Reklama

Reklama

Rodiče

  • Dánsko Forældre (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když se jejich syn Esben odstěhuje, Kjeld a Vibeke, dánští manželé ve středním věku, si najednou nejsou jistí tím, kam jejich život vlastně směřuje. Synova nepřítomnost v nich vzbuzuje pocit zbytečnosti. Kjeld a Vibeke krizi čelí přestěhováním se do studentského bytu, v němž se do sebe poprvé zamilovali. Začnou rekonstruovat návrat do této doby a nezůstane jen u zařizování původním nábytkem. Honba za jejich mládím je doslova promění, a to velmi nečekaným a podivným způsobem. A když se pak jednoho rána probudí a zjistí, že jsou teď skutečně o třicet let mladší, záhy si uvědomí, že minulost, kterou kdysi znali, už možná neexistuje... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

duddek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film o manželství poté, co děti odejdou z domu. Ale dostal mě kupodivu do povznesené nálady. :) Přemýšlel jsem, jaké má asi poselství. To krásné, co jsme prožili, se už nikdy nevrátí? Máme žít přítomným okamžikem a neupínat se k tomu, co bylo? *spoiler* Kdyby Kjeld více naslouchal své ženě, jejímu stesku po synovi nebo vztahu k zahradě, a nestěhovali se, k žádné proměně by nedošlo? Kdyby Vibeke tolik nelpěla na synovi (ať už před proměnou, nebo po ní, kdy manžela stále více ignoruje), byli by s Kjeldem šťastni a třeba by navždy zůstali v idylické minulosti? Kdoví. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Smelo si dovolím tvrdiť po tom, ako som videl všetky jeho tri filmy, že   Christian Tafdrup je majstrom budovania a vytvárania nepohodlného pocitu a discomfortu u diváka, ktorý ľahko zachádza do jemnej paranoje. Celý čas som sedel pribitý do kresla a akoby na ihlách. Fuuuu... som rád, že to mám za sebou! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Že niečo v štáte dánskom nie je všetko na poriadku, to vravel už William Shakespeare a za 400 rokov žiadna zmena. Inak by predsa nebolo možné, že vám žena omladne za 30 rokov a napriek tomu ostane rovnako škaredá. Nuž, takú mladosť ťažko prežívať znova, najmä keď sa u ženy začnú prejavovať isté pudy mimomanželského typu. Lyrický film o vyrovnávaní sa s dlhodobým vzťahom a nie najlepším vzťahom so synom s posolstvom, že zmeniť veci k lepšiemu skoro nie je možné. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní film, s ještě zvláštnějším příběhem... dobrý nápad. Zajímalo by mě, jak to vlastně s tou proměnou bylo? Postavy to příliš neřeší a sen je prakticky vyloučen. Každopádně to až psychopatické stylizování do studentských let (které bylo po proměně ještě horší) k tomu směřovalo, stejně tak chování postav. Celkově to ale chtělo ještě více přitlačit na pilu, i když vím, některé scény jsou i tak dost silné. Občasné nudě jsem se ale neubránit, což jsem při zajímavosti příběhu a především jménu režiséra příliš nečekal. Beru si z toho tedy alespoň jedno ponaučení, není dobré se přehnaně vracet do mladých let, lepší se vyrovnat s přítomností, i když občas nelehkou. 60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vyzeralo to celkovo nádejne, dokonca mi neprekážala ani tá mystery aura, keď Kjeld a Vibeke omladli. Vytváralo to totiž celkom dobrý potenciál na kvalitnú zápletku. Ale tá sa akosi nedostavila a na mňa pôsobil tento film skôr lyricky ako epicky. Dôraz tu bol kladený skôr na psychológiu postáv, a dej išiel akosi bokom. Navyše, akosi som nepochopil, prečo Vibeke od Kjelda zrazu tak bočila a "užívala" si novú mladosť. Na môj vkus dosť zvrátené, a celkovo divné. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Vizuálny štýl filmu je úmyselne tvorený výraznou estetikou, čím sa má umocniť téma a nálada filmu. (Arsenal83)
  • Christian Tafdrup sa vyslovil, že filmom sa chcel ponoriť do toho, ako sa ľudia časom menia a ako sa vyrovnávajú so zmenami, ktoré prichádzajú s pribúdajúcim vekom. Inšpirovali ho úvahy o vlastných rodičoch a procese starnutia, čím je film čiastočne osobný. (Arsenal83)
  • Tafdrup uviedol, že jeho cieľom bola emocionálna hĺbka, ktorá má silne zasiahnuť každého diváka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama