Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bez Humphreyho Bogarta, Edwarda G. Robinsona a Lauren Bacall by byl snímek poloviční, ovšem zmíněné trio je zárukou toho, že se bude nač koukat. Key Largo má atmosféru, které také napomáhá malý prostor, v němž se děj odehrává. Nechybí tu ani jistá dávka napětí a vidět Bogarta v kladné roli, to také pokaždé potěší. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby John Huston přitlačil víc na pilu, dostavil by se možná stejný efekt jako u jeho předešlého filmu Poklad na Sierra Madre. Motiv "vězněm ve vlastním domě" s mafií na krku a živelnou pohromou nad hlavou skýtal dramatičtější průběh. Frank (Bogart) si napřed nechce pálit prsty, pak se vybičuje k činu, mě ale chyběl v jeho chování razantnější zlom, taky záporák se mi nelíbil, byl fyzicky příliš "ekl" a to je chyba, protože i záporák má být aspoň trochu charizmatický. To jsou jen kosmetické chybičky, protože film je to jinak výborný. Co však zaslouží pětihvězdičkové uznání, je výkon Claire Trevor v roli mafiánské děvky. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fandím spolupráci Johna Hustona a Humphreyho Bogarta, ale zde se až příliš projevuje skutečnost, že jde jen o pro film adaptovanou divadelní hru. Skoro bych řekl, že se zde Bogart mírně vytrácí vedle mafiánského Edwarda G. Robinsona. Ale přes to všechno nadprůměrný film, s nímž se hodinku a půl divák pobaví. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Film Johna Houstona rozhodně není noirem a nemá žádný z jeho průvodních znaků. Snad až na to, že jde o okatě studiovou podívanou. Z šedivého průměru ho vytahují dobře napsané vedlejší postavy, Bogart, kvalitní gangster a krásná Bacallová (škoda, že neměla víc prostoru). Dialogy jsou patetické a bez špetky humoru, na druhou stranu napětí v poslední půlhodině, kdy zuří v plné síle bouře a když po jejím skončení odváží Bogart mafiány na Kubu, by se dalo krájet na nudličky. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Bezchybná a živá režie velkého Johna Hustona, starý harcovník Karl Freund za kamerou, veterán muzicírování Max Steiner podepsaný pod hudební kulisou, Humprey Bogart jako okolnostmi políčkovaný válečný veterán, E. G. Robinson jako odpudivý gangster s prohnilostí zarostlou pod kůží, úžasně přirozená Lauren Bacall v roli dcerky zmrzačeného hoteliéra, hurikánem odříznutý hotel, který se tak promění v nedobrovolný Alcatraz, šťavnatá tropická atmosféra, napětí lascivně zvoucí k nakrájení na tenké plátky a přesahová problematika soužití původních obyvatel s bílými muži... - mohl z této množiny motivů a památných jmen vzejít špatný film? Odpověď: Ani náhodou. Key Largo rozhodně předčilo všechna má očekávání do něj investovaná. Zvláště tím, že jsem namísto klasického "městského" noiru vycházejícího z literární hard-boiled školy pánů Chandlera, Caina a spol. dostal nápaditě vybalancovanou souhru s metodikou mob movies. Poklona, Johne. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)
  • V scéne v prístave, keď prichádza hurikán, si je možné všimnúť, ako sú Norine (Lauren Bacall) vlasy a konáre stromov v popredí bičované vetrom, palma v pozadí sa však ani nepohne. (beso74)
  • Hlavný hrdina Frank McCloud (Humphrey Bogart) opisuje Nore (Lauren Bacall) bitku pri San Pietro v Taliansku, ktorej sa zúčastnil aj jej nebohý manžel. Režisér a spoluscenárista John Huston mal s touto bitkou osobnú skúsenosť, pre potreby americkej armády vytvoril dokumentárny film s názvom San Pietro (1945). (beso74)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama