Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že bych na ten film měl být hodný, protože je to už takový vetchý dědeček a měl bych mít úctu k jeho šedinám, ale když on je to thriller a tam bych se měl - aspoň pokud chci naplnit žánr - cítit napjatý, jenže strýček Charlie je průhledný jako okenní tabule a je na tom zkrátka a dobře znát doba vzniku. Z dnešního pohledu je to strašně předvídatelné, naivní a navíc zatížené balastem dobově vděčných prvků, jako je přemoudřelá dceruška - třetí hvězdičky bych byl ochoten dát, jedině kdyby strýček mordoval právě taková děťátka. Je úsměvné, že současné thrillery o několik tříd lepší mají leckdy menší procentuální podporu než tahle zestárlá klasika. Nebudu k Hitchcockovi servilní a nadělím mu pouhých 40 % celkového dojmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bavily mne scénky z rodinného života průměrných amíků. Zvlášť brýlatá holčička měla furt nějaký hlášky. Super byl i kamarád Herb, co se s vždy dohadoval s hlavou rodiny, jak by toho druhého zabil. Je to dobré i po příjezdu strýčka Charlieho. Jeho temná stránka funguje a když se zamyslíte nad tím co tam ke konci předváděl, tak to byl fakt dobrej psychouš. Bohužel ten film je i přez všechno zmíněné takový naivní. Bezskurpulózní strýček se chová nelogicky a konec je vyloženě odfláknutý. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka mi tu chýba viac deja, viac zvratov, viac prekvapení a viac toho, pre čo milujem Psycho alebo Vertigo. V podstate ide o príbeh, ktorý v dnešnej dobe vyvoláva skôr úsmevné úškľabky, no i tak disponuje sympatickými hercami a fajn spracovaním. Hlavná záporná postava strýčka Charlieho drží film nad hladinou a milá je tiež vedľajšia romantická vsuvka so zamilovanou neterou a nedôverčivým detektívom. 70% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a přitom tradiční Hitchcockovka. Mám jej jako režiséra ráda, viděla jsem kolem patnácti jeho filmů a můžu říci, že Ani stín podezření se zařadí někam doprostřed. Některé jeho filmy mě baví více, některé méně. Tady jsem postrádala větší napětí, které Hitchcock jinak umí vykouzlit parádní, ale také větší zaujetí z mé strany. Dílo opět disponující vynikající formou, zde hlavně v podobě zajímavých úhlů kamery, mě zkrátka neuchvátilo a nestrhlo tolik, jak jsem předpokládala. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Po několika skvělých letech se Česká televize poslední rok opět navrátila k zážitkovému terorismu, a tak i dokonce filmy před půlnocí na 2ce běží s dabingem. To potom dodá na skvělém pocitu z filmu, když je většina postav namluvená jako retardi (ano myslím především malou Ann, u té se mi od prvního slova otevírala kudla v kapse, kterou bych neváhal použít na režii českého znění). Pominu li tedy zvukovou stránku filmu, Hitchcock nabízí z mého pohledu celkem jednoduchý příběh, který mi v porovnání s jeho budoucími skvosty trochu nudil. Skvělé pojezdy kamery se mísily s občas hektickými střihy, které ve mě budily spíše pobavení. Nevím nakolik dabing ovlivnil můj zážitek, nicméně Ani stín podezření vidím na něco mezi 3 a 4, pokud bych to ovšem viděl v originálním znění. 6/10 ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Strýček Charlie přijel do Santa Rosy 22. nebo 23. srpna 1942. Novinové titulky hlásaly, že Brazílie vyhlašuje válku což se stalo 22. srpna 1942. (Kulmon)
  • Teresa Wright v interview v roce 1959 prohlásila, že právě tento film je její nejoblíbenější. (Witta)
  • Filmový debut mladé Edny May Wonacott. (Kulmon)

Reklama

Reklama