Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak jo, Hitchi, dneska to přišlo. Sice až na šestý pokus, ale konečně můžu říct, že jsi byl opravdu genius! Konečně ti mohu dát plný počet s nadšením a úsměvem na tváři, že jsem viděl výbornou konverzačku, ve které dominuje hlavně brilantní scénář, tvoje geniální režie a herecké výkony, Miliard opravdu výborně slizký, Kelly krásná, avšak trošku afektovaná. Tak dobře, neměl jsi to tak těžký, vzal sis na starost divadelní hru, ale to jsem potřeboval vidět, abych uvěřil. Film s temnou atmosférou, tak na půl noirko, výborný prostě! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená (jak jinak) konverzační detektivka s jasně čitelným odkazem na svou divadelní předlohu. V rukou režijního Mistra ožívá plán na dokonalou vraždu a je úžasné sledovat, jak je tu napětí budováno a tvořeno takřka z ničeho. Téměř stále v jednom pokoji, nulová akce, statické scény, nízká dynamika střihu, ale přesto atmosféra houstne a přituhuje. Dokonalá ukázka budování napětí hudbou, slovem a náznaky... Vynikající jsou také různé Hitchcockovy vychytávky - hra stínů, práce s detailem anebo sofistikovaný filmový humor - všimli ste si Mistra sedícího vedle muže s doutníkem na výroční fotografii spolužáků?:-) Jediným problematickým místem je tedy jen konec - všechno je vlastně jasné už dopředu a čeká se jen na to, jakým způsobem to vyšetřovatelé odhalí... ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

Tady se Hitchcock moc vyřádit nemohl - adaptuje se tu totiž divadelní hra o pár postavách a jedné "klíčové" (haha) místnosti. Scénář se zaplétá, nečekané zvraty fungují, ale na všem se podepisuje ta divadelnost a teatrálnost v zásadních momentech. Herecky bezvadné, zápletka skvělá...ale ten úmorný půlhodinový set-up podráží celému filmu nohy. Poslední třetina výborná. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka mám rád a vím, že je to pravý mistr svého řemesla. Přesto mě překvapil, jak krásně divadelně vypadá tento film. A já se díky tomu, díky skvělému scénáři, díky parádnímu Rayi Millandovi a překrásné a takřka dokonalé Grace Kelly do tohoto filmu zamiloval a celých 105 minut jsem z něj nespustil oči. Když potom film skončil, tak jsem měl jasno - už vím, proč je Grace Kelly tak obdivována a tohle je pro mě zatím nejlepší Hitchcock! 100 %. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Na svůj věk zachovalá detektivka, která dokáže svým poutavým konverzačním stylem zabavit v celé své délce, aniž by měl divák zájem na počítání nějakých těch much... Nepřehlédnutelnému záporákovi, Hitchcockově to trademarkové postavě, zde ve skvělém podání Raye Millanda, by mohl konkurovat snad jen Ricky Gervais, ovšem ten se pro genově zakódované záporáctví nemůže počítat... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1954 ve Philadelphii. (Varan)
  • Když se Charles Swann (Anthony Dawson) pokouší uškrtit Margot Wendice (Grace Kelly), jeho oběť mu vrazí do zad nůžky. Ještě před jejím útokem lze však ve Swannových zádech zahlédnout další nůžky. (Sinecod)

Reklama

Reklama