Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná trvalka... Ačkoli je detektivní zápletka tohoto thrilleru tuctová a ničím přitažlivá, prostředí hasičského sboru, adrenalinové akce uprostřed požáru a výtečný Kurt Rusell dodávají Howardovu snímku potřebný šmrnc. Zejména role drsného (ale v nitru až překvapivě zranitelného) Bejka Mc Caffreyho patří vedle nezapomenutelného pilota R. J. MacReadyho k Rusellovým nejlepším. Fešácký William Baldwin v jeho stínu trochu živoří, zato stařík Sutherland si svého maniakálního pyrouše vyloženě vychutnává. De Niro? Rutina. Ku cti Ohně budiž přičten fakt, že funguje nejen jako efektní ohňostroj, ale poměrně se mu daří rozehrát i lidské drama na pozadí příběhu. A nakonec i ta dávka hrdinského patosu se vydýchat dá, však on to někdo hasit musí, ne? Prostě příjemná podívaná, která zahřeje, ale rozhodně nespálí. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

BACKDRAFT nad priemer okrem solidneho hereckeho obsadenia,na cele s ako vzdy skvelym kurtom russelom (okrem neho potesi i scott glen, de niro v trocha mensej ulohe a hlavne donald sutherland je skvely) taha nahor i technicke spracovanie (praca kameraman mike salomona je neskutocna) a uplne bezchybne pyrotechnicke efekty. i ked sa do hry dostava aj CGI nastastie zaciatkom 90tych rokov sa vacsina efektov stale robila na place co dodava filmu dost potrebnu uveritelnost... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Oheň ma nabité herecké obsadenie (Russell, Baldwin, De Niro, Sutherland), napínavé akčné pasáže, ktoré sú veľmi pekne a realisticky natočené, keďže vizuálne efekty sa vo veľkom rozbehli až o pár rokov neskôr. No prišlo mi to akési rozvláčané, uťahané a pomalé. No napriek tomu sa jedná o kvalitný filmík o nebezpečnom živote hasičov od oscarového režiséra Rona Howarda (to je vlastne dôvod, prečo som si tento film aj pozrel). S odretými ušami dám aj tu štvrtú, pretože je to koniec koncov v závere aj zaujímavá detektívka. 75% - 4* ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama