Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 2
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (287)

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Má to pomalejší rozjezd a druhá část není tak zajímavá. I přesto je Sandman krásným příběhem o proniknutí do lidského nitra, obohacený podmanivým vizuálem, skvělými postavami a výborným Tomem Sturridgem v hlavní roli Pána Snů. Gaimanovo původní dílo je skvěle převedeno do seriálu. Scénář je funkční, zapamatovatelný a plný vět, které vás donutí přemýšlet. Jsem velmi rád, že jsme se dostali k projektu s takto přesílenými postavami, který nesází na velkolepou akci a poměřování síly mezi každým z Věčných sourozenců, ale na náhled do lidskosti, emoce a filozofické náměty. Více takových a snad klapne pokračování 8/10. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Z první poloviny seriálového Sandmana jsem byl nadšený - jako absolutní milovník předlohy, která je imho tím nejlepší co kdy  mezi komiksy vzniklo, jsem vítal i změny oproti knize, v seriálovém médiu fungují lépe a vedou k lepší dramatizaci. Ale v polovině, právě u mé nejoblíbenější povídky Tlukot jejích křídel, se to zlomilo a jsem z toho trochu smutný. Zpracování druhé knihy, Domečku pro panenky, už není zdaleka tak silné jako předloha, změny vůči ní jsou poněkud bizarní a zbytečné, a je také nepěkně vyměklá oproti brutalitě duševní i fyzické jaká se odehrává na stránkách. A samozřejmě, musím si zanadávat na obsazení - Tom Sturridge jako Sandman je perfektní, většina ostatních postav také velmi sedí, i ty které mají oproti předloze změněnou rasu, sexualitu či pohlaví... ale ta Smrt. Ta Smrt, ta mě prostě bolí. V knihách dokonalá rozpustilá holka, drobná gotička provázející smrtelníky na jejich poslední cestě a nabízející útěchu i filosofický nadhled, dívka do které se nejde nezamilovat... a tady je z najednou stará osvalená ženská postrádající veškeré kouzlo své původní osobnosti. Že je navíc černoškou je už jen další nepříjemný detail. 8/10 ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Problém výpravného seriálu je, že se nikam neposouvá. Vždy je to jen: mám úkol – vyřeším ho – jdu dál. Postava Sandmana je často upozaděná na úkor epizodních postav, moc jsem se s ním proto nesžila. Čemuž nepomohl ani jeho make-up, se kterým vypadal jak vyhozený člen kapely Cure. Otravné také bylo nové a nové přidávání postav a složitého zásvětí, což se neobešlo bez neustálého vysvětlování – a stejně jsem z toho měla zmatek. Ten se pro mě vystupňoval v dílech s Luciferem(ou), která mi vzhledem neskutečně připomínala Gabrielu Osvaldovou, když hrála archanděla Gabriela v Andělu Páně. SHRNUTÍ: Je to opravdu tak trochu pohádka na usnutí. 1. řada ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Předlohu neznám, ale seriál se většinu času táhne a je prostě jen divný... Gwendoline Christie je tu strašná, jako ďábel absolutně bezzubá, bez charizmatu a spolu se zeleným démonem to připomíná spíš slabší díl Buffy, než věhlasnou fantasy. Jenna Coleman jako Joanna Constantine bez charizmatu. Jak je třeba fajn v Serpentovi, tak na tohle prostě nemá a člověk se neubrání dojmu... jaké by to mohlo být, kdyby tam nastoupil Keanu Reeves jako John Constantine.. nebo někdo kdo tu postavu umí stejně prodat... ten seriál je otravný tím, že prakticky každý je zde úchylný... gay komunitě tohle musí dělat spíš medvědí službu. Vůbec mě to nebavilo a to i přesto, že některé pasáže byly originální a zajímavé a samotný Sandman je obsazený skvěle! Potěšil mě i narušený Lupin, ale těch pozitivních věcí je zde opravdu minimum. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Omšelý vtip, který na otázku, kdo bude dalším představitelem Jamese Bonda, odpovídá, že lesbická černoška, se přiblížil svému naplnění v adaptaci vrcholného díla Neila Gaimana - komiksové série o vládci říše snů. Tvůrčí tým mírou vrchovatou vyšel vstříc všem módním ideologickým trendům, které vzrušují americké městské liberální elity. V jedné ze scén říká postava spisovatele svému agentovi, že prodá filmová práva ke svému románu pod podmínkou, že producent zaručí rovnoměrné zastoupení všech ras a pohlaví. Zní to jako ironická střela na vlastní účet. Bohužel podle této logiky se natáčení série řídilo, takže se setkáme se svévolným měněním pohlaví Gaimanových postav, středověký a raně novověký Londýn se v jedné z epizod hemží postavami černé pleti a především homosexuálních postav a párů se opticky vyskytuje tak polovina. Fenomén LGBT je přitom podáván schématicky a toporně, je uměle roubovaný na příběhy, které se tomu vzpírají, a navíc v koncentraci, která působí přinejmenším rušivě. Pokud chtěl Netflix vyjít vstříc potřebám komunity LGBT, mohl, co se komiksu týče, zpracovat vynikající Netvoru nebo, pokud by chtěl být odvážný, mohl si troufnout i na Sunstone od Stjepana Šejiče. Tohle je jen prznění komiksové klasiky. Výše zmíněné je sice na první dojem nejviditelnější deformace seriálu, mnohem větší problém mám ale s doslovností. Gaimanův komiks je pro dospělé čtenáře, pracuje s náznaky a jeho největší síla je v jitření fantazie. Seriálový Sandman přežvykuje, trivializuje a zbavuje vnitřního napětí. Filozofickou nadstavbu díla ředí do podoby konzumovatelné americkými teenagery. Místy (jako v případě roztomilého draka sloužícího k navrácení Sandmanovy moci) je seriál nechutně sentimentální. Jinde se pro změnu v potenciálně silné scéně spoléhá na herce, kteří nedokáží přenést charisma komiksových figur do filmového světa (Gwendoline Christie v roli Lucifera coby nejnebezpečnějšího Sandmanova protivníka jednoduše nefunguje). Abych jen nehejtoval, Tom Sturridge v hlavní roli je trefou do černého a závěrečná samostatně fungující epizoda je příjemná. Co se zbytku týče - opravdu mám být odvařený z toho, že scénáristi (narozdíl od seriálu Lucifer, kde tvůrci komiksovou předlohu rozbili na padrť) se víceméně drží hlavní linie příběhu vytyčeného Gaimanem? Kvalitu scénáristické práce nenacházím, jen torza bájí a odlesků Morfeova světa. Celkový dojem: 45 %. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (10)

  • Johanna Constantine (Jenna Coleman), která se v seriálu objeví, je náhradou za Johna Constantina, který byl ztvárněn například ve filmu Constantine (2005) a původně hrál v příběhu důležitou roli. (spacemaster)
  • Přestože se v seriálu nevyskytují a není o nich zmínka, příběh se odehrává v komiksovém vesmíru DC, tedy ve stejném světě, kde existují postavy jako Superman a Batman. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama