Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

Paul Newman. Julie Andrews. Alfred Hitchcock. Na spojení těchto tří jmen jsem se opravdu těšila a očekávala špionážní příběh s pořádnou porcí napětí a s nějakým překvapivým zvratem, jak je u mistra zvykem. Leč nekonalo se. Namísto toho se mi dostalo poklidně plynoucí selanky, ze které mě nedokázala vyrušit ani vražda tajného agenta a dokonce ani obavy o osudy ústřední dvojice se tak nějak nedostavily. Film najednou skončil a já jsem si toho téměř ani nevšimla. Za mě zcela průměrný, zapomenutelný film, na němž nicméně nemohu nedocenit solidní herecké výkony. Season Challenge Tour 2015 – týden s Alfredem Hitchcockem ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Celá ta základní myšlenka zápletky, tj. mladý méně schopný vědec se rozhodne ukrást jinému schopnějšímu cizímu vědci jeho celoživotní práci a udělat si na tom doma jméno, se mě osobně zdá dost zvrácená a odporná. A s chutí bych za to tenhle film hodil rovnou do odpadu. Kdybych to ale udělal, lhal bych sám sobě, neboť díky Hitchkokově jako vždy perfektní režii a presvědčivým výkonům herců v hlavních rolích, mě ten film i přes řadu scénáristických nedostatků a tu debilní zápletku dost bavil. Aspoň ty tři hvězdy si to určitě zaslouží. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že mě bude Alfred Hitchcock takhle nudit. Film jsem si pustil hlavně kvůli Newmanovi, ale ten tady nemá prakticky co hrát. Režisérovo tradiční cameo v úvodu filmu a Newmanova lest v divadle, jsou dva nejsvětlejší okamžiky Roztržené opony, ale není to málo na tak dlouhý film? Špionážní nuda a nebýt Paula Newmana, jdu pod tři hvězdy. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchock na natáčení vzpomínal se slovy: “Na začátku natáčení mi Paul Newman poslal několikastránkové poznámky s několika návrhy na úpravu své postavy. Vzal jsem si to příliš osobně a považoval jsem to za urážku. Tehdy jsem to ještě nevěděl, ale takové chování se netýkalo pouze mě. Totéž praktikoval i u jiných režisérů.“ [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Do hlavní mužské role toužil Hitchcocok po Cary Grantovi, ten ale již uzavřel svou kariéru a sdělil Hitchovi, že je příliš starý. (Kulmon)
  • Natáčet se začalo v době, kdy ještě nebyla dokončena finální verze scénáře. Původní scénář se Hitchcockovi nelíbil a musel být několikrát přepracován. (ČSFD)

Reklama

Reklama