Reklama

Reklama

Ostré předměty

(seriál)
Trailer
USA, 2018, 7 h 51 min (Minutáž: 53–62 min)

Tvůrci:

Marti Noxon

Předloha:

Gillian Flynn (kniha)

Hrají:

Amy Adams, Eliza Scanlen, Chris Messina, Patricia Clarkson, April Brinson, Violet Brinson, Taylor John Smith, Will Chase, Jackson Hurst, Catherine Carlen (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

V osmidílné dramatické minisérii "Ostré předměty" inspirované stejnojmenným bestselerovým románem od spisovatelky Gillian Flynnové (Zmizelá), hraje držitelka pěti nominací na Oscara® Amy Adamsová v hlavní roli Camille Preakerové. Novinářka, která se v minulosti potýkala s duševními problémy, se vrací do rodného městečka Wind Gap ve státě Missouri, aby informovala o případu zjevných vražd dvou malých dívek. Zatímco se Camille snaží poskládat střípky traumatické události ze své minulosti, dostane se do konfliktu s panovačnou matkou Adorou (Patricia Clarksonová), znovu se uchýlí k řadě nebezpečných sebedestruktivních zlozvyků a až příliš se ztotožní s mladými oběťmi vraždy. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele krauset k tomuto seriálu (2)

Ostré předměty (2018) 

Mind the (Wind) Gap. Tak by měl znít nápis na uvítací tabuli městečka, v němž se Camille narodila a nyní se do něj kvůli vraždě a únosu coby reportérka vrací. Než o procedurální krimi drama jde spíše o sociální psychologický thriller. Částečně proto, že Camille jako novinářka moc nemá přístup k důkazům, částečně proto, že policie těch důkazů příliš nenahromadí.  Vrcholem seriálu jsou 5. a 6. epizoda. V páté se na dvorku Adory, matky Camille, sejde celé městečko, aby oslavilo každoroční Calhoun Day. Když posadáte spoustu postav ke stolům a dáte jim najíst a napít, máte o zábavu postaráno (jak pravidelně dokazuje Hra o trůny). Ještě více se otvírá prostor pro klevety a vzájemné osočování. V prostředí třepetajících se konfederačních vlajek trochu nahlédneme do duše maloměsta v Misouri a mizérie jeho obyvatel. Šestý díl, podmanivě a příhodně nazvaný „Cherry“, se zaměří na život mládeže ve městě. Camille a její mysteriózní trip na bruslích končí kruhovým tanečkem se sestrou předčí v děsivosti cokoliv, co jsem daný rok viděl. Mám jisté pochybnosti o rozvržení děje v osmi epizodách. Na to, že se ve většině z nich nic podstatného pro hlavní zápletku neděje (což není výtka), je mnoho postav jen načrtnuto – například Alan. Druhá polovina finále je pak pro mě trochu neuspokojivá. Mám pocit, že zvolený závěr by slušel spíš detektivce, kde je cílem odhalit vraha a rozplést záhadu, než dramatu, kde je tolik času věnováno zdravotnímu stavu Camille a jejímu okolí. Právě o tom, jak na pachatele pohlíží komunita, se nedozvíme nic. ()

Blíž (2018) (E05) 

Closer není o řešení vražd a posunu zápletky, ale o komunitě. Městečko Wind Gap každoročně oslavuje příběh těhotné jižanské ženy, která se během občanské války raději nechala vojáky Unie umučit, než by jim řekla, kde se skrývá její manžel, voják Konfederace. Adora je této slavnosti, která se odehrává na trávníku před její verandou, patronkou. A protože to vše bere velmi vážně, vezme dcery nakupovat šaty a Amma poprvé vidí (v pro diváky tísnivé scéně) Camilliny jizvy, na něž Adora reaguje větou: „Jsi zničená.“ Páteř epizody tvoří zmíněná oslava, Calhoun Day, během níž je každoročně inscenována hra připomínající oběť a smrt věrné ženy. Tu letos hraje Amma a Adora ja patřičně pyšná, čímž dokazuje, že když máte vkus na dekoraci podlah, neznamená to, že máte i vkus na divadlo. Camille se mezi vlajícími konfederačními vlajkami necítí zrovna nejlépe a další všudypřítomné jižanské reminisence bez zmínky o otroctví prozrazují cosi podstatného o povaze takovýchto slavností, kde je cílem slepě glorifikovat minulost. Epizoda vrcholí, když Adora přizná, že Camille nikdy nemilovala. Closer je nejzajímavější a nejuzavřenější epizoda série, která dokazuje, že Ostré předměty jsou nejsilnější jako sociální sonda do toho, jak se Wind Gap chová k ženám zjizveným obrazně i doslova. ()

Související novinky

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

02.02.2024

Režisér Tim Burton se v současnosti plně věnuje postprodukčním pracím na svém nejnovějším snímku Beetlejuice Beetlejuice, jenž by měl vzít světová kina útokem letos v září, nicméně ani toto pracovní… (více)

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Nové Mise uvítají starou tvář

Nové Mise uvítají starou tvář

03.02.2020

A teď jedna z těch hezčích castingových zpráv za poslední měsíce. Sedmý a osmý film v sérii Mission: Impossible přivítají zpět starého známého. Do akční franšízy Toma Cruise se totiž vrací kanadský… (více)

Vítězové 54. ročníku festivalu MFF Karlovy Vary

Vítězové 54. ročníku festivalu MFF Karlovy Vary

07.07.2019

54. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival byl zahájen snímkem Po svatbě, který doprovázela tvůrčí delegace v čele s herečkou Julianne Moore, režisérem Bartem Freundlichem… (více)

Reklama

Reklama