Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mezník v žánru noir? Nevím. Protřelá detektivka s precizně vykreslenými charaktery postav? Nepochybně. Cynický Bogart s místy až tragikomickým projevem, kterým disponují i ostatní postavy, zejména gangsteři, předvádí jednu ze svých nejslavnějších kreací. Příběhová nejistota i napětí vrcholící v samotném závěru. Huston jde od samého začátku rovnou k věci a chytře buduje odpověď na otázku, kdo bude nakonec profitovat z drahocenné sošky. Tenhle debut se vydařil a zároveň opevnil vůči zubu času. Místy až tragikomické výstupy mafiánské bandy, u nichž si nejsem jist, zda to byl záměr, či nikoliv, jsem vnímal jako plus. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Máltézský sokol, jakožto první ryzí film-noir, představuje hlavní postavu jako sebevědomého až drze arogantního leadera-samotáře, který si i navzdory tomu, že není žádný dobrák od kosti, dokáže získat jakéhokoliv diváka. Líbí se nám totiž jeho coolovost, rázný styl, jakým věci řeši a závidíme mu jeho chytrost a prozíravost, jež mu umožňují elegantně proplouvat zrádnými a nemilosrdnými vodami filmu-noir. Bohužel samotný děj na mě působil poněkud těžkopádně a nebavil jsem se tak, jak bych si představoval. 7/10 ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ Dashiell Hammett napísal v roku 1930 svoj v poradí tretí román, ktorý nazval "Maltézský sokol". Je to detektívno kriminálny príbeh, ktorý sa točí okolo záhadnej a veľmi vzácnej sošky sokola. V roku 1941 bol natočený podľa tejto literárnej predlohy rovnomenný snímok. Režíroval ho John Huston. Je to jeden z prvých noir-filmov. Po prečítaní knihy som bol na jej filmovú adaptáciu veľmi zvedavý. Kniha ma zaujala, dobre sa mi čítala, no a na čiernobielom noir-snímku som si doslova zgustol. ***** ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

je zvláštne, že tieto noirovky s humphrey bogartom majú také čaro... neviem prečo... nie je tam akcia, nie je tam sex, nie je tam napätie... je to ukecané, v podstate o nič nejde... niečo magické je asi v tej hustonovej réžii, niečo hypnotické v tých slovných eskapádach a spôsobe, akým ich podáva pán bogart a definitívne "niečo" v ňom! a peter lorre tu je úžasný! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělej film s bezva atmosférou kterej přes svoje stáří ani dnes nenudí a to je co říct. Některé scény dnes působí těžce naivně např. všechny s "braním pistolí protivníkovi", nebo Wilmer asi 5 minut sedící s rukama na hlavě a jen hraje komparz typu "jsem v prdeli a ani se nepokusim vymanit se ze situace." Vše ale s přehledem kontroluje Humprey Bogart, kterému jeho roli naprosto uvěříte. Už to prostě trochu zestárlo a proto 4* jako třeba u Doteku Zla ale na Maltézském Sokolovi mě nadchl ten stírací konec kterej se nebojí.... Opravdu bezvadná detektivka kterou vřele převřele doporučuji sledovat (jako všechny Noir filmy) až po setmění. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • Do role Sama Spadea byl původně obsazen George Raft (1895-1980), ale odmítl, jelikož šlo o "nedůležitý film". Využil bodu smlouvy, podle kterého se nemusel účastnit remaků. (džanik)
  • Po úspěchu snímku se „Warneři“ rozhodli natočit pokračování. Režisér John Huston připravil scénář, který byl nadepsán „Three Strangers“ (Tři cizinci) a počítalo se s hlavními postavami z „Maltézského Sokola“, zvláště se Samem. Dashiell Hammett, autor knižní předlohy, však ještě před rozběhnutím natáčení studio upozornil, že ačkoli (studio) vlastní práva na knihu, tak práva k postavám vlastní on. A tak se Three Strangers (1946) natočili s odlišnými postavami. Dvojice herců Peter Lorre a Sydney Greenstreet si však i tak zahrála v obou filmech. (džanik)
  • Vrcholná scéna trvá bezmála dvacet minut, tedy pětinu filmu. Objeví se zde všech pět hlavních postav. Její natáčení trvalo déle jak týden. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno