Reklama

Reklama

Hornblower III - Věrnost

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: Loyalty (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1803, nejistý mír s Francií trvá už rok. Mužstvo flotily bylo rozpuštěno, důstojníci živoří na polovičních platech a zabíjejí čas, jak se dá. A na druhé straně kanálu sílí Napoleon. Není to ovšem jen ten ambiciózní, světovládou posedlý Korsičan, koho by se měla Anglie obávat. Začíná to vřít i na domácí půdě, v Irsku. A Irové, jak známo, jsou ochotni spolčit se třeba s ďáblem, aby dosáhli svého. Proč by se tedy nemohli spojit s Bonapartem? Jenomže jak zjistit pravou podstatu věcí a neporušit přitom mírovou smlouvu s Francií? Jedna možnost by tu samozřejmě byla. Riskantní, nebezpečná, jako vždy. Jenže co není v předvečer války riskantní? A tak se Horatio Hornblower, čerstvě jmenovaný kapitánem šalupy Hotspur, vydává se svými muži vstříc dalšímu dobrodružství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Finskej 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o jeden díl z celkem osmidílné série, ohodnotím vše naráz: velice solidní série ze starého námořnického prostředí, herecké výkony dobré (Ioan Gruffudd vážně hraje a tímhle si získal z nesympatií mé sympatie), skutečné lodi (minimálně někde určitě) mě uchvacují a prosté, uvěřitelné a nepřekombinované zápletky jednotlivých dílů jsou tak akorát. Zkrátka poctivá filmařina, příčetné scénáře, pěkné epizodky z doby britsko-francouzských střetů za revoluce. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí série díky štědrému finančnímu zázemí konečně vypadá trochu k světu. Navíc tento díl odsýpá nejlépe ze všech epizod. A právě tato skutečnost dokáže, i díky dobře servírované akci, dobře zastřít skutečnost, že postavy jsou tu tentokát posunuty na zcela vedlejší kolej a ani mezi nimi není žádná tenze. Což bývalo dobrý zvykem minulých částí. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že celkové hodnocení jsem provedla u prvního dílu, chtěla bych zde (k tomuto a na něj navazujícímu dosud poslednímu dílu) jen uvést drobné postřehy, a zejména pak jeden postřeh, kterým reaguji i na některé z komentářů (no dyť jo, já vím, že to není chat :-)) a kvůli kterému se nevyhnu spoileru(ům). V těchto dvou závěrečných dílech série lze jen obtížně hledat jakýkoliv náznak humoru. A i když ho na filmech (pokud teda není jejich jediným cílem) miluji, nějak to tomuhle odpouštím (asi protože miluji hlavně Horatia :-)) ). Hlášky (z celé série) někdy průběžně připravím do deníčku. Nejvíce jsem se zasmála pradoxně, když se představovala v osmém díle mužská část v bouři zachráněného páru, ač bylo všem jasné, kdo to je, jeho odtajnění probíhalo velmi dramaticky. Tím se dostávám k tomu podstatnému, čeho jsme si v těchto dvou dílech i nejvíce užili (krom Horatiovy politické obratnosti :-) ), a to pláče slečny Marie, pozdější paní Hornblower(ové) (a omlouvám se, jestli jsem odhalila více, než jsem měla, dodnes jedné přispěvatelce nemohu odpustit, že jsem se ve Smrti na mysu vraha dověděla - ještě před sledováním filmu- z tohoto serveru). Myslím, že Julia Sawalha byla vybrána vhodně (co, pánové a i dámy (jak jsem zahlédla), chtěli jste tam nějakou modelku??) a když zrovna nebrečela, ale usmívala se, byla i hezká. Problém byl v tom, že se tak nestávalo často... Ale to víte, chlap - hrdina na moři, zachraňuje všechno, co se dá, někdy i co se nedá, která doma poslušně čekající žena by z toho nebyla na prášky a nezabrečela si nad tím :-)) ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Recenzia na vyžiadanie. "...and remember do nothing to provoke the war befor war is declared." Niall Leonard-scenár, zaužívaná narácia príbehu, pohrávame sa a vypukne peklo. Výborne spracovaná zápletka, okolité prvky scenára by boli potrebné dotiahnuť Soundtrack otvára každú scénu, nabil na intenzite, a skladateľ John E. Keane ho nechal vyrásť. Môžete očakávať lahodný soundtrack. Natočiť takúto sériu si žiadalo- čas, peniaze, skúsenosti a talent (pred kamerou a za). Pamätám si, že na YouTube som pozeral behind the scenes, kde režisér im vysvetľoval, aké náročné bolo nakrúcať na vode, k tomu s loďami vo reálnej veľkosti. Ioan Gruffudd herecky dospel, čo sa odzrkadlilo na jeho výkone, jednak vyrástla jeho postava aj on sám. pochopil presne, čo žiada režisér a film. Je ťažké nakrútiť film,a je to drina pot, preteky s časom hádky s kolektívom a producentami. na druhej strane séria môže byť rada, že sa ju chytil skúsený režisér. Herečka Julia Sawalha je ako anjel v tejto sérií, pôsobí milo, vyzerá krásne, a čo je dôležité vie hrať. Andrew Grieve zvládol réžiu na výbornú, pretože som prežíval životy mnoho vojakov, a množstvo scén mi zostalo v hlave. Niekoľko známych tvári predchádzajúcich častí sa vrátilo, Hornblower povýšenie, približuje nám aspoň tú masku, toho, ako musel vyzerať životy na mori, a služba v službách jeho námorníctva bola pocta, a nesmela znamenať predsa hanba rodine. Nová pozícia sadla Horatiovi, a séria naberá nové obrátky. Bola jednoducho radosť sa pozerať na poslednú polhodinu filmu (nie, že by sa vyžíval v násiliu) ,záverečná bitka na pláži, je jedno z najlepších bitiek celej série. Táto časť dokázal, že je kvalitná dobre nakrútená, zostrihaná, osobne vo mne nevyvolala ohromné pocity, ako Hornblower: The Frogs and the Lobsters; Hornblower: Retribution . „Vernosť si človek musí vydobyť a zaslúžiť.“ /85 %/ ()

Drom 

všechny recenze uživatele

S Francií byl uzavřen nejistý mír a námořnictvo strádá. Hornblowerova loď byla vyřazena ze služby a proto traví svůj čas na britské půdě. Živoří z polovičního platu a bezcílně proplouvá šedivými dny. V jeho životě se však objevuje nesmělá ctitelka, dcera jeho domácí. Dříve však než se s ní stačí sblížit je povolán na novou nebezpečnou misi a při té příležitosti je mu svěřena funkce kapitána lodi Hotspur. Dovršuje se tak přerod mladého důstojníka a Horatio, na počátku v pozici nezkušeného, musí nyní sám pevně vést loď i posádku a dělat zodpovědná a také nepopulární rozhodnutí. Sám se tak ocitá na místě autority nad mladými důstojníky, v jejichž kůži před pár lety sám byl. Francouzi v čele se všehoschopným Napoleonem však nejsou tím jediným nebezpečím. První polovina filmu je velmi povedená, ve druhé je však několik podivných chyb a spekulativních situací. Vše pak vrcholí záhadně nezpozorovaným příjezdem posil na zaplněnou pláž a podivnou nerozhodností hlavního zrádce, jenž nejprve nejeví zájem o další život našich hrdinů a následně jednoho nechce zabít a smrt druhého jej zlomí... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Skutečný nejmladší Napoleonův bratr, Jérôme Bonaparte, měl s dcerou baltimorského obchodníka Elisabeth Patterson syna, který se narodil ve Velké Británii v roce 1805. Napoleon jejich manželství neuznal a anuloval. (Jirka_Šč)
  • Natáčelo se ve Velké Británii v lokalitách Cornwall, Falmouth, Oxfordshire, Plymouth a Barbican. (Terva)

Reklama

Reklama