Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden čln, pár ľudí v ňom a hups aká výborná dráma to bola. Nuž na veľké veci stačí niekedy naozaj iba málo... Informačne bohatá sociálna sonda a veľmi reálny pohľad na spoločnosť počas vojny, ktorá funguje predovšetkým na skvelých dialógoch. Predsudky a vzájomná nedôvera na jednej i druhej strane nikdy neveštia nič dobré, múdrejší sa im určite vyhne. Aj keď film vlastne nemá klasický dej bavilo ma to po celý čas, len treba veľa čítať aj medzi riadkami, snímok tu toho hovorí veľmi veľa a všetko sa do viet nezmestilo, takže odporúčam zapnúť vnímavosť na plné obrátky. 80/100 Videné v rámci - 5x5 tour : Po stopách režisérov. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovo mistrovské dílo. První minuty neprozrazují o jako drama půjde. Postupně se jednotlivé postavy rozehrávají a vzniká tak skutečně pozoruhodný příběh. Vše se točí kolem Němce Willyho, jehož postava je komplikovaná a málo čitelná o co mu vlastně jde. Minimalistické konverzační drama pro mne bylo obrovským překvapením. ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Už jen za tu odvahu natočit film celej se odehrávající na prostoru malý lodi si Hitch zaslouží uznání, ale on z toho udělal i velkej film. Je plnej otázek, dost filosofickej a řekl bych, jak ve většině jeho děl neni nikdy ten zlej zcela zlej, nebo aspoň Hitch se ho snaží ukázat s pochopením, jednostranně nesoudí, tak v tomhle filmu jsou všechny tyto otázky vyslovený a zamejšlí se nad nima otevřeně - postoj k německým vojákům, jejich zobrazení a souzení či nesouzení. Je třeba si uvědomit, že film byl natočenej ještě během války a přitom určitej nadhled už zde máme přítomnej. Nemůžu si pomoct, vím že je Hitchcock vnímanej hlavně jako tvůrce zábavy, on sám sebe taky tak prezentoval, ale přesto v jeho díle najdeme spoustu psychologie, filosofie a zajímavých postojů, mělkost asi nikdy. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Solidní minimalistické konverzační drama od mistra Hitchcocka, které se celé odehrává na člunu, kde se po potopení lodi ocitá zajímavá směsice přeživších a ještě jako bonus Němec z ponorky, která měla potopení lodi na svědomí a sama pak také ztroskotala. Díky skvělému scénáři jsem se ani chvíli nenudil, naopak jsem byl nucen přemýšlet nad tím, jak bych se já sám zachoval v podobné situaci. Finální lehce válečná scéna je pak parádní třešnička na dortu. Dost mě pobavilo i klasické cameo samotného Hitche, jenž se dokázal elegantně vecpat i na palubu člunu, aniž by byl jedním z pasažérů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som si istý kurzom, zišiel by sa kompas..." Kto by povedal, že film z roku 1944 bude takto pozerateľný. Hitchock je proste talent a tento film asi nikdy nezostárne, pretože je hlavne o ľuďoch. Vystačíme si s posádkou na jednom záchrannom člne a nekonečnou morskou hladinou, ktorá je raz rozbúrená, inokedy pokojná a hladká ako zrkadlo. Postava samozvoleného, ale akceptovaného kapitána, ktorý je pôvodom z Československa je asi najsympatickejšia postava, ale absolútne všetky ostatné, tu majú svoje miesto a dostávajú priestor presadiť sa. Nemecký trosečník je popri kapitánovi nejlepšou postavou, hlavne pre svoju záhadnosť a nepredvídateľnosť. Jeho skutky sú raz ľudské , inokedy nepochopiteľné a vo filme to sedí, ale neviem si celkom predstaviť, že by sa v reálnom živote niekto takto zachoval. Na druhej strane ľudia sú všelijaký a Aláh vraj má rád rozmanitosť... "Dankeschon"80%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Tallulah Bankhead dostal během filmování zápal plic. Alfred Hitchcock jí za výdrž poté dal štěně, které ona pojmenovala Hitchcock. (Kulmon)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)

Reklama

Reklama