Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (260)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračování! Nebudu tu prosazovat, že je dvojka lepší, ale budu prosazovat to, že se mi líbila mnohem více. Zachovává skvělou hudbu a fenomenální mystery atmosféru a nápaditost, naopak zahazuje zbytečné natahování a je mnohem doslovnější v závěrečné pointě, což je pro mě bezpochyby klad. 2010 je po stránce myšlenek a příběhu rozhodně jedno z nejnápaditějších sci-fi, do plného počtu mu však něco chybí. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Kubrickovo slavné dílo mi připadá příliš intelektuálské (což nemusí být nutně totéž co "inteligentní"). Tady je to tak trochu opačný extrém. Knižní předlohu neznám, ale pokouší-li se autor sci-fi o mírovou propagandu, je to nejspíš stejně trapné v knížce i ve filmu. --- Film má své světlé momenty, trikově to vůbec není špatné. Že mi to nepřipadá příliš napínavé, to bude nejspíš chybou režie. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Viac ako dostojne pokracovanie. Kubrick bol perfekcionalista a kvalitou sa len priblizit k jeho masterpiecom je velmi tazke. Pokracovanie je omnoho jednoduchsie a ani zdaleka nema tu paralyzujucu atmosferu. Tak ci tak, na obrazovkach sa znova rozvija velmi zaujimavy, vyzualne posobivo spracovany pribeh, ktory v zavere ukaze svoju skutocnu silu a posolstvo a skvelym sposobom nadviaze na povodnu odyseu. Ludstvo sa dostalo o krocik dalej, avsak.....stale je na pociatku velmi dlhej cesty....(8/10) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhá odysea je rozhodně svižnější, ale samozřejmě absence Kubricka je cítit na každém filmovém políčku. Paradoxně, přestože je dvojka o 16 let mladší, vypadá vlastně starší. Jsem rád že se některé události prvního putování dovysvětlují a je rovněž příjemné že záhada kolem tajemného monolitu stále zůstává. 75% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Při odpojování stanice Leonov od Discovery probíhá odpočet jak v angličtině (9..0), tak v ruštině (10..1), přičemž v kapitánka Tanya Kirbuk (Helen Mirren) při odpočtu vynechala číslovku 4. (Pavian)
  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)
  • Snímek vyhrál cenu Hugo 1984 v kategorii nejlepší dramatická prezentace. (Terva)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama