Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (289)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Alfred mě zase dostal. Strangers on the Train začíná "neškodnou" konverzací, která postupem času přeroste v monolog "co takhle si prohodit vraždy". A od téhle chvíle se buduje napětí. Nejdřív pronásledování na pouti, pak výslech, pak večírek, pak… ale ne, nebudu spoilerovat. Podívejte se na film sami a možná pochopíte, proč je Hitchcock považován za mistra napětí (vždy jsem říkal, že to byl mistr hororů, ale tenhle přívlastek mi sedí mnohem lépe). Film zkrátka a dobře funguje i po těch letech (i když to finále dneska nepůsobí zas tak věrohodně, ale budiž) a já si film užil. 100 %. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som si v hitchcockovskej filmovej sieni príliš zvykla na také herecké esá ako je Cary Grant, James Stewart či krásna Grace Kelly a tak nejak mi ich prítomnosť v tomto film-noir chýbala. Herci hrajú síce dobre, scenár je klasicky prešpekulovaný a najmä záverečná scéna je technicky brilantná, no neočarilo ma to tak, ako iné geniálnosti z dielne ,,majstra horroru". ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Poutavé ano, spád ano, ale scénář má svoje díry. Předně, potkat ve vlaku takového opruze, asi mu jednu fláknu; dále byl závěr zhruba předvídatelný už od půlky a důvod všeho, co se odehrávalo mi připadal zbytečný a nepravděpodobný. Škoda, že mi tohle vše zkazilo dojem, jinak by to byla krásná studie lidské psychologie. # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 0 | napětí 4 | pustil bych si znovu 5 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Raymond Chandler, Czenzi Ormonde .. Criss-Cross. Další „domnělá“ klasika od mistra Hitche odškrtnuta. Nic víc, nic míň. Řemeslně je snímek pilovaný zručně, perfektní je kamera i režisérův cit pro detaily a atmosféru. Horší je to se scénářem, který slibnou zápletku odříká, bez nějakých pozdějších zvratů, dosti přímočaře. Robert Walker, na sklonku svého krátkého života, odvádí perfektní výkon. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Festival ľudských charakterov a pekná pripomienka, ako málo niekedy stačí, aby sa človek dostal do riadnej šlamastiky. Úvod bol síce trocha pomalší, ale k záveru napätie pekne graduje spôsobom starého dobrého Hitchcocka, takže za mňa veľká spokojnosť. 75/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (36)

  • Po hádke s Miriam (Kasey Rogers) Guy (Farley Granger) telefonuje s Anne (Ruth Roman) a zdieľa sa s ňou, že Miriam hodlá stiahnuť žiadosť o rozvod. Je tak naštvaný, že vyriekne, že by ju najradšej zaškrtil. Ako to opakuje, práve prechádza lomcujúci vlak symbolizujúci miesto stretnutia s Brunom (Robert Walker). Hitchcock následne strihá na Brunove ruky a definitívne potvrdzuje vzťah medzi oboma mužmi. Bruno bude vykonávateľom Guyovej túžby. (Biopler)
  • Miriam (Kasey Rogers) pracuje v obchode s gramofónovými platňami. Spojitosť s otáčavými predmetmi je príznačná a zdôraznená fatálne v lunaparku. Avšak naznačuje aj začarovaný kruh manželstva, z ktorého sa Guy (Farley Granger) snaží dostať. Jeho nedostatok vnímania druhých je zobrazený vo vlaku, kedy sa nedokáže rázne postaviť voči Brunovi (Robert Walker) a nechá sa zatiahnuť do jeho nekalých hier. Pôvodcom je jeho nízke sebavedomie a vo vzťahu s Miriam je nám ukázané, že aj tu ťahá za kratšiu časť povrazu, resp., že je pod papučou. (Biopler)
  • Alfred Hitchcock koupil práva k románu za 7 500 amerických dolarů. Zakoupil je anonymně, aby udržel cenu dole. (Kulmon)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama