Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Ironické vyprávění o touze člověka po hmotném bohatství a jejím zlu, které přináší tvrdý pád. Ale hlavní je přece se zasmát dobrému vtipu, který rozfouká vaše bohatství po mexických pouštech. Strhující výkony ústřední trojky, těžkou paranoiou nakaženého Bogharta, mrzutého a světem protřelého zlatokopa Hustona a nedůvěřivého Holta, atmosféra mexické pustiny, kde se srdce poctivých mužů pod vlivem zlata mění ve vyprahlý písek. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Poklad na Sierra Madre" není úplně klasickým westernem. Je to spíš drama z období, kdy se většinou westerny odehrávají. Zaměřeno je ale na něco, o co ve westernech jde velmi často. Na zlato. Neskutečně silný film o tom, co s vámi může zlato udělat, když si ho necháte proniknout příliš hluboko, když ho necháte, aby se ve vašem životě stalo tím nejdůležitějším. Humphrey Bogart v tomhle filmu hraje někoho, koho většinou nehrál. Představíte si ho jako toho chlapíka z "Casablancy", většinou ho vidíte v přesně padnoucím obleku nebo v baloňáku s kloboukem posazeným poměrně nízko do očí. Tady ale hraje doslova pobudu, který skoro nezavadí o práci. Naskytla se mu ale skvělá příležitost. S jedním dalším pobudou a starým zlatokopem vyrážejí do Sierra Madre, aby si tu posvítili na místní toky a jejich zlatonosnost. Jenže zlato jsou peníze a peníze vedou k chamtivosti. Právě tohle je na filmu nejsilnější. To, jak i přesvědčení lidé dokáží nakonec zlatu propadnout a stávají se jeho otrokem. Nezáleží jim na ostatních, jdou jen po mamonu. Jak už to tak bývá, se zlou se potážou. Tohle se přihodí i hlavnímu hrdinovi. Závěr je skutečně dobrý a musím říct, že mě docela zasáhl. Humphrey Bogart zde předvádí první ligu, kterou hrál celý život. Nezískal Oscara, ale film rozhodně s prázdnou neodešel. John Huston získal Oscara jak za režii, tak za scénář. Naprosto právem. I starý zlatokop Walter Huston (ano, byl to otec Johna) si odnesl Oscara za vedlejší roli. Tomu se říká rodinný úspěch. Film, který rozhodně stojí vidět za to i po letech. Další důvod, proč jsou westerny tak oblíbené a proč si v žebříčcích nejlepších filmů stojí tak vysoko. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/01/divosi-10-years-divoka-stvoreni-lets.html ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre musel ve své době působit jako skvělá dobrodružná dráma. Dneska jsem se u pár scén pousmál a určité části bral s nadhledem (Bogartovo herectví je prostě charismatické a úsměvné zároveň). Na druhou stranu je i tak Madre Sierra na Poklad svižný film se zajímavým příběhem, ještě k tomu na svou dobu velmi dobře natočený. Další klasika odškrtnuta. 6/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Nečudujem sa, že sa Poklad na Sierra Madre zaraďuje medzi kinematografické klenoty. V dobrodružnom žánri má stále čo ponúknuť ešte aj v dnešnej dobe, pretože téma zlatokopov v divočine je atraktívnym námetom samo o sebe. Poklad má naviac zvýraznenú silu v osobe svetovo uznávaného režiséra, a tiež v ústrednej hereckej trojici na ktorú sa je radosť pozerať. Musím povedať, že to boli príjemne strávené dve hodiny. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je jednou z troch Travenových kníh, ktoré sú v mojej knižnici. Uplynulo veľa rokov, než som sa dostal k možnosti vidieť film nakrútený podľa nej opakovane. Neviem prečo ho označujú za western, keď iba hudba znela z času na čas westernovo. Je to plnokrvná dráma o životných hodnotách. Miestami naivná, ale s dostatočnou výpovednou hodnotou, ktorá mi pripomenula Stroheimovu Chamtivosť. Autentické prostredie, vynikajúce herecké výkony, gradujúce napätie mi aj po rokoch pripravili podobný zážitok, aký som mal pri jeho prvom zhliadnutí. O zmene päťhviezdičkového hodnotenia vôbec neuvažujem a na prípadné vyradenie z Top 100 je vždy dosť času a málo adeptov. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Poprvé, kdy za jeden film získali Oscary otec (“nejlepší herec ve vedlejší roli“) i syn (“nejlepší režie“ a “adaptovaný scénář“). (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama