Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Dnes už film působí spíše jako málo akční předchůdce bondovek, ale nutno uznat, že díky kvalitní Hitchcockově režii a Grantovu herectví film neměl žádná hluchá místa. A minimálně 2 scény byly zapamatováníhodné - útok práškovacího letadla v prérii u Chicaga a honička na obřích sochách prezidentů na Mount Rushmore. A ještě si budu pamatovat, že se nůž z mrtvého těla nevytahuje. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4379-na-sever-severozapadni-linkou-north-by-northwest/videa/ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V titulnej scéne, hneď po úvodných titulkoch vstúpil do obrazu pán Hitchcock vo svojej povestnej miniroličke a už som vedel, že bude dobre. 'North by Northwest' nepatrí k tým snímkom, pri ktorých by ste vzdychali od úžasu. Patrí k tým, pri ktorých tíško sedíte s otvorenou hubou a čumíte a tú majstrovskosť. Vyše hodinu som pozeral na prepracovanisť deja takmer bez žmurknutia oka. Potom prišla na radu romantická zápletka, ktorá film trošku rozhodila, ale v majstrových rukách skončila úspechom aj v thrillerovej atmosfére. Záver na národnom pamätníku Mount Rushmore je veľkolepý, no vo svojej podstate aj dosť obyčajný a naháňačky v aute v projektovom štúdiu sa už vtedy riešili inak. Možno preto trošku opadnutie nadšenia. 85%. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdová klasika filmového napětí a geniální režie Alfreda Hitchcocka. Jak málo stačí k přehozemí výhybky běhu života ! Jednou si zavoláte číšníka a rázem začíná jedna z nejnapínavějších dobrodružných cest v historii filmu. A Cary Grant je opravdu neodolatelný - a to jsem normálně orientovaný chlap :) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Hitchcock, než jak jsem ho zatím poznal. Tento film položil základy žánru akčního filmu a je to na něm vidět. Dialogy a humor jsou opět skvostné, stejně tak Cary Grant, Eva Marie Saint a hudba. Ale akční rovina již opravdu působí poněkud naivně ( i když se to snažíte brát s nadsázkou ) a humorně a není to tak napínavé ( ten závěr ). Úvodní titulky ve mně vyvolaly reminiscenci na úvodní titulky Fincherova Úkrytu a při scéně, kdy si Cary Grant v koupelně píská melodii Zpívání v dešti jsem si zase vzpomněl na Mechanický pomeranč - podobnost čistě náhodná, nebo přiznaná inspirace? To by mě zajímalo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy Alfreda Hitchcocka, i ty jeho nejslavnější, je pochopitelně nutné posuzovat v kontextu dobové tvorby, protože se na nich logicky částečně podepsal zub času. Přesto řada z nich je podle mě filmovou lahůdkou a současní tvůrci se často jejich kvalitám ani vzdáleně nepřiblíží. Jeho filmy jsou pro mě obvykle sázkou na jistotu. O to větší bylo zklamání u tohohle snímku, protože v mých očích vůbec nefungoval a měl jsem velkou práci ho vůbec dokoukat. Může za to hrozně naivní a předvídatelný scénář, který jako by byl napsán o 20 let dříve. Režie je stále spolehlivá a obsazení hvězdné, ale to nic nemění na tom, že jsem ve scénách, které měly být napínavé, stěží zadržoval smích. Hitchcock přitom určitě nechtěl napsat parodii, pouze lehce odlehčený thriller. Takových ostatně natočil víc. Shoduju se tentokrát s pohledem uživatele flanker.27. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (70)

  • Ve scéně, kdy je Roger Thornhill (Cary Grant) odvážen policisty z dražby, tak obě osoby na zadní sedačce sedí nepřipoutané. Když přijde zatáčka, tak se Roger nakloní do strany podle fyzikálních zákonů, ale policista vedle něj sedí bez známky pohybu. (Janik.Jurica)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama