Reklama

Reklama

Je s námi konec?

  • Česko Před potopou aneb Je s námi konec? (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

National Geographic přináší strhující dokument v režii Fishera Stevense. Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. V pořadu jsou rozhovory s předními osobnostmi jakými jsou Barack Obama nebo Elon Musk a další. (National Geographic)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (208)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Český překlad názvu je vlastně mnohem blíže celkovému vyznění filmu. Je to klasická věc od National Geografic - hodně působivých obrázků a informací málo - alespoň pokud máte v dané problematice nějaký elementární přehled. Tomu, kdo viděl třeba Goreovu Nepříjemnou pravdu (jakkoli lehce manipulativní), bude Before the Flood připadat jako vlažnej čaj. DiCapriovi věřím jeho zápal, ale ve své roli působí jako školáček, který se pořád ptá, jestli červená je opravdu červená. Což působí trochu hloupě, ale filmu to slouží k dobru, protože - jak se domnívám - jeho smyslem není ani tak do hloubky informovat, jako spíš alarmovat většinovou veřejnost, která na tématu dosud neměla žádný zájem. Poslat zkrátka emotivní zprávu, že (slovy Dylana Morana) "jsme jediný živočišný druh, který planeta posílá soustavně (a oprávněně) do hajzlu". ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento DiCapriův dokumentární počin má tu vlastnost, že vás donutí přemýšlet o našem světě. O tom, jak si jej vědomě i nevědomě ničíme a postupně si stahujeme smyčku kolem krku. Pakliže se něco v dohledné době nezmění, bude lidstvo litovat. Není sporu o tom, že se Země otepluje (kdo tvrdí, že ne, tak je buď slepý, nevnímavý či hloupý, neboť úbytek sněhu v posledních zimách a smazávání rozdílů mezi ročními obdobími je jasným důkazem toho, že se něco děje i v našem bezprostředním okolí), byť podobné cykly se v historii opakují (za Karla IV. se prý v oblasti Polabí pěstovaly melouny), je nutné si uvědomit, že v tehdejších dobách nedocházelo k masivnímu kácení deštných pralesů, neexistovaly monstrózní továrny, jaderné elektrárny, motorismus, letecká doprava, atd., tudíž člověk do přírody zasahoval daleko méně a přirozené cykly tedy nebyly tolik ovlivňovány lidským činitelem. Ale dost o tom. "Je s námi konec?" je záslužným počinem, který sice nic nezmění, ale na problémy je třeba upozorňovat a čím vážnější jsou, tím je potřeba být hlasitější a zapojovat do volání po změnách i známé tváře, jejichž slovo má, chtě nechtě, delší dozvuk než hlasy prostého lidu. Je příjemné, že i taková primadonka, jakou je Leonardo DiCaprio, není zabedněný a budoucnost života na modré planetě mu není lhostejný. ()

Reklama

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90% ... Hlavne vďaka obsahu, ktorý vo mne významne zarezonoval. Ľudia sa naozaj musia spamätať a prestať popierať klimatické zmeny, len kvôli ziskom od korporátov, ktoré robia všetko preto aby túto skutočnosť zahmlili. Už teraz je neskoro, no ešte stále je to zvrátiteľné, ak ľudstvo začne spoločne konať. Parížska dohoda je veľký úspech, no je nutné aby sa skutočne pretavila do praxe, aby neostala len na papieri. Mysli globálne, konaj lokálne! Začni teraz! Podieľaj sa na záchrane našej planéty, ak ti záleží na tvojom živote a živote ďalších (aj tvojich) generácií. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

DiCaprio väčšinu času vyzerá ako ja keď mi niekto rozpráva o tom ako funguje turbínový motor - prikyvuje, tvári sa angažovane, ale mám pocit, že hovno rozumie o čom sa točí a premáha sa, aby si náhodou na kamere nezívol. Týpek mu v helikoptére oblietajúcej územie kde sa frakuje vysvetľuje niečo k téme a DiCapriov duchaplný komentár je "vyzerá to ako Mordor z Pána Prsteňov". Evidentne žije v komfortnej bubline a dokument je do veľkej miery aj jeho vlastný egotrip, inak mi nie je úplne jasné prečo sa napríklad prechádza s Obamom po záhrade a vymieňajú si vágne komentáre k téme. Každopádne mu neberiem, že použiť svoj hviezdny status na osvetu hlúpeho plebsu je jeho rozumné využitie, nakoniec ja by som o dokument inak tiež nezavadil. Problém je, že obsahovo je to plytké a tendenčné a keď má niekto na problematiku neujasnený názor (ako napríklad ja), tak z filmu múdrejší nebude. Pravda ak sa nespoľahne, že tých niekoľko cifier čo sa odprezentujú je naozaj legitímnych a dá na lacno emocionálne podfarbené zábery. Podobne ako v prípade Gorea, je vtipné, že o nevyhnutnosti utiahnuť si opasok našej bezbrehej spotreby káže človek, ktorý žije v okázalom nadbytku a luxuse a ktorý svojím putovaním po planéte súkromnými tryskáčmi zrejme zamoril našu planétku viac ako ja aj keby som nechal zasvietené v kúpeľni bez prerušenia až do smrti. Fakt, že na konci sa napíše, že emisie vyprodukované pri príprave filmu si tvorcovia "započítali" tak, že dobrovoľne zaplatili vyššiu daň z emisií (resp. niečo v tom zmysle) je úplne retardovaný, ale holt nejak si to PR asi ošetriť museli. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Budu k tomuto populárně vědeckému dokumentu přistupovat trochu jinak. Těm erudovanějším je jasné, že téma změn klimatu je mnohem složitější a komplexnější, než tvrdí DiCaprio. Jenže on cílí jinam a já myslím, že svůj cíl bez výhrad splňuje. Oslovuje poutavým a nepříliš náročným způsobem co největší publikum, aby dokázal způsobit co největší změnu. Jednoduše a jasně divákům sdělí, o co jde, ukáže na jádro problému a navrhne řešení, co víc dodat? DiCaprio není vědec, je celebrita a svůj status celebrity vytěžil jak jen to šlo. Myslím, že člověk jeho postavení udělal pro "dobro světa" v tomto ohledu maximum, takže za mě úspěch. Výtýkám jen načasování do předvolebního období a "nenápadnou" agitku proti Trumpovi, to je trapné... 7/10 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2014 jmenoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun Leonarda DiCapria poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra dokumentu byla záměrně načasována tak, aby rozproudila debatu na téma klimatických změn ještě před volbou 45. prezidenta Spojených států amerických. (Duoscop)
  • Celosvětový rozsah premiéry dokumentu nemá ve filmovém průmyslu obdoby, vysílal se i na zhruba 250 univerzitách po celém světě, dostal se i do programu filmového festivalu v Torontu a v Londýně, k dispozici bude i pro církevní instituce a kostely. (Duoscop)

Související novinky

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (více)

Reklama

Reklama