Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení ČT,Radě ČT, našim politikům i ostatním ochráncům mravnosti a vopravdu vopravdových hodnot,že nás uchránili před dalším pokračováním těchto nechutných zvhrlostí na našich drahých obrazovkách. (ještě že mám internet) - -,,Rada ČT pozastavila Jiřině vysílání kulinářského pořadu,potože tam prý má být vidět pekáč!" ()

asi_takovej_ 

všechny recenze uživatele

asi_takovej_pocit, jako dostat do kuli, a to dvojite a kdyz uz si myslite, ze je mate na kasi, tak vam je nekdo strci ruku do krku a pres zaludek a streva vam ty koule vytahne ven. Dneska, kdyby to nekdo natocil, tak ho zavrou, obvini z rasismu a ve vsech diskusis s radoby hipster intelektualy dostane ban. ()

Reklama

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Česká soda si zaslúži nesporné uznanie za pionierstvo v oblasti televíznej satiry. Rovnako legendárne scénky ale ponúkli aj nasledovníci v podobe slovenských odchovancov Sody Noga a Skrúcaný, ktorí spolu s Filipom a Radičom vytvorili kultové Apropo TV a Telecvoking a na českej strane bolo nemenej úspešne Tele Tele. Napriek tomu nemá tento snímok čo hľadať v Top 200 filmov, nakoľko ide o nie príliš podarený strihový materiál, ktorý nijakým spôsobom nezvyšuje hodnotu daného materiálu. Takže za Alles Gute, Mečjar a maratónca zaslúžene 2*. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

V našem právním státu si nikdy nikdo nemohl beztrestně říkat to, co si myslí. Jsem šťasten, že jsem mohl být v určitém časovém období přítomen tomu, že to někdo zkusil. A srandovní na tom bylo to, že trvalo poměrně dost dlouho, než se "neomylným" podařilo pořad zlikvidovat. Film není tím zcela nejlepším, co ti blázni vymysleli, ale jako výraz uznání za tehdejší odvahu nemohu hodnotit méně než pět, i když objektivně to takovou hodnotu nemá. ()

Máraˇ5ˇ odpad!

všechny recenze uživatele

Protrpěno. Cca. pět geniálních fórů tam bylo, ale jinak mě to fakt nesedlo. Za mě je lepší TELE TELE, kde měli ten koncept vymyšlený daleko lépe. No a srovnání s Monty Python, to jako vážně? Monty Python jsou geniální a nadčasoví i po padesáti letech. Zato Česká soda mi přijde hodně neaktuální už teď... V tom vidím i větší výhodu TELE TELE, kde to díky mnoha formátům působí aktuálně dodnes. Je mi líto, ale mně to fakt nesedlo... Dal jsem tomu šanci – ale nijak mě neoslovilo Alles Gute na Streamu, jednotlivé scénky na YouTube a ani tenhle sestřih. Obecně nemusím humor Petra Čtvrtníčka, pobavilo mě od něj snad jen Ivánku, kamaráde... ()

Zajímavosti (6)

  • Neshody autorů, kteří se podíleli na tvorbě pořadu plného drsné satiry, způsobily, že celovečerní film Česká soda už nemůže ani do kin, ani na televizní obrazovky. Kromě jediného místa, a to Pardubic. V roce 2007 totiž získaly Pardubice povolení, že film mohou promítnout. Smlouva však nemá datum ukončení, takže Pardubice jsou dnes jediným místem, kde mohou lidé Českou sodu vidět. (hippyman)
  • Název je narážkou na „dostat sodu“, v přeneseném slova smyslu to znamená dostat za vyučenou, to proto, aby se dotyčný zklidnil. A proč sodu? Soda bikarbona má schopnost tlumit rozbouřené trávení, tak proto. (sator)

Reklama

Reklama