Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

nunka 

všechny recenze uživatele

S maximálne prižmúrenými očami sa Hitchov Torn Curtain dá považovať za dobré (aj keď pre mňa podpriemerné)krimi...Prvá polka filmu robí atmosféru, vytvára napätie - to však súčasne devalvuje lacný, nereálny a podivný scenár. Musím uznať, že tentokrát zápletka nula bodov, absolutne sa mi nehodila do politického kontextu. Kombinácia deja a politickej atmosféry vyznieva silene. Niektoré scény sú vydarené (scéna s lopatou a plynovou trúbou), niektoré zbytočné a nedôveryhodné (výstup madam z polska). Pre mňa jedno z najslabších diel. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

To boli doby, keď som sa tešil na každý film od Hitchcocka ako malé dieťa na zmrzlinu! Veď aj s Chaplinovými filmami to bolo také. Ale v istom veku sa týmto dvom legendám filmového plátna prestalo dariť a už nenakrútili nič poriadne. Pamätám si, ako som hľadal niečo pozitívne na Chaplinovej grófke z Hongkongu so Sophiou Loren a Marlonom Brandom. Rovnako neúspešne som niečo pozitívne hľadal aj v tejto opone, v ktorej sa podujal (nechápem prečo) hrať môj najobľúbenejší herec. Väčšinu filmu som iba prevracal oči a hanbil sa za trápnosti, ktoré sa na obrazovke odohrávali. Keby to aspoň bolo o trochu smiešnejšie, tak by som to mohol považovať za paródiu. Ale takto? Preto tie dve hviezdičky. Radšej som tento film nemal vidieť. ()

Reklama

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Do tohodle filmu jsem se pustil spíš ze zvědavosti, protože spojení Hitchcock a Newman zní docela lákavě. Nečekal jsem, že by si film mohl získat nějak moji velkou pozornost, protože mi to celkem dělá problém u starších filmů. Ze začátku jsem se celkem nudil, ale od scény s plynouvou troubou se všechno změnilo a od tý doby se furt drželo příjemný napětí. Škoda, že ten konec byl tak trochu jednodušší, jako kdyby ten film Hitchcock chtěl mít už z krku. Ale scénka s autobusem je perfektní. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pro špionážní příběhy ze studené války mám slabost a tenhle musím zařadit k těm nejlepším. Roztržená opona má od začátku do konce spád jako Na sever severozápadní linkou, ačkoliv - pravda - není tak velezábavná, scény na farmě, v autobusu a v divadle jsou obzvlášť vynikající, Paul Newman nakonec hraje zcela po svém, ačkoliv to zpočátku vypadá, že bude (nebo že měl) napodobovat Jamese Stewarta a Julie Andrews mu s přehledem stačí. Škoda, že se Hitchcock rozkmotřil s Bernardem Herrmannem, protože jeho hudba by soudě podle ukázky na DVD byla lepší než ta od Johna Addisona. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)
  • Hitchcock dále toužil po Anthony Perkinsovi, aby hrál profesora Armstronga, ale studio prosadilo Newmana. (Kulmon)
  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)

Reklama

Reklama