Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

HAL 

všechny recenze uživatele

Bogart! <3 Ve své podstatě to až na samotný závěr ani nenení typicky noirový hrdina, neb je celou dobu dokonale nad věcí, padouchům se vysmívá, s osudovou ženou si hraje, a sebevětší zvrat přechází s pobaveným úsměvem. Ale je tak dokonale zábavný a sympatický, že tuto komorní detektivku bez potíží táhne kupředu. A v závěru pak zahraje i na trochu vážnější a hlubší notu v perfektním dialogu s amatérsky manipulativní Femme Fatale. 8/10 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když je The Maltese Falcon vynikající, nenudící a dost atmosférický (začínám mít žánr noir čím dál tím víc rád) snímek, přesto mi zde něco chybělo a sem tam mi vadila ta naivita (pěstní souboje typu "uhodím ho jednou do tváře a on se zhroutí a podobně). Film jako takový nezklamal, ale co se mě týče, dám si raději o pár let starší a v mých očích o třídu lepší film The Big Sleep. 80 %. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivní zápletka, perfektní hlavní hrdina, hrdinka a záporňáci, zejm. vrah Wilmer. Nemohu dát 5*, protože mě tento film nedokázal "přikovat" do sedačky a několikrát jsem odběhnul. Chvílemi se mi zdál příběh líčen příliš zdlouhavě (můj subjektivní názor), ovšem samotný závěr snímku stál za to - dobrý konec (dobrý není ve smyslu, že vše dobře dopadne). Připojuji se k názorům ostatních, že český dabing je tu strašný. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ Dashiell Hammett napísal v roku 1930 svoj v poradí tretí román, ktorý nazval "Maltézský sokol". Je to detektívno kriminálny príbeh, ktorý sa točí okolo záhadnej a veľmi vzácnej sošky sokola. V roku 1941 bol natočený podľa tejto literárnej predlohy rovnomenný snímok. Režíroval ho John Huston. Je to jeden z prvých noir-filmov. Po prečítaní knihy som bol na jej filmovú adaptáciu veľmi zvedavý. Kniha ma zaujala, dobre sa mi čítala, no a na čiernobielom noir-snímku som si doslova zgustol. ***** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý tradičný film noir podľa predlohy Dashiela Hammeta spravil z Humphrey Bogarta skutočnú hviezdu. Zamotaný príbeh, nejednoznačné postavy a medzi nimi sa suverénne pohybuje cynické súkromné očko Sam Spade. Vizuálne aj obsahovo pôsobivý debut budúceho klasika Johna Hustona patrí už dávno k nesmrteľným legendám, takže by rozhodne nemal uniknúť vašej pozornosti. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • Jeden z filmových sokolů byl v prosinci 1994 vydražen za 398 500 dolarů. Byla to v té době nejvyšší suma vůbec kdy vydaná za filmovou proprietu. Cena sokola je dnes kolem 2 miliónů. (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 31. nejlepší film všech dob. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama