Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vše nechali za sebou a uprchli, aby nalezli to jediné, po čem celý život skutečně toužili. Zemi dost velkou pro jejich sny... V Irsku roku 1892 se rolník Joseph Donelly (T. Cruise) vydává zabít bohatého statkáře Christieho kvůli bídě, v níž se on i desítky dalších ocitli jeho přičiněním. Právě v Christieho sídle se setkává s jeho vzpurnou dcerou Shannon (N. Kidmanová), otrávenou svazujícími společenskými konvencemi. Tyto rozdílné povahy spojí dohromady stejný sen po nové půdě, která se má rozdávat zájemcům v americké Oklahomě. Společně prchají za oceán, ale brzy po připlutí k americkým břehům se svými plány narazí a jsou nuceni přežívat v nuzných podmínkách bostonské chudinské čtvrti. Odkázáni jeden na druhého překonávají spoustu zkoušek, ale svého snu se nevzdávají… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

cab 

všechny recenze uživatele

Sice je mezi herci jiskreni viditelne, ale do takto ladeneho snimku mi (Tom Cruise) nesedl a svoji roli neutahl, protoze velkolepe pojata dobrodruzna vyprava chudeho chlapce a zamozne divky z Irska za snem, ktery lezi na druhe strane oceanu a rychleho vystrizliveni je pekne natocena, ale postrada kouzlo, ktere by povysovalo snimek do kategorie nezapomenutelnych zazitku se sdelenim od srdce. Krasne obazky a "nacancani" protagoniste v nich nejsou vsim. 65% ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Od počátku předvídatelná love story, která využívá všechna klišé a romantické nelogičnosti, což (podle zdejšího hodnocení) zřejmě nikomu moc nevadí. Příběh je spíše pohádkou k pousmání - pokus o zabití statkáře Christieho, souboj - nesouboj, kdy se kulhající Cruise zázrakem ocitne v bryčce mířící k přístavu atd. Legrační jsou i Josephovi boxerské souboje, kdy mu stačí se občas sehnout a poráží o hlavu větší váhové kategorie. Dál příběh plyne jak z pera Dickense. Mladá dvojice si mnoho měsíců ani neřekne, že po sobě touží a předstírají, že jsou bratr se sestrou. Vážně to vyznívalo, jako pohádka pro děti. A to s mrtvým koněm a zkroceným divokým ořem, setkání po třičtvrtě roce uprostřed Ameriky a samotné finále...To už chce silné nátury nebo se musí úplně rezignovat a nějakou věrohodnost. Dobře řemeslně odvedeno včetně hudby Johna Williamse. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Pěkný film z dob, kdy byla Kidman ještě docela nehezká dívka s prasečím nosem a nepěkně vyceněnými dásněmi. Já ji mám velmi ráda, opravdu, ale nelze si nevšimnout, jak na sobě zamakala. Ona i plastičtí chirurgové. Dnes je to kost, před kterou nezbývá než smeknout, vynikající herečka a očividně moudrá žena. K filmu: dlouhatánský příběh o tom, jak se osidlovala Amerika irskými přistěhovalci. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ron Howard mezi režiséry není žádná extratřída, jeho nejlepší film Čistá duše stojí především na hercích a hudbě. Tady se o nic takového opřít nemůže (nic proti Cruisovi a Kidmanové, ale tenhle film mezi jejich špičkové výkony rozhodně nepatří), navíc scénář je docela klišovitý, bez zajímavých charakterů a příběh, který byl už prákrát podán o dost lépe. V Howardově podání se pak film definitivně mění v sladkobolnou přesvícenou učesanou romanci, jak dva lidé z odlišného světa ke hroudě hlíny přišli. Film co vyloženě neurazí, ale znovu vidět mě ho nikdo nedonutí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Když to vezmu kolem a kolem, je to vlastně taková líbivá pohádka pro jemné dívky o tom, jak chudý irský synek ke štěstí přišel. Po letech jsem se na to znovu podíval a celkem jsem se pousmál nad jednoduchostí děje, který sráží snad jen předlouhá stopáž. Šablonovitý scénář se nevyprostí z předem daných kolejí ani na vteřinku, ale možná to ani není špatně. Jakékoliv vybočení by u takového filmu bylo jen ke škodě. Je to zkrátka kýč, který divák chce. A kterého je občas potřeba. 75% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Ron Howard nebyl spokojen s reakcí Kidmanové ve scéně, kdy ze zvědavosti nadzvedává misku, zakrývající Josephovy intimní partie. Bez jejího vědomí tak požádal Toma Cruise, aby si svékl spodní prádlo. Teprve poté se u Kidmanové dočkal výrazu, který požadoval. (CrypzzXD)
  • Pro natáčení Velkého oklahomského závodu o půdu bylo použito 800 komparzistů, 400 koní a 200 vozů. (CrypzzXD)
  • Od Tronu (1982) první americký snímek, který byl natočen na 70mm film. (Lavran)

Reklama

Reklama