Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (146)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

V Norské pohádce a mytologii bych asi ocenil více krásnou zasněženou krajinu, ale tvůrci na to šli jinak, a rozhodli se pomocí našich lesů navodit trochu jinou atmosféru, než bychom v severské pohádce očekávali. Nevím, jeslti to bylo právě tím prosředím, ale obecně mi pohádka dost připomínala naše počiny, takže si myslím, že by se mohla líbit i naším divákům. Takhle je to pro mě vlastně ve výsledku taková klasická rutina, která dospělého nijak neurazí, ale ani nenadchne nějakou originalitou. Děti možná zaskočí docela slušná stopáž, ale myslím, že to celkové pojetí se jim také bude líbit. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Espen zničil rodinnou chalupu a pokud chce dát věci dohromady, musí najít a zachránit princeznu a získat tak půl království. Bohužel princezna se octla v zajetí obřího monstra a navíc si na ni brousí zuby i namyšlený princ ze sousedního království. Tahle záchrana nebude jednoduchá... ale bude zábavná. Norská dobrodružná pohádka točená v Česku má sympatické hrdiny, pěkné kostýmy, překvapivě dobré monstrum a všechno, co by podobná žánrovka měla mít. ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele

Zdařilá pohádka. Nechápu, proč se u nás pořád točí jedny a ty samé, jak podle kopíráku a v zahraničí to přitom jde. Místo pěti zprasených by stačila jedna, ale pořádná. Tohle sice asi nezíská nic moc ocenění na festivalech a v ČR nebude patřit ke štědrovečerní klasice, ale má něco do sebe. Je tu správně namixovaná odvaha, láska, arogance a vypočítavost. Vidíme krásné severské a údajně tedy i české exteriéry, to jsou záběry spíš jak z nějakého dokumentu, paráda. Příběh se sem tam zaleskne nějakým vtípkem a chvíli na to nás zase oslní nějakou škaredou příšerou. Naše české pohádkové bytosti vypadají vedle těchhle jako chudí příbuzní. Hlavní hrdina je správný roztomilý ťunťa a princezna je sympaťanda, líbili by se mi k sobě i jako reálný pár :) ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Začátek trochu rozpačitý alá německá žumpopohádka :) naštěstí se to rychle srovná.. krásná krajina..lesy.. řeka.. skály..to jsou hlavní plusy.. čarodějnice co nabízejí v lese ...na sjetí matroš.. v podobě zlatých jablíček :) jsou dobrý.. dosti mě lezla na nervy ta tupost hlavního jelita.. troll moc vidět není až v závěru.. nejlepší je originální konec... místo klasického happyendu v podobě svatby a jebačky s princeznou..:) :) si náš hrdina vezme zlaťáky a s princeznou jsou kamarádi :) :) :) to je úlet.... 70% ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Odcházel jsem docela zklamaný, pohádka totiž stojí prakticky jenom na vynikající výpravě, jinak zaostává i v porovnání třeba s českými pohádkami, především kvůli scénáři. V dramatických pasáží to celé jakž takž funguje, ale co se humoru týče, evokuje to ve mně Trošku a jeho otravné uječené taškařice. Jako celek to pak působí jako slepenec co největšího počtu opravdu zajímavých nápadů, který ve finále strašně, ale strašně nudí. Škoda. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)

Reklama

Reklama