Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak mladý rytíř a jeho starostlivý otec najdou nejen cestu jeden k druhému, ale také lásku a štěstí... Pohádku o rytířích, unesené princezně a kouzelném náhrdelníku odvypráví Česká televize na Štědrý večer. Vincent (Jan Komínek), rozvážný a mírumilovný mladík, který rád čte a maluje, je pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík). Ten má jako vysloužilý a ambiciózní rytíř silnou potřebu svého syna neustále opatrovat a zahrnovat ho důležitými radami. Dokonce jej doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě osvobodit i krásnou princeznu (Lucie Černá). Nakonec rytíř pochopí, že ne vše se dá vyřešit mečem, a Vincent si uvědomí, že se zlem je nutné bojovat. Láska krásné princezny a půl království k tomu je pak zákonitou odměnou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (339)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Nebýt Lukáše Vaculíka, tak by to byla skutečná tragédie a celkem jasný - odpad. Celý film drží nad vodou právě on a navíc jako jediný se tam choval jako opravdový chlap s koulema, který má charakter a ctí rytířské hodnoty, jako jsou čest, hrdost či spravedlnost. Zbylá sestava poseroutků a vyčůránků je vážně tragická, tak jako celý zbytek filmu, kterému vévodí stupidní dialogy a naprosto nelogický scénář. Věčná škoda, dalo se z toho vytěžit mnohem víc... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se přidržuje zavedených a léty prověřených pohádkových metod a postupů ... možná jí takový přístup dodává potřebnou sebedůvěru - nebo prostě jenom ctí tradici. Vývoj zápletky tudíž až tak nepřekvapí, nicméně ... klasická pohádka tady nemusí být nutně od toho, aby za každou cenu překvapovala. "Pravý rytíř" se přitom inovace úplně nezříká, neboť jeho dialogy jsou vesměs zábavné a ryze současné - a přitom nevzbuzují averzi: Zapojují se do děje s obdivuhodnou lehkostí a samozřejmostí, nenarušují atmosféru ani kompozici a jejich ponaučení jsou sice výchovná, leč vesměs nenásilná - a nezávazná. Škoda jen maličko prkenného herectví, které je patrně důsledkem maličko prkenné režie - bohužel je všudypřítomné a zcela zbytečně trochu kazí celkový dojem. Přesto je výsledkem sympatická a pohodová záležitost, která částečně rehabilituje pohádkovou tvorbu ČT - a do 4* jí mnoho neschází. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Slabší 3. Hodně slabší, páč je to na jednu stranu divný a nic moc zahraný (až na Táňu a Vaculíka) a poměrně lemplácky natočený. Na druhou stranu ale bylo znát, že tam ta vize je. Ať už poselstvím, relativně dobrýma prostředíma, který vypadaly dost kouzelně i pustě, ale zároveň netrapně, tak třeba ne úplně dementním humorem (z větší části). A koneckonců na princeznu a hlavně na "čarodějnici" se koukalo dobře, takže i tak aspoň něco. EDIT: Po pohádce další den ubírám hvězdu. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale tohle napsal asi žák páté třídy základní školy, a nikoliv vystudovaný scénárista, který napsal něco tak relativně povedeného jako Labyrint. Pan Dolenský to zrežíroval čistě pod parou nebo pod vlivem marihuany, a aby se to nepletlo, pan Vaculík se k němu přidal a celou tu vánoční srajdu si užil aspoň tak (o Hanzlíkovi ani nemluvě). Mladá dvojice to brala na druhou stranu příliš vážně na to, aby se dala přihodit hvězda navíc aspoň za to, že si to ten ansámbl užil. Lucka Černá je ale překvapivě celkem pěkná holka, takže jedna hvězda na konto štědrovečerní pohádky 2016 přeci jen poputuje. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Letos se mi to zdálo obzvlášť bídné. Česká televize by se měla zamyslet, jestli by nebylo lepší místo několika nových spotřebních pohádek každý rok, které si každá domácnost k tomu stromku ze setrvačnosti pustí stejně jenom proto, že nic jiného nikde nedávají, natočit třeba jenom jednu pohádku ob rok, do které by se investovalo víc peněz i tvůrčích sil a dalo by se na ni koukat. Třeba i opakovaně. Když už se teda musí točit nové a na jiný typ vánočního filmu tu nikdo koule nemá. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Poté, co se celá výprava táboří a upeče zajíce, jde potom Vincenc (Jan Komínek) spát. Zajíc je přitom stále na oni, při dalším záběru už ale na ohni není a rožeň je opřen o vidlici. (mkali)
  • „Je to výsostně klukovská pohádka, tím pádem pro ženské publikum. Najdeme tam romanci, velké zlo i množství triků,“ říká režisér Martin Dolenský. (SONY_)

Reklama

Reklama