Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart tentokrát nehraje šarmantního chlápka v padnoucím kvádru s cigárem či doutníkem a do čela staženým kloboukem. Naopak, jeho Dobbs je uválený zoufalec, který nezavadí o práci a když zavadí, nezaplatí mu. Štěstí se na něj ale nakonec usměje, protože se svým přítelem potká sice vysloužilého ale zkušeného zlatokopa, který oba muže vyhecuje k cestě za zlatem. Přesto, že Dobbs se při vyprávění o zhoubném vlivu zlata na lidskou duši a svědomí holedbá, že si chce jen "vykopat" svoje a jít, je to právě on, kdo přibývající mamon psychicky nezvládne. Z Bogartova Dobbse zpočátku přátelského, postupně až paranoického mi běhal mráz po zádech, na Waltera Hustona v roli starého Howarda ale neměl, jeho skvělý výkon byl po právu oceněn Oscarem. Taky režisér John Huston, který si střihl malou roličku, se předvedl v nejlepším světle a já mohu tento příjemně napínavý klasický superkousek jen doporučit. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"I know what gold does to men's souls." Jak hlubokými a zbloudilými zářezy se podepíše na charakterech a vzájemném vztahu lidí, přátel, vidina nečekaně snadného a brzkého zbohatnutí? Vynikající směsice westernu s nestandartními prvky a psychologicky přesné drobnokresby chování zlatokopa v klasickém snímku J. Hustona. Ve filmu exceluje jak slavný H. Bogart, pro něhož role bezzásadového Dobbiho (jeden z vrcholů jeho herecké kariéry) znamenala, po dlouhé řadě kladných postav, opětovný návrat do pozice padoucha, tak Walter Huston - skvělý herec a otec pana režiséra :-). ()

Reklama

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Až jsem se toho zarostlého Humphreyho Bogarta lekl! Docela k nepoznání a naprosto odpudivý (takový jakého jej z noirovek neznáme). Jinak se podle mého názoru jedná o sympatický snímek, který na druhou stranu nic nového k danému tématu nepřináší. Za povedené filmové ztvárnění však 4 hvězdičky zaslouží. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I po dlouhých letech od svého zrodu stále vynikající film. Drsný zlatokopecký western a zároveň  mrazivé psychologické drama o následcích touhy za zlatem. Když se k tomu přidá dokonalá režie Johna Hustona a herecké obsazení plné charismatických chlapáků v čele s otcem všech filmových drsňáků Humphrey Bogartem a neméně výborným Walterem Hustonem, 100% hodnocení je zcela na místě. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je snímek, který jsem měla už dlouho v hledáčku, přestože žánr westernu mi až tak nevyhovuje. Jedná se ovšem o klasiku, tudíž jsem si ji jako správný filmový fanda nemohla nechat ujít. Huston na poli režisérském byl pro mě zárukou toho, že nešlápnu úplně mimo. Zatím jsem od něj moc filmů neviděla, ale pár ano. Nestaly se mými oblíbenými, ale potvrdily mi, že Huston byl dobrý filmař. Ani Poklad na Sierra Madre můj dojem nezhatil, navíc bylo osvěžující vidět Humphreyho Bogarta v odlišné roli, než je u něj obvyklé. Jenže pořád je to "jenom" western, můj ne úplně oblíbený žánr, je to film tradičně žánrový, takže mi skoro nemohl přinést kýžený zážitek. Trochu jsem s tím počítala, ale zároveň jsem trochu doufala, že by se to mohlo zlomit... ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • V roce 1947 začal Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) ztrácet vlasy. Zčásti kvůli hormonální kúře (toužili s Lauren Bacall po dítěti), a také kvůli nadměrnému pití a špatné životosprávě. V době natáčení měl už pleš a ve filmu nosí umně zhotovenou paruku. (džanik)
  • Fred C. Dobbs (Humphrey Bogart) se stal druhým nejoblíbenějším filmovým hrdinou všech dob v anketě amerického časopisu Premiere. První místo obsadil Vito Corleone (Marlon Brando) z filmu Kmotr (1972). (ČSFD)
  • Walter Huston (Howard) svoje slavné „křepčení“ převzal z divadelního dramatu „Touha pod jilmy“ od Eugena O'Neilla, ve kterém sám v roce 1925 hrál. Slavná taneční produkce nebyla ve scénáři a byl to právě Walterův nápad. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama