Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Väčšina vojnových bijákov západnej produkcie na mňa veľký dojem nerobí - častokrát neviem od seba odlíšiť jednotlivé postavy a dej väčšinou nestojí za veľa. Panfilovci majú toto všetko a návdavkom pridali ešte tony národnej hrdosti a propagandy. A v tom vidím rozdiel medzi americkými a ruskými filmami z druhej svetovej. Američan chce v prvom rade na filme zarobiť, podľa toho vyberá tému aj jej spracovanie. Putin (pardon, Rus) točí primárne kvôli tomu, aby vyzdvihol ruských gerojov z obyčajného ľudu a naplnil srdcia súdruhov láskou k Matičke Rusy, za ktorú treba s nadšením položiť život. Ale späť k filmu. Technicky je natočený dobre, ale strašne dlho trvá, kým sa niečo začne diať. Dovtedy sledujeme nekonečné dialógy medzi vojakmi, ktorí pôsobia ako by boli skôr niekde na výlete a nie pod útokom nemeckej presily. Celkovo to bol pomerne bizarný zážitok. 5-/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TAKOVÁ JE SITUACE, BRATŘI. NEMÁME NA VÝBĚR. I KDYŽ MÁME ZDÁNLIVĚ NEKONEČNOU VLAST, A JSME PŘIPRAVENI PRO NI ZEMŘÍT, NENÍ KAM USTOUPIT…“ /// Gerojskej film plnej války a nadpozemskejch schopností bít se za vlast. Žádný kreténský CGI jako u Bitvy o Sevastopol. Po šesti letech se Rusákům opět povedlo přivýst válku do mýho vobejváku. Bacha na úvodní půlhodinku - místo posměšnejch poznámek nad hrdinskejma kydama, je třeba si uvědomit, že pro svět to byla 2. světová válka, ale pro Rusy velká vlastenecká… (taky míra nacionalismu je u nich někde jinde než u nás. Nemluvě o hrdosti na veterány a oběti VV). Pak následuje 75 minut válečný rozkoše, kterou si umím užít. Nechcu se tak šťourat v tom, jestli je to legenda pravdivá nebo ne. Na to (bez prominutí!) sere pes. Ať se propagandisti, historici i nacionalisti ujebou k smrti. Je to válečnej film a našinec do toho nemusí tahat politiku. (Navíc propaganda vypadá fakt jinak!). (Jo, a já tam žádnou půlhodinovou tmu neměl… jen čtvrthodinový závěrečný titulky – vono totiž vyjmenovat všech 35086 dárců…(hovno orgánů – peněz!) chvilku trvá.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád mrknu na film vo frajerech, co maj svůj park. 2.) Nechápu rozdíl mezi zemí a vlastí. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem jen obyčejný člověk, který žádnou válku nezažil a zná jí pouze z dochovaných dokumentů, knih, filmů..............Skutečně mi to přišlo zpočátku až úsměvné a říkala jsem si, že to tvůrci přehnali, ale s postupující stopáží jsem se zamýšlela víc a víc nad tím, že jsou to vlastně střípky z toho, co se skutečně mohlo na mnoha místech fronty stát, tady se ty střípky pouze slily v jeden celek a dokonce i ty titulky na konci měly svůj význam. A že se tam nechtěli projevit jak zbabělci je nabíledni jasné. Propagandistické? Snad. Koukatelné? Zcela jistě. ()

Shetland odpad!

všechny recenze uživatele

Součastná Ruská federace se veze na vlně sovětské propagandy, příběh 28 Panfilovců je fikcí, kterou tehdejší Stalinův režim zneužil ve svůj prospěch. 28 Panfilovců je propagandistické dílo, protože s posvěcením ministerstva kultury, prezidenta Vladimira Putina i finančního přispění ze strany státu, vyšel film, který je v Rusku vydáván za pravdu, kritika zločinné Rudé armády není přípustná. Osobně to považuji za nechutné přiživování se na sovětské propagandě, která značně podkopovává důvěru Rusů v historické události. P. S. pro uživatele Stoupa07 : Film Zachraňte vojína Ryana byl natočen na objednávku USA a zaplacen vládou USA ? Byl snad film Zachraňte vojína Ryana oficiálně vydáván za pravdu ? Ne, prezentuje se jako fikce. To 28 Panfilovců je v Rusku oficiálně za skutečnou událost, tím se z toho stává propagandistické dílo. Jakákoliv kritika ruského režimu končí pro občany Ruské federace v nejlepším případě několikaletým vězením, v horším zmizením z povrchu zemského, jak informuje Amnesty International. Ruská agrese nezná hranic a slovo ruského prezidenta nemá žádnou váhu, stačí se podívat na další porušení příměří na Ukrajině. Konflikt na Ukrajině vyvolaný Ruskou federací, která si zločinně přivlastnila anexí Krym a nyní chce zabrat Ukrajinu, by měl být ukončen jednou provždy a to nasazením sil NATO na Ukrajinu. Dodnes nepochopím, jak se západní civilizace před 6 lety mohla zachovat tak zbaběle a dovolila, aby Ruská federace zabrala území jiného suverenního a legitimního státu a rozpoutala na Ukrajině peklo. A to není první stát, který Rusko napadlo, jen Ukrajina je v Evropě a hraničí s našimi sousedy a spojenci. O to je to děsivější, neboť Ruská federace používá v propagandě stejných metod jako nacisté u Židů, tedy nepřítele je potřeba odlidštit. A já si nyní kladu otázku : Proč jsme to dopustili ? Proč jsme nechali trpět Ukrajince ? Abychom si v poklidu užívali konzumnímu způsobu života, zatímco jen tisíc kilometrů od našich hranic umírají lidé, kteří jen brání své domovy a svobodu ? Vidím tu paralelu s Mnichovem, neodsoudit ruskou agresi a nechat Ukrajinu trpět pro hřejivé teplo v našich domovech, považuji za amorální a naprosto pokrytecké. Ano, nyní se můžeme rozhodnout nezasahovat a obětovat Ukrajinu, ale v budoucnosti nebudeme mít na vybranou, tento luxus volby máme jen v demokracii. P. S. 2 : JIŽ NIKDY NEVSTOUPÍ NOHA RUSKÉHO OKUPANTA DO NAŠÍ VLASTI, POKUD ANO, TAK CESTA Z OSTRAVY DO PRAHY BUDE LEMOVÁNA PRORUSKÝMI KOLABORANTY PŘIBITÝMI NA KŘÍŽI A KAŽDÉHO RUSKÉHO OKUPANTA ČEKÁ OLOVO. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně dobrou kameru. Tím to z hlediska filmových kvalit asi tak začíná i končí. Chybí tomu příběh, nějak vymezené postavy, dialogy... Koukám na to 20 minut a furt se tam mluví o tom, jak přijdou Němci. No tak si říkám dobře, je to blbý, ale až ty Němci přijedou, tak to bude jízda. Němci pak přijedou, ale film je pořád blbej. Anonymizovaný Němci (nikomu není vidět obličej) útočí spíš jako parta zombies... Prostě tupě jdou k Rusům a ti je střílí jako králíky. Tanky dojedou na 40 metrů, zastaví se, nestřílí a čekají na zničení. Asiat s puškou trefí řidiče přesně průzorem o šířce 10 centimetrů. Tady je vidět, že na ten film byly peníze, jenže k čemu to je? Doby filmů jako Idi i smotri jsou nenávratně pryč. ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • V roce 1947 probíhal proces za velezradu s jedním domnělým hrdinou, později byli nalezeni další tři „padlí hrdinové“. 28 panfilovců je mýtus z 2. světové války. (liebgott)
  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • Na produkcii filmu sa podieľala aj známa ruská spoločnosť Gaijin Entertainment, zaoberajúca sa vývojom počítačových hier s vojnovou tematikou. (Echelon1)

Reklama

Reklama