Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

lesumir 

všechny recenze uživatele

A je to tady opět. Psychologicky laděný thriller z dílny největšího mistra ever forever Hitche, kde se nám vedle mystiky taky rozjíždí pořádná romanťárna! Co já bych bez něj dělal, vždyť všechny romantické filmy se můžou jít zahrabat. Tu dokáže nejlíp vykreslit on a k tomu přikořenit nějakou tou špionáží nebo úchylkou nebo čímkoliv jiným. Tippi se mi líbila už v Ptácích a Connery mi sedl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sean Freud Connery, ach jo. V originálním zvuku to možná může být průměrný film. Sice nechápu, proč Hitch nerozvedl daleko zajímavější a slibnější námět profesionální zlodějky, která putuje mezi americkými městy, nechává se přijímat na místa písařek, firmu vybílí a pod změněnou identitou pokračuje v krasojízdě, místo nesmyslné hry na psychoanalýzu s nesnesitelně hysterickou krávou reagující na červenou barvu (přidejte si dabing Mahuly Bočanové) a uhlazeným Šónkem, který prostě jen "měl intuici". Dabing TV Nova (1999) je opravdu utrpení, zvláště když víte, že v ČT v roce 1993 vznikl daleko lepší. Tohohle "Hitchcocka" jsem nepobral. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pro mě osobně zatím nejslabší Hitchcock. Kombinace thrilleru/dramatu a lehce nestandardní romantiky je něco co by mistrovi mohlo/mělo sedět a ono to bohužel docela skřípe. Těžko říct jestli za to může přepálená stopáž, "nucená" změna scénáristy, nebo snad Hitchova neochota opustit svojí komfortní zónu a natočit Marnie trošku jinak, ale nebýt Tippi Hedren (která je jako "náhrada" za Grace Kelly velmi dobrá) a neodolatelného a správně nejednoznačného Conneryho asi bych se nedostal ani na ty tři hvězdy...60% ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Pointa nesprostredkúva žiadnu filmovú ani morálnu katarziu (repliku "som zlodejka, ale mravná" by som chcel počuť z úst politika než z úst Tippi Hedren), samotný príbeh je desivo priemerný a takmer identickú prácu s farebným svetlom možno nájsť v desať rokov starom Okne do dvora. Omnoho zaujímavejšia sa mi v Marnie zdá práca so zvukom (ruchy+absolútne ticho+zvolanie), kde Hitchcock znovu dokazuje, že má... no, grády. Príjemným prekvapením je aj zamietnutie osvedčeného vzorca "chladná kráska+sympatický chlapík James Stewart" v prospech (kupodivu fungujúcej) chémie "chladne pôsobiaca kráska+chladne pôsobiaci krásavec". Zďaleka najlepší je dlhý úvodný záber, ktorý jasne demonštruje, z čoho presne čerpe režisér inšpiráciu. Réžia filmu je tak dráždivo presná, že ju človek priam fyzicky vníma ako šteklenie - v tomto prípade skôr relatívne nepríjemné. Pre mňa je Marnie najstarší anglo-americký film, v ktorom som prvýkrát počul čarovné slovíčko "sexy" a "sex" (tu skôr vo význame nie pohlavia, ale aktu, keďže Marnie na toto slovo reaguje "Adam a Eva"). Well done, sir, but there are better pictures than Marnie. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Důvody, proč se na Marnie podívat a dát 5*? 1. Alfred Hitchcock. Máte-li rádi jeho filmy, určitě si nenechte ujít ani tento počin. 2. Výborné psychologické drama. Námět tohoto snímku je vskutku dobrou sondou do psychiky lidí. Naskýtá se tu pohled, co vše může způsobit trauma z dětství. 3. Napínavé scény, občas thrillerová pasáž, výborná hudba. Znalci Hitchcockových filmů jistě vědí, jak dokáže Mistr pracovat s budováním napětí, atmosférou scén, doplňovat ji hudbou nebo naopak tichem. 4. Atmosféra. Sice mnohé exteriéry jsou vyloženě ateliérové, ale to nevadí. Například závěrečný déšť a poté rozjasnění je dokonalou ukázkou režisérova citu pro ten pravý feeling scén. 5. Herci. I když vás u filmů Alfreda Hitchcocka nezaujme tak zcela děj, vždy si můžete být jisti, že si režisér vybral dokonalé herce! Ať už více či méně známé, pokaždé je radost sledovat jejich představení. Tentokrát obsadil tehdy aktuálního Jamese Bonda, Seana Conneryho, a byla to dokonalá volba. Sice si v jeho roli dovedu představit i jiné herce, ale Sir Connery postavu Marka ztělesnil naprosto bravurně. Výtek nemám ani k Tippi Hedren či Diane Baker. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Louise Latham (filmová matka Marnie) byla navržena scénáristou Jayem Pressonem Allenem - oba byli spolužáky na internátní škole v Texasu. (facojurka)
  • Po filme Vtáci (1963) ide o druhú spoluprácu režiséra Alfreda Hitchcocka s herečkou Tippi Hedren. (ČSFD)
  • V jedné ze scén se Mark Rutland (Sean Connery) snaží pochopit osobnost své psychicky narušené ženy Marnie (Tippi Hedren). Za tímto účelem čte knihu, která má v českém překladu docela bizarní název: „Sexuální úchylky zločinců ženského pohlaví“. Kniha se stejným názvem pravděpodobně nikdy nevyšla neboť jí v běžných zdrojích nelze dohledat. (Posheidon)

Reklama

Reklama