Reklama

Reklama

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vo filme bezpochyby cítiť Hitchovu prácu (výborné po formálnej stránke), fakt je ten že po produkcii vo mne ostala istá pachuť. Hoci scenárista načrel do psychoanalýzy a celkom zručne, paradoxne práve psychológia niektorých postáv bola v mojich očiach pochybná (predovšetkým tú patologickú náklonnosť Conneryho k Tippi som mu "nezožral").Krimi rovina nebola dostatočne krimi a dramatická línia pôsobila trochu kŕčovito. V rámci Hitchovej tvorby sa jedná o mierny podpriemer, čo v rámci normálnej produkcie znamená stále velmi dobrý priemer:) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické drama s několika přímo úžasnými scénami (kromě loupeže stojí za pozornost samozřejmě i nervy drásající závěr s koněm a vším, co přijde pak), výborným výkonem Tippi Hedren a stoprocentně romantickou hudbou Bernarda Herrmanna. Kdyby ale byla Marnie o nějakých 20 minut kratší, ohodnotil bych ji ještě lépe. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Zastavte ty barvy !!" Marnie, je to marný !! Hitch byl zkrátka génius.. Tentokrát prostřednictvím naprosto famózní čisté formy, jak taky jinak, znovu zkoumá motiv osobních traumat, když znovu bezvýhradně variuje své předchozí bijáky i svá oblíbená témata.. Marnie aneb když je frigidita jen špičkou ledovce.. Skvostný snímek, skvostné drama, na jehož pozadí se však odehrává drama jiné, skutečné.. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Pointa nesprostredkúva žiadnu filmovú ani morálnu katarziu (repliku "som zlodejka, ale mravná" by som chcel počuť z úst politika než z úst Tippi Hedren), samotný príbeh je desivo priemerný a takmer identickú prácu s farebným svetlom možno nájsť v desať rokov starom Okne do dvora. Omnoho zaujímavejšia sa mi v Marnie zdá práca so zvukom (ruchy+absolútne ticho+zvolanie), kde Hitchcock znovu dokazuje, že má... no, grády. Príjemným prekvapením je aj zamietnutie osvedčeného vzorca "chladná kráska+sympatický chlapík James Stewart" v prospech (kupodivu fungujúcej) chémie "chladne pôsobiaca kráska+chladne pôsobiaci krásavec". Zďaleka najlepší je dlhý úvodný záber, ktorý jasne demonštruje, z čoho presne čerpe režisér inšpiráciu. Réžia filmu je tak dráždivo presná, že ju človek priam fyzicky vníma ako šteklenie - v tomto prípade skôr relatívne nepríjemné. Pre mňa je Marnie najstarší anglo-americký film, v ktorom som prvýkrát počul čarovné slovíčko "sexy" a "sex" (tu skôr vo význame nie pohlavia, ale aktu, keďže Marnie na toto slovo reaguje "Adam a Eva"). Well done, sir, but there are better pictures than Marnie. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Fuckin' Marnie! Mar-fuckin'-Nie! Fuckin' marný to je... Přesně 55 let starej zářez na pažbě a přesto takovej nářez! Hodně netradiční příběh, vrchol subverzivity thrilleru 60. let. Connery jakožto Bond trochu jinak, krásná ženská představitelka Tippi Hedren a krásně se táhnoucí příběh. Mohlo to bejt o něco kratší a svižnější a bylo by to za plnej počet, ale i takhle to byla lahůdka. Přesně jak jsem čekal dle kulervoucího názvu. EDIT 08112020: Naprosto zničující nářez. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Filmový štáb vzpomíná, jak zábavné bylo obsazení Seana Conneryho. Autoři nevěděli, koho obsadit do role Jižana z vyšších vrstev. Jednoho dne Hitchcock řekl: "Právě se natáčí jedna z knih o Bondovi a slyšel jsem, že ten chlapík, který hraje Bonda, stojí za vidění. Měli bychom si sehnat nějaké ukázky." Štáb proto přošel scény s tímto hercem, který mluvil se silným skotským přízvukem. Poté se na sebe autoři navzájem podívali a vyprskli smíchy: "Toho musíme rozhodně vzít.“ A později nelitovali. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)

Reklama

Reklama