Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cary Grant hrá v tomto thrilleri šarmantného gambléra, ktorý však svoju finančnú nezávislosť iba predstiera, v prvej triede cestuje na "treťotriedne" lístky a nie je ani zďaleka taký anjel ako sa zdá. Raz si vo vlaku (v prvej triede) padne do oka s Joan Fontain a onedlho na to si ju vezme. A až po svatbe začne Joan odhalovať jeho skutočnú tvár. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"No, když dojde na nejhorší, asi budu muset.." - "Co ?? Co, Johnnie ??" - "Půjčit si víc.." ;) Půjčil bych si třeba hlášku ze Švejka, ale to by nemělo příliš smyslu..;) Zkrátka zas jednou starej Hitch přišel s příběhem, který se dnes možná jeví ještě aktuálnějším než dřív.. Ale já nebudu lhát, už mám delší dobu Podezření, že jsem Hitchofil..;) Mistrovy snímky mě nikdy nepřestanou dokonale fascinovat, stejně snad i ta zdánlivě překvapivá nedoceněnost jeho bijáků.. Hitchcock zde znovu pracuje se svým celoživotním motivem fatálně posedlostí stiženého jedince i přístupem k očekávání a zklamání diváka.. Já ovšem zklamán být nemohu.. To bych musel mít ne Opičku, ale pořádnou opici, abych tenhle snímek nedocenil.. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Podezření je kompromisní psychologické drama. Hitchcock s ironickou nadsázkou otřásá stavem reality a úspěšně přivábí paranoiu a zatmění mysli. Vyprávění nekomplikuje zbytečnostmi a prodlevou, romantika je svázaná předpokladem cudnosti a nekontrolované líbání je nejdivočejší představou prostopášnosti. Zhlédl se v cynické krutosti manipulace a s uspokojením zdánlivě nedává možnosti na výběr. Psychologická zátěž svírá mozkové závity se stísněnější naléhavostí. Láska, strach a paranoia. Hlavní postavou psychologické škodolibosti je Lina McLaidlaw, později Lina Aysgarth (příjemná Joan Fontaine), cudná dívka ze spořádaných lepších kruhů. Neznámý pocit chvění podbřišku přináší romantické okouzlení šarmantním idolem. Rozpory se společenskou spořádaností jsou v důvěřivé naivitě zdrojem drásavé noční můry. A stav psychiky povážlivě kolísá s další společenskou nepřístojností. Paranoia košatí do krásy. Hlavní mužskou postavou je Johnnie Aysgarth (sympatický Cary Grant), lehkomyslný floutek, zábavný společník a Linin novomanžel. Život se vzývá po kráse, zodpovědnost je zátěží bezstarostnosti a nepřítelem prožitku a vzrušení. Odhalení kalkulu píchne u srdce a resty minulosti jsou neodbytnější a hlasitější. Výraznou postavou je Gordon Cochrane 'Beaky' Thwaite (zajímavý Nigel Bruce), Johnnieho veselý kamarád. Svého oblíbeného kumpána ponouká k vynalézavosti, kavalírství má shovívavý úsměv pochopení. Z dalších rolí: dceřinou volbou rozhněvaný Linin otec generál McLaidlaw (Cedric Hardwicke), Linina starostlivá maminka Martha (Dame May Whitty), snaživá mladá služka Ethel (Heather Angel), bavící se Linina kamarádka a spisovatelka detektivek Isobel Sedbusk (Auriol Lee), Johnnieho bratranec a znepokojený zaměstnavatel kapitán George Melbeck (Leo G. Carroll), či Isobelin bratr a lékař Dr. Bertram Sedbusk (Gavin Gordon). Podezření zaujme svou dráždivou manipulací a neurvalým psychologickým nátlakem. Paranoia je hybnou silou, svou polohou film potěší. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kapku slabsi Hitchcock, ktery ale tradicne schopne stupnuje napeti a z neceho, co zacina jako oldschool romantika vymackne solidni thrillerovou atmosferu. Cary Grant v netypicky protivne roli a naopak sympaticka Joan Fontaine s libeznym hlasem, ktera si za to dokonce shrabla Oscara. 5/10 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Půvabná, plachá Lina se ve vlaku seznámí s přitažlivým mužem. A vzápětí z novin zjistí, o koho se jedná. Stačí jedno jediné setkání a Lina se do muže bláznivě zamiluje. Navzdory nesouhlasu rodičů uteče z domova a po krátké známosti se za muže provdá. Po svatební cestě však začne zjišťovat a postupně odhalovat, kdo je muž, kterého má po boku. Johnnie Aysgarth je totiž ve finanční tísni kvůli patologickému sázení. K tomu, že je bez peněz, je to ještě velmi zdatný lhář, příživník a lenoch. Zamilovaná Lina začíná procitat ze svého poblouznění. Klíčící podezření, rostoucí nedůvěra a zklamání ji provázejí na každém kroku. Atmosféra houstne před očima. Liny se zmocňují ty nejtemnější předtuchy. A film se bez sebemenšího klopýtnutí přesune z romance do napínavého dramatu. Povedený kus, skvělý scénář, vynikající herecké výkony a úžasná hudba. Otázka na závěr – kdo se bojí sklenice mléka? Challenge Tour Special, červen 2015. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Filmu neprospieva hlavne vedomie, že koniec si režisér plánoval iný. Možno keby som si túto informáciu neprečítala, celý snímok by na mňa zapôsobil inak, ako hra a ja by som bola spokojný oklamaný divák tak ako skvelá Joan Fontaine. No Hitchcockov nápad, Fontainin list Grantovi by to mysteriózneho trhilleru určite sedel lepšie a tak mi je to iba ľúto. Grant ma prvý raz prekvapil, vlastne možno druhý, keďže prvý bol objavenie jeho talentu - iná postava ako som uňho bola zvyknutá vďaka Leopardej žene, Nahej pravde, Príbehu z Filadelfie apod. No on je stále očarujúci a tu si ako bonus ešte nie ste istý, či je očarujúci a dobrý, alebo očarujúci a zlý. Koniec mi prišiel skôr vtipný, čo ako hovorím, vďaka možnému koncu - je veľká škoda. Takto je z Podozrenia fajn film, so skvelým Grantom a Fontaine, no nič, čo by som mala chuť si pozrieť znovu. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Johnnie (Cary Grant) nazývá svou vyvolenou (Joan Fontaine) "Monkey Face" a učiní tak ve filmu celkem devatenáctkrát. (SeanBean)
  • Jedná se o první film, na kterém se Hitchcock podílel nejen jako režisér, ale také jako producent. (SeanBean)
  • Když ke konci filmu nese Grant Fountainové sklenici mléka, vypadá to, jako by zářila. Není to náhoda. Hitchcock umístil skutečně do sklenice malý reflektor. (Hwaelos)

Reklama

Reklama