Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mě si můžete urážet jak chcete, ale na Slávii mi nesahejte. Já tu vaší Viktorku neurážím, třebaže to jsou hadráři." Pravěcí hooligans pánové Habásko a Načeradec mě svým škádlením hrozně baví. To ostatní taky není špatné, ale když jde o klubismus, tak to neznám bratra. Já totiž fandím věrně a navždy uctívám vlajku toho jediného klubu NHL, ve kterém září Jarda Jágr (Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers, Calgary Flames ...) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Smí tohle vůbec bejt? Milovaný film (nejen) nás slávistů. Pan Načeradec, v jedinečném podání Huga Haase, je pro mě jednou z nejvýraznějších postav československé kinematografie. A nejen jí (Maminko, maminko, tys mi dobře říkala, abych si nebrala takovýho člověka! Teď to mám! - Mně maminka neříkala nic a mám to taky!). Vynikající a inteligentní zábava na víkendové odpoledne a skutečně podařený, nestárnoucí film. Co ty víš?! Bylas tam?! ()

Reklama

kratina 

všechny recenze uživatele

Zapálené až militantní, leč přesto starosvětsky milé fandění prvorepublikových hooligans-gentlemanů. Komedie o lásce k honění kulatého nesmyslu po trávníku, která měla zajímavé a pro fotbalové fanoušky asi ne zcela běžné následky - vedla až k oltáři v kostele! (Mimochodem, chudák pan Načeradec se teď určitě obrací v hrobě! Při pohledu na letošní „jízdu“ Slavie ligovou tabulkou až na samotné dno...) ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Jakožto právověrný Slávista nemohu opomenout Haasovo vkusné přívrženství i některé stařičké fotbalové záběry, které jsou sice "namontovány" do příběhu lehce neobratně, ale rok vzniku snímku leccos ospravedlňuje... Nakonec tedy poměrně příjemný "přepis" knihy Karla Poláčka se sympatickými protagonisty, optimistickou atmosférou a v neposlední řadě příšernými dresy dělnické Sparty... ale co: nakonec mi "můžou bejt ukradený", viz skóre: │6:0% ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Česká komedie z počátků zvukového filmu. Ovšem to, že se zvukové filmy v Československu točily teprve dva roky, na ní vůbec není vidět! Zásluhu na tom má určitě hlavně Hugo Haas (na třicet rozhodně nevypadá), kterému psal Poláček scénář nepochybně na tělo. "Co se chce po mně? Chce se ze mě trhat kusy nebo co?" se stalo naším rodinným heslem. Ale i (nepochybně) občas improvizující Jindřich Plachta - a pak hlavně Poláčkův jazyk. Pak člověk odpustí i Jiřině Štěpničkové její prkennost. "Ó zelený trávníku, tak jsem tě vídal ve svých snách!" ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Film vznikol tak, že v pražskom ateliéri AB mali časové okno a vypočítali si, že keby sa nefilmovalo, prerobili by peniaze, a preto sa rozhodli, že radšej sfilmujú niečo, čo prepadne. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť aj dnes už unikátny záber na most cisára Františka Josefa I., ľudovo bol most nazývaný tiež Eliščin, podľa manželky cisára Alžběty .Most bol postavený v rokoch 1865-1868 a viackrát premenovaný na Štefánikov most, most Leoše Janáčka, opäť Štefánikov most a napokon bol premenovaný na Švermov. V rokoch 1946-1947 bol most demontovaný. Najcennejšie časti mosta sú dnes súčasťou depozitára Národného technického múzea. (Raccoon.city)
  • Film se natáčel v Praze. Kostel v 84. minutě je kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, též v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama