Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S druhou sérií se přenášíme do úplně jiného prostředí. Hereckým výkonům opět vévodí božská Jessica a taky jsem docela přišla na chuť mladému Petersovi (Kit). První polovina řady mě vážně hodně bavila, zvraty šokovaly, ale k finále jsem se prokousala spíše jen ze setrvačnosti, už toho bylo opravdu moc. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato série je podle mě nejlepší ze všech. Odehrává se převážně v 60. letech v bláznici. Něco i v současnosti. Ale není to obyčejný blázinec. Je to bývalá nemocnice pro pacienty nakažené tuberkulózou, která je teď spravována církví. Postupně se tam objeví někteří herci z 1. série. Nezavírají tam jenom blázny, ale i normální lidi a tam z nich potom blázny dělají. Začátek mi trochu připomínal Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Prokletý ostrov. Pak tam k tomu ještě přibude posedlost ďáblem a mimozemštani. Je tam toho celkem dost. Třeba Doktor Artz, který je bývalý nácek na pacientech dělá své pokusy. Zbytek se pak odehrává v přítomnosti, kde se hlavně řeší potomek vraha zvaného Bloody Face. No každopádně je to hodně zajímavé a nadupané. "Dominicu nicu nicu..." Z té hudby by mi vážně hráblo. :D ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hororový eintopf se spoustou ingrediencí a hustou konzistencí. Ufoni, experimenty na lidech, ďábel, brutální vraždy, intriky a to vše za zdmi Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. A ono to překvapivě funguje, protože postavy jsou skvěle napsané i zahrané, dialogy nemají chybu a jakkoliv je to místy zvrhlé, násilné a zvrácené, scénář je chytrý a postavy mají hloubku a uvěřitelnost. Není to pomalá atmosférická strašidelňárna, ale spíše na události i postavy bohatý thriller s mnoha hororovými prvky. Postav a různých odboček bylo tolik, že by mohlo vzniknout klidně třicet epizod, ale tvůrci si byli vědomi formátu a v druhé polovině začali "uzavírat", což někdy vyznělo trochu unáhleně. Když někdo pět epizod vykresluje postavu a vztahy, je pak pro diváka trochu kách, když se jí tvůrci zbaví jedním máchnutím. Je to ale uzavřená série, takže se hold nedá nic dělat. Jsem příjemně překvapený. Z těch třinácti epizod byly slabší jen dvě, jinak vysoce nadprůměrná podívaná. Tak jako byla Penny Dreadful gotická brakovka nejvyšší kvality, je Asylum velmi kvalitní zlobrak americký. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý výlet od AHS je rovnou do blázince. Více psycho, více teroru, více hnusu a více deprese. Nechybí masový vrah žen, posedlá jeptiška, sadistický chirurg a dokonce ani mimozemšťani. Druhá série mi trvala už trošku dýl, přestože prví půlku jsem skouknul vážně rychle. Možná proto, že konec se nějak vlekl a finále je takové no... Eliminace postav nezná hranic. Intro je opět ještě více depresivní a já musel pravidelně utíkat k nějakému komediálnímu pořadu, abych vyrovnal tu dysbalanci. Obecně mě tedy nakonec druhá série bavila méně než ta první. Přestože Zachary Quinto tu hraje o mnoho více než v první řadě. Oda začátku jeho postava psychiatra působí jako jediný světelný maják v celém tom pokoji bláznů a šílenců. Na mě už to bylo asi příliš psycho a depresivní. (78 %) ()

Deyw 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No...zacatek slibnej..silenej nazi doktor, kterej dela pokusy na kretenech byl hodnej slusnej..pak vstoupil dabel do ty blby nany, ktera si to uzivala a psychiatr, kterej si bral domu holcicky a brecel nad nima, ze jsou jeho mama mi pripominali mojeho retardovanyho kamarada, kterej skace jak mama rekne...jinak se ztoho pak stala pekna sracka, ktera byla uplne o hovne a nejakej ufo unos to nezachrani..pulka pecka, ale pak prujem neskutecnej...nechapu vole jak to nekdo takhle mohl posrat ! 3 a kus ! ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)
  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)
  • Na konci epizody sestra Judy (Jessica Lange) říká Kittovi (Evan Peters), že se zachoval jako Galahad. Galahad byl jedním z rytířů Kulatého stolu legendárního krále Artuše. (noelcoward73)

Reklama

Reklama