Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a dráma plná thrillerového napätia. Divadelné prostredie, ktorého dominanciou sú skvele napísané postavy. Bogard dominuje, a aj keď jeho postava toho veľa nenahovorí, práve ona je nosným pilierom tohto filmu, ktorý má veľkú výpovednú hodnotu. Na druhej strane Edward G. Robinson ako stelesnený gangster odviedol skvelú prácu. Navyše pamätná scéna, kde je Lionel Barrymore (v skutočnosti) pripútaný na vozík a pod nátlakom emócií a hnevu sa snaží prekaziť zlé úmysly líderovi gangu Roccovi je skutočne veľmi emotívna. Veľa súvislostí, ktoré robia tento film niečím viac si dnešný divák neuvedomí, ale to nevadí. Aj tak dostane skvelý film s kvalitnou réžiou, dobrým príbehom a plným charizmatických hercov. 85%. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Bezchybná a živá režie velkého Johna Hustona, starý harcovník Karl Freund za kamerou, veterán muzicírování Max Steiner podepsaný pod hudební kulisou, Humprey Bogart jako okolnostmi políčkovaný válečný veterán, E. G. Robinson jako odpudivý gangster s prohnilostí zarostlou pod kůží, úžasně přirozená Lauren Bacall v roli dcerky zmrzačeného hoteliéra, hurikánem odříznutý hotel, který se tak promění v nedobrovolný Alcatraz, šťavnatá tropická atmosféra, napětí lascivně zvoucí k nakrájení na tenké plátky a přesahová problematika soužití původních obyvatel s bílými muži... - mohl z této množiny motivů a památných jmen vzejít špatný film? Odpověď: Ani náhodou. Key Largo rozhodně předčilo všechna má očekávání do něj investovaná. Zvláště tím, že jsem namísto klasického "městského" noiru vycházejícího z literární hard-boiled školy pánů Chandlera, Caina a spol. dostal nápaditě vybalancovanou souhru s metodikou mob movies. Poklona, Johne. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

V roce 1948 natočil John Houston dva snímky. Poklad na Sierra Madre a Key Largo. Přestože prvně jmenovaný má lepší hodnocení a kritiky, mým “ favoritem “ je tento “ nízkorozpočťák. “ Možná je to I díky té ( již mnohokrát zmiňované ) “ lacinosti”, kdy je snímku vyčítána určitá studiovost a do očí bijící fakt, že se jedná o převedení divadelní hry – ( nějak to na mě působí veskrze kladně, takže jsem si s tímto snímkem postupující dobou “ vypěstoval “ určitý vztah a zamiloval si ho), ale spíše to bude příběhem samotným , gradující atmosférou, hereckým duem Humphrey Bogart-Lauren Bacall a především potom Edwardem G. Robinsonem coby Johnnym Roccem ( gangsterem vzpomínajícím na staré dobré časy prohibice ).Přestože number one je zde již jednou mnou zmiňovaný Robinson, těch pár společných záběrů Bogarta s Bacall má patřičnou sílu a pouze mě vždy utvrzují ve faktu, že jsou ( pro mě osobně) jednou z NEJ…jiskřivějších dvojic filmového plátna. Přestože mou srdcovkou, co se týče této dvojice je tento o 2 roky starší snímek http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/ , jedním dechem dodávám, že Key Largo je jeho důstojným “ bratříčkem “, ikdyž v tomto případě o NOIR zase tolik nejde. Jedno se ale J. Houstonovi musí přiznat. Je až s podivem, co se mu ( i s pomocí Richarda Brookse a herců ) podařilo vykouzlit, člověka strhnout a držet v napětí. A že by člověk mohl mít výtky k samotnému “ americkému “ konci. V tomto případě to Bogartovi i přeju. SPOILER! Přece ho nemohli nechat tvůrci na té lodi chcípnout, to by jim valná většina z vás ( nás) neodpustila…..85% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

U Hustona a Bogarta idem vždy na istotu. A hoci interiérové scény pôsobili miestami už ťažkopádne, zvyšok filmu mal v sebe takú tú dravosť, akú vidím len pri týchto starých filmoch. Každá postava má svoj vlastný archetyp. Či už mĺkvy hrdina alebo ukecaný gangster. Byť uväznený počas hurikánu s notorickým gangstrom určite nie je žiadna sranda. Hlavne keď si jeden nesie duševné jazvy z druhej svetovej vojny. Síce s Lauren Bacall sa na ten svet pozerá trošku lepšie, ale to svoje miesto na svete si predsa len treba vybojovať. Vo filme boli v rovnakej miery zastúpené aj tie kladné a aj tie záporné postavy. Huston s presnosťou, aká je u neho povestná, pomaličky odkrýva studnicu pohľadov, úsmevov a odvážnych činov, ktoré veľmi logicky smerujú k veľmi napätému finále. A to svetlo na konci je síce dnes už trošku na smiech, ale do toho filmu sadne ako riť na šerbeľ. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

O Key Largu som nemal žiadne informácie a tak som film sledoval nezaťažený oceneniami a kritikami. Naopak o Bogartovi, Bacall a Robinsonovi viem toho dosť, takže som sa pohyboval medzi starými známymi. Nebudem mudrovať, či to bol alebo nebol film-noir. Pre mňa to bola filmová verzia divadelnej hry. A ako taká musí mať bezvadný scenár a herecké výkony. Myslím, že herecké výkony sa vydarili lepšie, ako scenár. Ale ani v ňom neboli závažné nedostatky, iba som mal pocit, že v niektorých pasážach bolo možné jeho drobnou úpravou dosiahnuť lepší efekt. Film je zaslúžene v tieni Pokladu na Sierra Madre, ale je možné ho pripočítať k úspešným filmom Johna Hustona. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • "Santana" bolo meno skutočnej jachty Humphrey Bogarta. Mal ju tak rád, že podľa nej pomenoval svoju spoločnosť. (fishki)
  • Hlavný hrdina Frank McCloud (Humphrey Bogart) opisuje Nore (Lauren Bacall) bitku pri San Pietro v Taliansku, ktorej sa zúčastnil aj jej nebohý manžel. Režisér a spoluscenárista John Huston mal s touto bitkou osobnú skúsenosť, pre potreby americkej armády vytvoril dokumentárny film s názvom San Pietro (1945). (beso74)
  • Postava Gaye Dawn (Claire Trevor) bola vytvorená na základe skutočnej Gay Orlovovej, priateľke známeho mafiána Lucky Luciana, údajne zastrelenej nemeckou popravnou čatou. (fishki)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama