Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem ten, který by s chutí odňal monopol na ochranu světového míru z "čestných" amerických rukou. Přesto mne tento špionážní Hitchcock hodně bavil, ač jsem v něm patrně viděl něco jiného, než autor. On po mně logicky chtěl, abych fandil statečnému americkému vědci na sebevražedné misi mezi východoněmeckými kolegy, ale já jsem viděl doktoráty ověnčeného absolventa prestižní placené univerzity, kterak se snaží ukrást myšlenku vědci, který promoval na bezplatné státní škole v NDR. Ovšem absenci napětí jsem nezaznamenal, takže u mne spokojenost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Roztrhnutá opona je objektívne slabším Hitchovým trilerom, ale nemám vôbec chuť mu vyčítať maličkosti, ale aj väčšie nedostatky, keď ma táto špionážna historka a napínavá naháňačka bavila celé dve hodiny. Výborné nápady striedajú zase momenty rozpačité, asi ako porovnanie neočakávaného a nápaditého návratu nemeckej herečky zo začiatku filmu v jeho závere v porovnaní s nepochopiteľnou účasťou zanietenej Poľky. Hitch dostáva svoje postavy do situácií, z ktorých zdanlivo niet úniku, ale vždy sa to nejako podarí. Hlavne sa ich ale nesnažte porovnávať s realitou, mohlo by to ovplyvniť vaše výsledné hodnotenie :). No a Newman tu zopárkrát drzo svojim protivníkom klame a keby som to nevedel a bol nemeckým agentom, aj by som mu uveril. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

EAST BERLIN! Paul a jeho hluboké modré oči. Jak by se člověk nemohl bavit. Nejvíc mě pobavila scéna, kde slečna asistentka dlouhou dobu přemýšlí jestli zradit americkýho orla a vlajku s hvězdy a pruhy. To bylo super. Ještě skvělejší byl snad jen pan terminator Gromek. Jeho černej koženej kabát a motorka. Po něm musely baby šílet. Jestli se to tak tedy ještě říka. Aby ho odstavili od jeho práce, tak museli použít nůž, rýč a plynovou troubu. Ultimátní Němec. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Špionážní příběh, nejspíš určený pro chápavé děti a dospívající mládež, mírně pokročilejší stupeň "Zpívající pudřenky". Ani dvojitý agent, Paul Newman, který příští rok natočí Hombreho a Frajera Luka, filmu mnoho nepřidal. Utíkání a matení stop mu jde sice dobře, ale v podstatě není uvěřitelným profesorem, špionem a dokonce ani frajerem. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)
  • Postava východoněmeckého vědce, který prozradí tajné záležitosti, týkající se jaderného zbrojení své země, připomíná pana Memoryho z filmu 39 stupňů. Podobně jako Memory je i dr. Lindt (jméno Hitchcockovy oblíbené čokolády) donucen k tomu, aby promluvil, v tomto případě proto,aby opravil své vědecké kolegy, kteří jsou, jak se nakonec ukáže, americkými špiony. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)

Reklama

Reklama