Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jako malý jsem měl tento film rád a zřejmě ani nespočítám, kolikrát jsem si jej na staré VHSce pouštěl. I já samozřejmě patřím k těm, který chtěl coby kluk být hasičem nebo policajtem, ale nakonec jsem zakotvil u bezpečnějšího povolání…No nic ale k filmu: mám rád Kurta Russella (coby herce), mám rád akci, výbuchy a hlavně nenudící příběh – to všechno mi zde bylo dopřáno společně s velmi dobrými hereckými výkony zbytku osazenstva. Koneckonců si tu i William Baldwin nevedl vůbec špatně a to ho jinak ani moc nemusím… ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že oheň je zde pojat jako živá dýchající bestie a tohle pojetí zde vypadá dost uvěřitelně. Jinak příjemný příběh, kterému až na občas moc velkou dávku hrdinství nemám co vytknout. Chápu, že tahle práce je nebezpečná, ale to co zažili hrdinové tohoto filmu se zase asi až tak často neděje. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru asi nejlepší Howardův film. Krásná ukázka staré dobré poctivé a kaskadérské akční práce. Ve scénách kdy jsme v ohni si pak divák opravdu připadá jako v ohni a cítí to reálné ohrožení a strach o postavy. Žádný trapný digitální plamínky. Pravda k vystavění příběhu mám trochu výtky a to konečné odhalení žháře ve stylu : pod svícnem je největší tma je celkem očekávatelné a pokud film pozorně sledujete, tak vás nijak zásadně nepřekvapí, ale to je asi moje jediná výtka. Jinak z mýho pohledu perfektní sonda do hasičského řemesla.80% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nesympaťák William Baldwin a sympaťáci Kurt Russel & spol. (De Niro a Sutherland jsou kapitoly samy pro sebe - škoda jen, že tak krátké) - ale hlavně velmi zajímavé zobrazení ohně jako "živoucí a dýchající bytosti". Patosu je tu dosti, avšak tentokrát mě kupodivu nerozzuřil a ani moc neznechutil, nýbrž dokonce skoro donutil uronit nějakou tu slzu. Asi už stárnu... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama