Reklama

Reklama

Příšerný host

  • Velká Británie The Lodger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina podezřívá svého podnájemníka z toho, že je obávaným vrahem, který si každé úterý vybírá svoji novou oběť mezi blondýnkami. Podnájemník se chová vskutku podezřele, a navíc přesně odpovídá vrahovu popisu...

Filmem PŘÍŠERNÝ HOST na sebe Alfred Hitchcock poprvé upoutal pozornost diváků. Již v tomto raném díle se režisérovi podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru ohrožení a dokonale vystihnout prostředí mlhavých londýnských zákoutí. Napětí filmu je založeno především na přesně vyváženém a rychlém rytmu vyprávění. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tenhle němý film mi přišel hodně odlišný od těch německých nebo amerických, ale to je jenom dobře. Má hodně skvělých míst, např. geniální tajemná atmosféra v době Lodgerova příchodu a jeho zakuklený vzhled připomínající trochu Maxe Schrecka. Celkové napětí bylo také dobré a záhada, kdo že je to vlastně ten Příšerný host jakbysmet. Bohužel se tam objevilo pár brzdících míst - vlastně většina těch interiérových scén, kde se nic moc nedělo. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

4.decembra 2016 o 22:16 som sa vďaka najväčšiemu filmovému fanúšikovi ktorého poznám stal aj ja užívateľom tejto databázy. Presne o štyri roky neskôr pridávam svoje 8.000 hodnotenie a voľba vybrať správny film bola ťažká. Jednak aby mi toto jubileum vyšlo presne v tento deň musel som zvoliť o niečo kratší film ako som mal v pláne (úplne dokonalé by bolo ak by som komentár ku 8.000 hodnoteniu dopísal o 22:16) a tak som musel mezdi legendami hľadať niečo kratšie. Nakoniec voľba padla na Alfreda Hitchcocka a jeho Príšerného hosťa. Samotný autor tento film označuje ako prvý Hitchockovský a treba povedať že právom. Dole Temžou síce ešte pretieklo veľa vody kým svetlo sveta uzrelo Psycho či ďalšie filmové skvosty ako Okno do dvora, Vtáci alebo Vertigo ale už pri tomto filme bolo jasné že na zápletky bude tento režisér majster. Treba si uvedomiť že dnes film rozhodne nie je divákom taký blízky ako obyvateľom Britských ostrovov iba niekoľko rokov po vyčínaní Jacka Rozparovača a že vo vtedajšom svete bol vnímaný určite oveľa bytostnejšie ako v dnešnom svete. Jednotlivé zábery dávali tušiť že v blízkej budúcnosti Hitchcock bude patriť k priekupníkom (nielen) kriminálnych filmov či thrilerov. A vo filme si nedá nevšimnúť ešte jednu vec. Lynčovanie nevinného človeka davom na základe nepriamych dôkazov. podobnosť s dnešnou politickou scénou (nielen) na Slovensku čiste náhodná...Tento rok sme to chceli pôvodne dosiahnuť aspoň 6.666 hodnotení a pokúsiť sa dostať do prvej 100 Slovákov podľa počtu hodnotení. Spätne tieto čísla vyznejú smiešne JK. ()

Reklama

Němi 

všechny recenze uživatele

Podezřívavý páreček domácích s přelétavou dcerou, její neotesaný nápadník policista, na ulicích řádící novodobý Jack Rozparovač a jeden tajemný nájemník... Hitchcockův teprve třetí film (on sám ho ale označil za vůbec první hitchcockovský), ale už tady je jasně poznat, proč bude jednou obdivován. Příběh prolezlý napětím nakonec už i obsahuje jeho nejoblíbenější téma, které prostupuje většinu pozdější tvorby. __ Co je na filmu vyjímečné, je jeho výborná čitelnost. Pomocí vizualních nápadů a svým typickým střihem vytvořil scény, u kterých jsem častokrát zapomínal, že postavy na obrazovce vlastně nemluví (a nebylo to dík textovým kartám, kterých je velmi skromný počet). Talent se projevil i při práci s herci, kteří přehrávají jen minimálně a třeba uhrančivý Ivor Novello je nezapomenutelný. Ve výsledku by tak "Lodger" nemohl být lepší, ani kdyby byl mluvený. Jestli film nějaké chyby obsahuje, pak jdou na vrub scénáři, ne zpracování. Je jich ale naprosto minimální počet. __ Z Hitchcocka by se stala uznávaná legenda, i kdyby nikdy nepřišel zvukový film. ___ 90% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

I přesto, že upřednostňuji starší filmy, tak tenhle rok je na mě už malinko silnější kafe. Vzhledem k mé úctě k Hitchcockovi jsem však nemohl jinak. Že se jedná o velký přelom v Alfredově kariéře a v historii thrilleru? To mě vůbec nezajímá. Příšerný host je opravdu příšerný. 70 minut nemilosrdné nudy (píšu 70 protože, vzhledem k "velkému" napětí jsem octl na 5 minut v říši snů), škoda, že jsem to nezachrápal celý, pak by mě to bavilo víc nejspíš. A ta hudba, jejíž účel byl asi děj zdramatizovat to "pěkně" vylepšila. Kdyby měl Příšerný host stopáž 2 hodiny, tak tenhle komentář by nikdy nevznikl, protože bych u projekce zemřel. S němými filmy, ať už jsou od kohokoliv nechci mít nic společného. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Maestrův první majstrštyk. Nu, proč ne? Popravdě mi to nepřijde ještě tolik vybroušené jako pozdější klenoty, ale to se není při mládí režiséra co divit. Zajímavé však je (a v posledních měsících jsem zhlédl snad všechny němé horory / thrillery, tak mám co porovnávat), že techniku při výstavbě dramatického napětí použil Hitch zcela jinou, než jak bylo do té doby zvykem. Skutečně, The Lodger je na první pohled jiný než ostatní, preciznější, opravdovější a - ač jsem nechtěl toto slovo použít - značně modernější. Chybí mi snad jen méně smířlivý konec a výraznější postava v titulní úloze: zhostit se role podezřelého nájemníka třeba Conrad Veidt, mohlo vzniknout nesmrtelné dílo. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • První film, ve kterém si Hitchcock zahrál cameo - objeví se jako vydavatel novin a muž v davu. (Němi)
  • Hitchcock chtěl původně nejednoznačný konec, ale studio to nepovolilo. (Kulmon)
  • Hitchcock řekl Trufautovi, že ačkoli předtím natočil již dva filmy, považuje za svůj skutečně první právě tento. (Kulmon)

Reklama

Reklama