Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejslabší Hitchcock. Je z toho dost cítit protiněmecká propaganda, což se u filmu natočeného za války dá očekávat. Určitě je zajímavý nápad použít tak malý prostor, jako je záchranný člun jako místo, kde se odehrává celý film. Postavy po cestě zažívají různé trable a ne všechny se dožijí do konce. Z toho filmu si člověk může odnést snad jen jednu věc, nevěřte Němcům. Po vizuální stránce je film rozhodně poutavý. "Někteří z mých nejlepších přátel jsou v koncentračních táborech." ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Aj na malom priestore sa dá natočiť pútavý film, čo Hitch už viac krát dokázal (Rope, Rear Window). Tentokrát si vybral ako kulisu záchranný čln a pár zaujímavých stroskotancov k tomu. Hoci miestami je dej značne hyperbolizovaný, jedná sa o zaujímavú "konverzačnú" drámu (ktorá síce nedosahuje ani zďaleka kvalít povedzme 12 Angry Men) ale v rámci skvelej Hitchovej tvorby sa jedná o nadpriemer. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film plný predsudkov, plný prepracovaných dialógov a plný charakterových postáv. Príbeh je jednoduchý, ale pôvabný. Nerátal som, že ma film bude baviť, keď je tu len pár osôb, jedna loď a samé more, ale bavil a to veľmi. Žiadne zaujímavé interiéry, ani oku lahodiace exteriéry. Ale pán režisér sa pohral s charaktermi postáv, každá z nich je iná, každá z nich ma tajomstvo s ktorým sa nechváli, ale práve tam vyplávajú na povrch, je tam čas na premýšľanie a naše postavy aj premýšľať budú. Neveril by som, že to poviem, ale jeden z najlepších Hitchcockov, aké som videl. Musím vyzdvihnúť hercov boli parádne vybraný a to všetci, ale hlavne rola Nemca bola dokonalá, herecky to bolo ideálne, mal tam menšiu rolu, ale vyžmíkal z nej maximum, každý jeho pohlaď, úsmev,uškrnúťie sa , naznačovalo, že má postranné úmysly, alebo nie? Je tu veľa dialógov, ale to vobec nevadí, povedal by som, práve naopak, hodili sa k tej ponurej atmosfére, ktorá sa vytvárala k nevraživosti k Nemcovi a aj napätím film disponoval. Herci parádny, scenár úžasný, skvelá réžia a bravúrna kamera. Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovo mistrovské dílo. První minuty neprozrazují o jako drama půjde. Postupně se jednotlivé postavy rozehrávají a vzniká tak skutečně pozoruhodný příběh. Vše se točí kolem Němce Willyho, jehož postava je komplikovaná a málo čitelná o co mu vlastně jde. Minimalistické konverzační drama pro mne bylo obrovským překvapením. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Silnější tři hvězdičky zejména za opravdu velmi líbivou vizuální stránku, kterou čas vůbec nedokázal poškodit. Ani se mi nechce věřit, že tento film vznikl roku 1944. Po dějové stránce též není téměř co vytknout a Hitchcock drží film nad vodou celou topáž, ale abych se přiznal, tohle minimalistické drama mě vůbec nechytlo. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Jediný film, který Hitchcock natočil pod Twentieth Century Fox. (Kulmon)
  • Tallulah Bankhead dostal během filmování zápal plic. Alfred Hitchcock jí za výdrž poté dal štěně, které ona pojmenovala Hitchcock. (Kulmon)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)

Reklama

Reklama