Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Silných 80%. Začína sa to nudným sprvu banálnym dialógom a končí nervydrásajúcim a komplikovaným finále. Vynikajúco vystavaná detektívka, v ktorej (ako je časté u Hitchcocka) neide o to zistiť, kto je vrah, ale usvedčiť ho. I keď tej zápletke, žeby mal niekto za ženu Grace Kelly a chcel ju zabiť, no ja tomu teda veľmi neverím :). PS: A čo na tieto manželkovské filmy pani Hitchocková? ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku je tak neskutečně promyšlená a inteligentní, až mi vedle toho případy novodobého Sherlocka připadaly jako lehce čitelné pohádky:) A to Sherlocka miluju. Vymyslet něco takového, klobouk dolů. Hitchcock je mistr. V tomto filmu je všechno na svém místě a funguje přesně jako hodinky, dokonce i ta vražda:) Ray Milland je coby dokonale uhlazený, vyrovnaný a chladnokrevný manžel perfektní. A Grace Kelly je kráska. Závěr filmu je dokonalost. I po tom všem zůstává stále sebejistým parchantem:) P.S.: Kdo z vás stejně pořád nechápe, jak to s těma klíčema vlastně bylo? :D ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Začátek: nádherné věcné vydírání stylem volné konverzace. Pak plán dokonalé vraždy. Takřka dokonalý. A i přes malou chybičku vzápětí přichází nový plán, „pointa na druhou“. Hitchcock mě vážně dostavá, jak má všechno promyšlené do nejmenšího detailu a stejně dobře podané. Výborná detektivka. Závěr se může zdát lehce protahovaný, ale má to svůj důvod. # viděno: [TV, 2.0->5.1] příběh 10 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 8 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

S přesností švýcarských hodinek fungující thriller. Vše v něm do sebe perfektně zapadá, vše je jasné a srozumitelné, nic nenadbývá. 90% filmu spočívá v dialogu dvou osob v jedné místnosti. Dílem Hitchcockovou precizní režii, dílem skvělého scénáře, jsem hltal každé slovo a toužil se dovědět detaily plánu dokonalé vraždy (jak zní název remaku z roku 1998), čekaje, zda-li vše vyjde podle plánu. Vývoj situace byl poměrně nečekaný a stejně jako v jiných mistrových filmech jsem ani zde nevěděl, komu fandit (znáte to: mozek velí jedno, srdce druhé). Ke konci bylo těch řečí možná zbytečně moc a prapodivně vykonstruovaná pointa (klíčem ke všemu je klíč) zchladila mé prvotní nadšení. Přesto, když vezmu v potaz svůj vztah k filmům od Hitchcocka v globále, byl tohle vysoký nadstandard. (Hitchcockovu tvář můžete spatřit na fotografii ze studentského večírku, kterou Tony ukazuje Charlesovi) 80% Zajímavé komentáře: Radek99, Anderas ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Báječný krimithriller, ve kterém netušíte co se stane za další minutu a jaký zvrat vám Hitchcock přichystá. Zvratů je skutečně hodně a celý vynikající scénář plný skvělých dialogů vygraduje závěrem, který mi připomněl "columbovský závěr" :). Už jsem si říkal, že by to snad záporákovi projde a náhle obrat o 360 stupňů a vše bylo zase jinak. Alfred Hitchcock nikdy nepřestane udivovat svou režií, která je velmi osobitá a nenapodobitelná a dodnes jsem nepochopil jakto, že si nikdy neodnesl Oscara za režii. Gracy Kelly je nadpozemsky krásná a společně s Rayem Millandem vytvořili úžasný manželský pár. Robert Cummings, v roli milence, také není vůbec špatný. Zkrátka kdo má rád Hitchcockovi filmy a detektivky obecně, nemůže být zklamán........ ()

Galerie (49)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se pouze v kalifornském městě Burbank. (Varan)
  • Film byl natáčen stereoskopickou 3D kamerou, ale uvedení ve třetím rozměru se s výjimkou premiéry dočkal až v 80. letech. Alfred Hitchcock se domníval, že třetí rozměr je nejvhodnější právě pro adaptace divadelních her. (filip.novak)

Reklama

Reklama