem co spustil hon na Eddieho vlastně slehla zem, bylo to spíš k smíchu - tahle celá zápletka tak vlastně šla do hajzlu a smrtí se navíc nemusí nic vysvětlovat jiným postavám, žejo. A i když návrat Hoppera a Joyce výsledné dění ovlivnilo, stejně to působilo na sílu a spíše jako by tvůrci nevěděli, co jim na poslední epku vymyslet. A Venca je až přííííliš pomalej. Takhle to nezní na čtyři hvězdy, že? Jenže ono to furt má vtipné chvilky a na konci mě to přeci jen dojalo, takže tak. ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh: Naši hrdinovia sa na všetkých frontoch chystajú na finálny boj s Vecnom. Dostávajú nečakanú pomoc od Ell, ktorá na diaľku dokáže vniknúť do mysle Max a tam bojovať so svojím dávnym (ne)priateľom. Prevedenie: Ako v každej sérií je aj tu finálna časť vybičovaná do absolútnych extrémov a seriál vyložil všetky svoje karty na stôl. Max ktorá bojuje v mysli. Eddieho sólo na gitare a neuveriteľná Ell. Toto je to, prečo je tento seriál taký obľúbený. Ak si k tomu pridáme, že sa konečne, aspoň raz séria nekončí šťastne je to v podstate zásah absolútne do čierneho. 95% ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak je to za mnou... A fakt musím říct, že tento díl by si zasloužil kino. Tak třeba přístě :) Jinak délka bez problému, furt se něco dělo, skákalo se za strany na stranu, bavilo to, tak co víc si přát? Možná nechat umřít nějakou postavu z hlavní party? Příště! Jinak Eddie a jeho sólo byla pecka! Spokojenost naprosto!! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále je obrovským zklamáním po všech stránkách. Strašně natahované a bez špetky napětí. Žádná důležitá postava samozřejmě nezemře, na to nemají tvůrci koule. Záporák je naprosto tuctový, další z těch, co z nějakého důvodu nesnáší celý svět a chtějí ho zničit, aby vytvořili nový a lepší svět, alias Darkside. Spolu s proslovem Vecny jsem musel vytrpět další cringe monolog z úst Mikea, který musel dodat odvahu El. No prostě hodně nepovedené finále a v podstatě celá série. Na finálové epizodě se mi tak líbilo jen zničení Hawkins a Hopperův souboj s mečem. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (8)

  • Délka epizody činí 150 minut a jedná o druhou nejdelší epizodu u seriálů. Rekord drží epizoda Amor Vincit Omnia (2018) seriálu Osmý smysl (od r. 2015), jejíž délka činí 152 minut. (HanzoBureshi)

Reklama

Reklama