Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nastávající šestnáctiletá dívka Samantha Baker (Molly Ringwald) na jejíž narozeniny zapomněla většina příbuzných z prostředí americké školy, touží, jako mnoho dalších po chlapci jménem Jake Ryan. Na školním večírku se snaží upoutat jeho pozornost, ale místo toho se spíše stane obětí sázky. A navíc zjistí, že Jake má jinou dívku, která se na něj lepí jako klíště. Aby toho nebylo málo, tak domů na návštěvu jí přijeli prarodiče a na výměnný pobyt Číňan Long Duk Dong. (Lenarek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Úžasný Hughesov rukopis mixujúci odľahčenú tínedžerskú drámu s kanonádou vtipných scén. A s tradične úžasným castingom (Hall, Ringwald) a soundtrackom - i čo sa týka inštrumentáliek i popových skladieb (zo známejších napr. Oingo Boingo, Billy Idol, Spandau Ballet, či Altered Images s ich Happy Birthday). ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

V komentáři z o rok starší sračky "Vesmírný lovec" jsem psal, že Molly Ringwald zatím nic moc a že její čas (jak herecky, tak fyzicky) přijde. No a rok se s rokem sešel a už je to tady. V 16 letech už nám začíná růst do krásy a díky Sixteen Candles a později Breakfast Clubu se z ní stala velká hvězda a idol teenage girls osmdesátých let. Samozřejmě měla štěstí na Johna Hughese, protože jeho teenage komedie jsou prostě ty nejlepší, co kdy Hollywood stvořil. Sixteen Candles byla jeho prvotina na režisérské stoličce, nikoliv na poli scénáristickém, kde už v této době měl jméno. Co se týče filmu samotného, kromě krásné Molly zaujme též další teenage hvězda této dekády Anthony Michael Hall a songy, většinou převzaté z jiných filmů. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

V Americe sice může jít o kultovku, ale nic úchvatného tenhle film nenabídne - a to se mi Hughesův pozdější počin The Breakfast Club velice líbil. Sixteen Candles je relativně dobře zarámovaným cca 24 hodinami, kdy hlavní hrdinka Sam prožívá zklamání nad tím, že její rodina zapomněla na její šestnácté narozeniny. Ale ačkoli postavy jsou sympatické, prožívají relativně banální příběh a vtípky šly mimo mě. Samin vyvolený je sice na pohled hezký, milý a zazobaný (ideál pro šestnáctiletou dívku), ale nemá žádné charisma. Narozdíl od The Breakfast Club tu chybí vnitřní napětí a temnější podtón, ale jako příjemná jednohubka rozhodně postačí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

16 sviečok je dosť možno jediná skutočne vtipná (rozumej netrápna) teenagerská komédia, aká kedy vznikla. Nepočítam relatívne vážnejšie filmy, ako rovnako Hughesov Breakfast club a spol. Prečo sa teen komédie od cca nového tisícročia na túto starú klasiku nechytajú? Za prvé nikto nie je v súčasnosti Hughes a dnes zo všetkého cítiť kalkul, ja ho zo 16 Sviečok vôbec necítim, len úprimnú dejovú a situačnú anarchiu :) Možno nie sú ani prirodzené mladé herečky typu Molly Ringwald, neviem... ()

Lenarek 

všechny recenze uživatele

Jó, tak to je něco. Konečně nějaká dobrá teen komedie 80. let. Byla jsem mile překvapená :-). A vzhledem k tomu, že osobně mám radši starší komedie (samozřejmě, ani nějaké nové nejsou špatné) jsem se mile pobavila. Tuhle dobu mám ráda, protože to nejsou žádné komedie podobající se radobyvtipnému "Klubu sráčů" a dalším. Narozdíl od The Breakfast Club jsem se hodně bavila. Sympatičtí herci, včetně Johna Cusacka. Celý film měl příjemnou amosféru 80. let. Hodně jsem se zasmála hlavně nad opilým Dongem. Ten to zahrál skvěle :-D. Konec byl pěkně romantický a ne moc přeslazený, z čehož jsem měla ohromnou radost. Doporučuji všem, kteří mají rádi 80. léta. 80% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Pokoj Samanthy (Molly Ringwald) byl ve skutečnosti postaven v tělocvičně, kde probíhaly scény s tanečním večírkem. (HellFire)

Reklama

Reklama