Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nesympaťák William Baldwin a sympaťáci Kurt Russel & spol. (De Niro a Sutherland jsou kapitoly samy pro sebe - škoda jen, že tak krátké) - ale hlavně velmi zajímavé zobrazení ohně jako "živoucí a dýchající bytosti". Patosu je tu dosti, avšak tentokrát mě kupodivu nerozzuřil a ani moc neznechutil, nýbrž dokonce skoro donutil uronit nějakou tu slzu. Asi už stárnu... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pořádné horký, správně chlapácký a přiměřeně hrdinský hasičský thriller, který o sobě může hrdě hlásit, že má koule. William Baldwin ve své životní (a asi jediné snesitelné) roli spolu se svým "bráchou" Kurtem Russellem rozehrávají boj s ohněm na život a na smrt, který stojí za to. Já osobně řadím Oheň na druhou příčku co se týče hasičských filmů, ve kterém vede novější Okrsek 49. Ron Howard mi nikdy jako režisér nevadil (až na Grinche), Hanse Zimmera zbožňuji, vizuálně úchvatné scény mám taky rád.. pod čtyři jít prostě nemůžu. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že oheň je zde pojat jako živá dýchající bestie a tohle pojetí zde vypadá dost uvěřitelně. Jinak příjemný příběh, kterému až na občas moc velkou dávku hrdinství nemám co vytknout. Chápu, že tahle práce je nebezpečná, ale to co zažili hrdinové tohoto filmu se zase asi až tak často neděje. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Škoda té zbytečné délky filmu, jinak by tento film neměl chybu. Dějově supr, poslední půl hodina mě i emočně dost vymačkala a hlavně jsem aktérům věřil jejich ztvárnění postav, což se mnohde nestane. Také je to díky hrsti velmi kvalitních herců. Zajímavé a propracované vizuální efekty na dobu ještě pravěkou. V té době byla filmařina na triky mnohem náročnější než nyní. Nemohu jinak než tento film plný plamenů doporučit. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama