Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Zdánlivě nesourodá dvojice, která se ocitnula uprostřed války a Afriky na kocábce se vzletným jménem African Queen „ Máme hromady jídla, 2000 cigaret, dva soudky ginu. Můžeme tu zůstat měsíce, jestli budeme chtít. Veškeré pohodlí domova včetně tekoucí vody.“ Pro mě je, ale Africká královna nezapomenutelná především díky roli Katharine Hepburn. „ Nikdy jsem nepomyslela, že by pouhá fyzická zkušenost mohla být tak stimulující! Zažila jsem takové vzrušení dříve jen několikrát, v kázáních mého bratra“. V každém případě jsem ráda, že někoho napadlo tuhle konverzační nádheru vydat na DVD. Tak snad abychom si dali čaj o páté pane Allnute nebo vlastně drahý. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský příběh lásky mezi mužem (H. Bogart) a ženou (K. Hepburnová) na pozadí dobrodružství a romantiky africké přírody. Napínavý děj, který je sice již zpracován na barevný materiál, ale ve skutečnosti ještě ve stylu předválečného černobílého filmu s důrazem na konverzaci. Nedotknutelné hodnoty jsou tu jasně dané, tedy bez zbytečné záliby v detailech násilí, sprosťáren, klení a rouhání, a přitom s láskyplným humorem. Africkou královnu považuji za jeden z nejhezčích amerických romanticko - dobrodružných filmů o lásce. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

"Miláčku a jaké je vlastně tvé křestní jméno?"__Romantika jak má bejt, stvořená ve filmařsky obtížných exteriérech, v lihovém oparu věčně ožralých Bogarta s Hustonem. Chemie mezi Hepburn a Bogartem je neuvěřitelná, jejich vtipné slovní půtky, plné půvabných hlášek, jsou skvostně napsány a celosvětový úspěch filmu je více než zasloužený. Filmová klasika, kterou je třeba vidět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Takmer po celý čas sledujeme príbeh dvoch spriaznených duší splavujúcich rieku v Afrike aby mohli potopiť Nemeckú loď Luisu v priebehu 1.svetovej vojny. Príbeh je priamočiary bez odbočiek ale ústredná dvojica Humphrey Bogart a Katherine Hepburn ťahajú svojimi zápletkami pútavo dej do predu. Je to veru v celku moc nápaditý projekt, pri ktorom sa na tú jednoduchosť vďaka hereckým výkonom ani nudiť nedá. /80%/ ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vtipná role pro Bogarta! Slušela mu, ale raději ho mám jako oholeného elegána, který zná etiketu lépe než pan Špaček, viz. Rick Blaine v Casablance! Sice dostal Oscara a já si hodlám tvrdit, že zaslouženě, není to přesně on. Kejo kolegyně Hepburn byla pravým opakem, otravná a umíněná konzervativní britka s americkým přízvukem. A sama Kathrine se mi vůbec nelíbila, přidávala filmu tak dvacet let stáří a jiskření mezi hlavními hrdiny jsem nezaznamenal, protiklady se sice přitahují, ale jen do určíté hranice. Čas se opravdu projevil na téhle dobrodružno-romantické polokomedie, ale přesto jsem si to poměrně užil. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Celý štáb během natáčení onemocněl, kromě Bogarta (Charlie Allnutt) a Hustona, kteří tvrdili, že se nemoci vyhnuli neustálým popíjením skotské. Bogart později řekl: „Jedl jsem pouze fazole, konzervovaný chřest a pil skotskou. Kdykoliv mě chtěl vysát komár, ihned odpadl.“ (HellFire)
  • Humphrey Bogart (Charlie Allnutt) trval na použití umělých pijavic. John Huston to odmítl a přivedl do londýnského studia chovatele pijavic s nádrží plnou živých pijavic. Bogartovi se z nich dělalo nevolno a byl velmi vynervovaný, což byly právě emoce, které od něj Huston potřeboval. Nakonec byly na herce nasazeny umělé pijavice a na chovatelově hrudi byl natočen blízký záběr skutečné pijavice. (HellFire)

Reklama

Reklama