Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám sice film rád a dokonce jsem viděl divadelní představení inspirované knihou Poláčka, ale tento film asi úplně k mým oblíbeným patřit nebude. Neřekl bych, že je to zrovna úplně povedená komedie. Pokud se pozorně zaposloucháte dá se poznat, že některé dialogy jsou trochu zmatené. Hlavně mezi Načeradcem a jeho ženou. Na druhé straně se fotbal ve většině prvorepublikových filmech nezobrazuje, takže tohle je jedna z mála příležitostí nahlédnout i do této stránky veřejného života před skoro sto lety! A tak bylo třeba pro mě mimořádně zajímavé vidět lunapark s s horskou dráhou. Nikdy bych neřekl, že něco takového ve třicátých letech už existovalo. Film se asi natáčel ve spěchu nebo, jak píšou zajímavosti, nebyl původně v plánu, takže i příprava na něj nejspíš nebyla silná a natáčení probíhalo rychle. Je to poznat. Například kamera sem tam zabírá postavy jen částečně a některým tak nevidíme hlavu. Přes nesmírně zajímavé téma - na tu dobu, je to pro mě osobně čistě sonda do jinak málo zfilmované oblasti našich dějin. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

"Celá rodina pohromadě. Smí se to vůbec? Já bych to policejně zakázal." Perla české kinematografie. Nebýt příšerné kamery, která Jindřicha Plachtu zabírá jenom od krku dolů, bylo by to za 5*. Zajímavost: Karel Poláček souhlasil s natočením filmu jen pod podmíkou, že roli pana Načeradce bude hrát jeho přítel, Hugo Haas. ()

Reklama

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Film skýtá hodně možností, jak děj patřičně osolit a vylepšit. Všechny však podmíněné akty zanechává v ústraní a vyzdvihuje herecký výkon Huga a Emana. Innemann jakoby zapomněl na ostatní aspekty a zaměřil se na pilování hlavních podstav, které zvládl na výbornou. Děj však lehce pokulhává a některé nucené vtípky také nejsou příliš poslouchatelné. Na "oldies" československé filmografie určitě skvělý kousek, ovšak na mladší Krakatit rozhodně nemá. ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Zapálené až militantní, leč přesto starosvětsky milé fandění prvorepublikových hooligans-gentlemanů. Komedie o lásce k honění kulatého nesmyslu po trávníku, která měla zajímavé a pro fotbalové fanoušky asi ne zcela běžné následky - vedla až k oltáři v kostele! (Mimochodem, chudák pan Načeradec se teď určitě obrací v hrobě! Při pohledu na letošní „jízdu“ Slavie ligovou tabulkou až na samotné dno...) ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Ač prvorepublikové komedie trpívají někdy přílišnou naivitou, křečovitostí a nevím čím ještě, tohle dílko se s ničím takovým nepotýká. Je svěží a radostné a pro ty, kteří mají rádi židovský humor a svéráz, bude příjemným osvěžením. Dlouhá léta jsem nad tímto filmem jen mávla rukou: Předválečný film o fotbale? Nic pro mne! - Neznala jsem dokonce ani Poláčkovu předlohu. Jsem příjemně překvapená a film rozhodně doporučuji! (Kdybych chtěla vypsat všechny vtipné hlášky, které ve filmu zazněly, asi bych musela opsat velkou část scénáře.) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Byl to první velký úspěch Hugo Haase (Načeradec), po kterém se filmaři o něj drali. (Zdroj: kniha Český biják). (M.B)
  • Scény na pohyblivých schodech ve filmu byly natočeny na schodech na Letnou, kde dříve byla lanová dráha. (Karlos80)
  • Pan Načeradec (Hugo Haas) je hrdým majitelem radiového přijímače Telefunken III/26, jež se vyráběl v letech 1925–1927. (sator)

Reklama

Reklama