Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

U Hustona a Bogarta idem vždy na istotu. A hoci interiérové scény pôsobili miestami už ťažkopádne, zvyšok filmu mal v sebe takú tú dravosť, akú vidím len pri týchto starých filmoch. Každá postava má svoj vlastný archetyp. Či už mĺkvy hrdina alebo ukecaný gangster. Byť uväznený počas hurikánu s notorickým gangstrom určite nie je žiadna sranda. Hlavne keď si jeden nesie duševné jazvy z druhej svetovej vojny. Síce s Lauren Bacall sa na ten svet pozerá trošku lepšie, ale to svoje miesto na svete si predsa len treba vybojovať. Vo filme boli v rovnakej miery zastúpené aj tie kladné a aj tie záporné postavy. Huston s presnosťou, aká je u neho povestná, pomaličky odkrýva studnicu pohľadov, úsmevov a odvážnych činov, ktoré veľmi logicky smerujú k veľmi napätému finále. A to svetlo na konci je síce dnes už trošku na smiech, ale do toho filmu sadne ako riť na šerbeľ. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Výborná, chvílemi trochu melancholická dekonstrukce filmu noir a klasických hollywoodských gangsterek. Vždy hodně oceňuji filmy, ve kterých se postavy a děj nechovají očekávaným způsobem a chytře pracují s očekáváním diváka a zavedenými pravidly žánru. A právě to dělá z Key Largo nadprůměrně zajímavý noirový thriller. Hrdina se nechová jako typický hrdina. Pochybuje, dokonce se v jeden okamžik zachová zdánlivě jako slaboch. Hlavní záporák to samé. Jeho expozice je natolik netradiční, že ho divák vlastně může i litovat a svým způsobem mu fandit. Femme fatale neexistuje. Je zvláštním způsobem rozdělená na 2 přítomné ženské postavy, přičemž každá z nich dekonstruuje archetyp femme fatale jiným způsobem. Nora je pouze normální ženou s normálními pocity a emočně silným pohledem. Lauren Bacall je stále osudovou ženou, ale najednou v jiném, realisticky laděném úhlu pohledu. Claire naopak zlidšťuje pohled na ten klasický typ svůdné děvky, která se nebrání alkoholu a chlapům. Moment, ve kterém se za slíbený alkohol ztrapňuje hudebním číslem, to dokládá ze všeho nejlíp. Prostě už odzvonilo gangsterům, kteří chtěli všechno a všechno dostali, odzvonilo všem svůdným Gildám a odzvonilo hrdinům, kteří prostě byli hrdiny, aniž by o tom museli přemýšlet. Nakonec, všichni jsou jen lidé, a když přijde tropická bouře, je jí jedno, koho najde pod střechou hotelu. Je zajímavé, že Huston přivedl na svět takhle zajímavou reflexi žánru, který v té době vlastně ještě nebyl mrtvý, ba stále aktuální. 8/10 ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby John Huston přitlačil víc na pilu, dostavil by se možná stejný efekt jako u jeho předešlého filmu Poklad na Sierra Madre. Motiv "vězněm ve vlastním domě" s mafií na krku a živelnou pohromou nad hlavou skýtal dramatičtější průběh. Frank (Bogart) si napřed nechce pálit prsty, pak se vybičuje k činu, mě ale chyběl v jeho chování razantnější zlom, taky záporák se mi nelíbil, byl fyzicky příliš "ekl" a to je chyba, protože i záporák má být aspoň trochu charizmatický. To jsou jen kosmetické chybičky, protože film je to jinak výborný. Co však zaslouží pětihvězdičkové uznání, je výkon Claire Trevor v roli mafiánské děvky. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Key Largo je výborné drama ve starém stylu. Znalce potěší řada narážek na různé hollywoodské klasiky - např. hlavního padoucha mafiána Rocca (!) hraje Edward G. Robinson (!), který o sobě prohlašuje, že byl svého času v Americe znám jako veřejný nepřítel (!)... Ale to je spíš třešnička na dortu. Podstatné jsou skvělé herecké výkony, sympatický a tradičně cynický Bogart, krásná a osudová Bacall - a vůbec všechno jak má být. Určitě jeden z nejlepších filmů Johna Hustona! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Key Largo stojí (spolu s filmem Across the Pacific) neprávem ve stínu slavnějších filmů dvojice Huston-Bogart. Jde však o vynikající studii stupňovaného teroru, který ve floridském hotýlku odříznutém od světa tropickou bouří rozpoutá banda vedená E.G.Robinsonem. Bogart je skvělý v úloze válečného veterána, jenž nakonec přijímá odpovědnost jako jediný, kdo je schopen zločincům čelit. A o chemii mezi ním a Bacallovou (To Have and Have Not, The Big Sleep, Dark Passage) se není třeba dlouze rozepisovat. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Gaye Dawn (Claire Trevor) spieva pieseň "Moanin' Low". Táto pieseň bola populárna na začiatku 30-tych rokov v podaní speváčky Libby Holman. (beso74)
  • V scéne v prístave, keď prichádza hurikán, si je možné všimnúť, ako sú Norine (Lauren Bacall) vlasy a konáre stromov v popredí bičované vetrom, palma v pozadí sa však ani nepohne. (beso74)
  • Lionel Barrymore v čase natáčania filmu trpel pokročilou artritídou (viditeľné na prstoch rúk) a bol skutočne priviazaný k vozíčku. Z tohto dôvodu má scéna, keď starý pán Temple v hneve vstáva z vozíka a pri snahe napadnúť nenávideného gangstra padá na zem, veľmi silný emotívny náboj. (beso74)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama