Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

sheen 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, stará láska nerezaví, o tomto filmu to platí tuplem, v pokoji nad akváriem jsem měl vylepený obrovský plakát filmu Oheň, Kurta Russella, jak vynáší malé díte. Jednoznačně nejlepší film o hasičích, který byl kdy natočen s výborně emočně napjatým vyústěním a koncem. Ron Howard dal o svém umu poprvé pořádně vědět, výtečný Russell, výtečný Baldwin, výtečný DeNiro a samožřejmě také Sutherland. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najpôsobivejsou vecou na celom filme su fantasticke akcne sceny v ktorych sa Howardovi podarilo urobit z ohňa regulerneho ziveho a neskutocne nebezpecneho zaporaka. V kontraste s tym su vsetky ludske postavy na ktorych su najzaujimavejsou vecou ich slavny predstavitelia. Ale bohuzial nikto z nich nepredvadza nic, co by stalo za zmienku. Snad len s vynimkou Roberta De Nira, ktory ako jediny tu vyfasoval zaujimavu postavu. Ostatni su uplne nevyrazni. A samotny pribeh je zase tuctova detektivka s pointou, ktora vysumi do stratena. Ked odhliadnem od famoznej technickej stranky akcnych scen, tak akakolvek epizoda venujuca sa poziarnikom zo serialu Third Watch je stokrat napinavejsia. 6/10. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typický howardovský projekt, ktorý je do značnej miery dokonale vyplnenou šablónou pre splnenie očakávaní diváka zbožňujúceho Hollywood taký, aký je - sentimentálny, urečnený, nadnesený a zábavný. Oheň má niekoľko silných momentov, po scenáristickej stránke si vzťah k hlavným postavám budujete postupne, ale isto, zimmerovka tradične zafungovala, herci sú v najlepšej forme. V podstate tomuto filmu nemám čo vytknúť, no čosi mi tam chýbalo. Možno väčšia zaangažovanosť strihacieho oddelenia? :) ()

Crazer 

všechny recenze uživatele

Tento film je správnou volbou, prostě klasika na víkendový večer. Pálivý thriller o nespoustaném a nekontrolovatelném ohni s neustálým hledáním tajemného žháře. Právě detektivka s Robertem De Nirem, mi připadala na tomto filmu nejzajímavější, i některé dechberoucí scény s efektním, vyčkávajícím ohni byly nezpomentuelné. Zřejmě největší hit W. Baldwina ... nebo ne? Rád se k tomuto filmu vracím i po tolika letech. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama