Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Film Johna Houstona rozhodně není noirem a nemá žádný z jeho průvodních znaků. Snad až na to, že jde o okatě studiovou podívanou. Z šedivého průměru ho vytahují dobře napsané vedlejší postavy, Bogart, kvalitní gangster a krásná Bacallová (škoda, že neměla víc prostoru). Dialogy jsou patetické a bez špetky humoru, na druhou stranu napětí v poslední půlhodině, kdy zuří v plné síle bouře a když po jejím skončení odváží Bogart mafiány na Kubu, by se dalo krájet na nudličky. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fandím spolupráci Johna Hustona a Humphreyho Bogarta, ale zde se až příliš projevuje skutečnost, že jde jen o pro film adaptovanou divadelní hru. Skoro bych řekl, že se zde Bogart mírně vytrácí vedle mafiánského Edwarda G. Robinsona. Ale přes to všechno nadprůměrný film, s nímž se hodinku a půl divák pobaví. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá (a nikoli poslední) vzájemná spolupráce dvou klasiků Johna Hustona a Bogarta. Navíc jde o čtvrtý (a tentokrát poslední) film jedné z vůbec nejlépe "jiskřících" dvojic stříbrného plátna Humphrey Bogarta s Lauren Bacall (což je zajímavější o tu skutečnost, že mezi nimi byl rozdíl rovného čtvrtstoletí). Key Largo vzniklo ve stejném roce jako jiný společný projekt prvně jmenované dvojice Poklad na Sierra Madre, v jehož stínu se tak trochu ztrácí. Což je nespravedlivé. Výsledek sice trpí jistou mírou studiovosti a tím, že se až moc okatě jedná o adaptaci divadelní hry, ale atmosféru jedné parné hurikánové noci by tomuto snímku mohla tiše závidět kde jaká slovutnější záležitost. A je to především Hustonovou zásluhou. Navíc kompletní herecké osazenstvo se rozehrává k velkým výkonům. Noir to sice ve výsledku zase tak moc není, ale o perfektní film jde nade vší pochybnost. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

V roce 1948 natočil John Houston dva snímky. Poklad na Sierra Madre a Key Largo. Přestože prvně jmenovaný má lepší hodnocení a kritiky, mým “ favoritem “ je tento “ nízkorozpočťák. “ Možná je to I díky té ( již mnohokrát zmiňované ) “ lacinosti”, kdy je snímku vyčítána určitá studiovost a do očí bijící fakt, že se jedná o převedení divadelní hry – ( nějak to na mě působí veskrze kladně, takže jsem si s tímto snímkem postupující dobou “ vypěstoval “ určitý vztah a zamiloval si ho), ale spíše to bude příběhem samotným , gradující atmosférou, hereckým duem Humphrey Bogart-Lauren Bacall a především potom Edwardem G. Robinsonem coby Johnnym Roccem ( gangsterem vzpomínajícím na staré dobré časy prohibice ).Přestože number one je zde již jednou mnou zmiňovaný Robinson, těch pár společných záběrů Bogarta s Bacall má patřičnou sílu a pouze mě vždy utvrzují ve faktu, že jsou ( pro mě osobně) jednou z NEJ…jiskřivějších dvojic filmového plátna. Přestože mou srdcovkou, co se týče této dvojice je tento o 2 roky starší snímek http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/ , jedním dechem dodávám, že Key Largo je jeho důstojným “ bratříčkem “, ikdyž v tomto případě o NOIR zase tolik nejde. Jedno se ale J. Houstonovi musí přiznat. Je až s podivem, co se mu ( i s pomocí Richarda Brookse a herců ) podařilo vykouzlit, člověka strhnout a držet v napětí. A že by člověk mohl mít výtky k samotnému “ americkému “ konci. V tomto případě to Bogartovi i přeju. SPOILER! Přece ho nemohli nechat tvůrci na té lodi chcípnout, to by jim valná většina z vás ( nás) neodpustila…..85% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, mistrně stavěný noir, jenž graduje v jedné místnosti, odříznuté od světa zuřícím hurikánem. Bogart jako hrdina z nutnosti, jenž si svým "posláním" minimálně zpočátku není zcela jist a především jeho naprosto rozkošný protihráč Edward G. Robinson ve zcela uhrančivé roli bezskrupulózního mafiána. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)
  • V scéne v prístave, keď prichádza hurikán, si je možné všimnúť, ako sú Norine (Lauren Bacall) vlasy a konáre stromov v popredí bičované vetrom, palma v pozadí sa však ani nepohne. (beso74)
  • Gaye Dawn (Claire Trevor) spieva pieseň "Moanin' Low". Táto pieseň bola populárna na začiatku 30-tych rokov v podaní speváčky Libby Holman. (beso74)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama