Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není divu, že Vám připadá povědomá. Vypadla totiž z kufru Vašeho auta." V mladší době kamenný se vyznám skoro stejně dobře jako kpt. Exner, takže o pokladu toho Benátskýho nebo kdovíjakýho kupce vím skoro všechno. Tedy že neexistuje a přesto ho někdo ukradl. V tom je zápletka zajímavá. Svět archeologů, antropologů a dalších vědátorů je mi poněkud vzdálen, ale celkem rád jsem do něj nakoukl. A postavy to byly skvělý. Zejména pan Houska řádil jak utrženej vagón, ozbrojenej Dr. Soudek vypouštěl parádní bonmoty a závěrečný zkušební přehrávání manželskýho stavu Exnera s Kamilou bylo dokonalý. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poklad byzantského kupce je poctivá detektivka, ovšem zpestřená úpornou snahou o vtipnost celého díla. A tak nám tvůrci naservírují Gabrielu Vránovou v roli ztřeštěné studentky, která dostává klidného detektiva občas do varu. Místy ta snaha o vtipnost až překáží, ale vcleku vše drží pohromadě jak má. Kolektiv vyšetřovaných pánů profesorů z univerzity je vskutku povedený, a že ženy nelze podceňovat se dozvíme v samém závěru...70% ()

Reklama

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem zpočátku, že Jiřího Valu jako kapitána Exnera nedám. No a vida byl jsem nakonec spokojen. Jeho souputníci jsou ovšem výborní. Vránová je excelentní. Výběr herců drží tento film doopravdy vysoko. Ivo Novák si podle knihy upravil scénář, přesně věděl co chce natočit a taky to udělal. Povedla se mu vtipná a zábavná detektivka. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nejen díky skvělému obsazení, ale i pro jedinečnou atmosféru, současně napínavou i uvolněnou (zvláště účinkem skvělé Liškovy hudby), nesporně nejzdařilejší adaptace prózy Václava Erbena. Jakkoliv se zločin neztrácí ani na okamžik z perspektivy vyprávění, vše, co se na něm podílí nebo jej zkoumá, se soustavně distancuje a karikuje. Jakkoliv by se mohlo zdát, že vyšetřovatel v bezchybném podání Jiřího Valy od jeho ohniska častěji odhlíží a nedoceňuje jeho vážnost, když se například neotřele dvoří studentce Uměleckoprůmyslové školy Kamile, již ztvárnila (jako svou životní roli) Gabriela Vránová, vzdaluje se mu jen naoko. A sebezáchovně, protože dotek pravdivého a životodárného stvoření jej spontánně vyvádí z víru přetvářek, v němž aby upřímnosti pohledal, a spolu s jeho obdivuhodnou sebeironií mu pomáhá udržet se na správné straně a nepropadnout malomyslnosti. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tohle je doslova skvěle natočená slátanina. Samotná detektivka je plná fantastických a naprosto nepravděpodobných zvratů, veřejná bezpečnost připomíná něco mezi policií z amerických kriminálek a Jamesem Bondem, odporná archeologická linka naoprosto nepravděpodobná a obecně notně mimo. K tomu přičtěme řadu bodrých, rázovitých postaviček, které ovšem patří do úplně jiného filmu... Kdybyste mi pustli jakýchkoli pět minut tohodle filmu, dám tomu bez váhání čtyři až pět hvězdiček. Viděno vcelku ovšem pochybuji i o těch třech. Pitomost pozoruhodná především tím, s jakým nasazením se jí zúčastnili herci i kameraman. Jen a jedině pro ten skvělý look a herce hrající jak o živou to u mě není není odpad... Celkový dojem: 55% Zajímavé komentáře: Adam Bernau ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)

Reklama

Reklama