Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

Armin82 

všechny recenze uživatele

Já mám pro dobrodružné a fantasy filmy tak trošku slabost, takže mě tohle docela zajímalo. No, byť to není žádné veledílo v podobě Hobita či Pána prstenů, na norsko-českou produkci je to vcelku povedená věc. Už po pár záběrech je vidět, že se do filmu poslaly nějaké peníze a není to jen další směšná pohádka německé produkce. Ve filmu je napětí, krásné exteriéry, slušná příběhová stránka. Naopak průměrní herci, nijak zajímavý, bez kapky charismatu. I tak je to slušná nadprůměrná podívaná a rozhodně se u toho nikdo nudit nebude 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná filmová rozprávka s výborne humorne ladeným príbehom, ktorý sa točil predovšetkým okolo rodinného nemehla. No niekedy aj nemehlo môže robiť veľké veci a môže od neho veľa záležať. Pekná myšlienka a poučenie na záver. A vo mne ešte dlho ostal príjemný, pozitívny pocit. Neviem čo stále všetci frflú. Na pozeranie spolu s deťmi ako stvorené. Určite nadpriemerná rozprávka, žiadna troškovina.75/100 ()

Reklama

Elisson 

všechny recenze uživatele

Úžasné! Ani si nepamätám kedy som naposledy videla takú dobrú rozprávku. Je tu krásna nórska (a z neznámych dôvodov aj česká) príroda, množstvo úžasných archetypálnych obrazov a herci, ktorí pôsobia celkom sympaticky. Takéto niečo by sa malo púšťať deťom, nie tie americké (alebo i české a slovenské) sračky! ()

suzanne1997 

všechny recenze uživatele

Když nad tím tak přemýšlím, nevím, čím začít. Snad takhle ... Tahle pohádka rozhodně nebyla pohádkou, ale filmem s pohádkovými motivy. Musím přiznat, že místy mi opravdu běhal mráz po zádech, avšak příroda a způsob, jakým byl film natočený mne naprosto pohltil. Od začátku jsem fandila Espenovi, tvůrci mu dokázali přisoudit neopakovatelný a celkem jedinečný charakter, stejně tak každému hrdinovi. Děj ubíhal a musím se přiznat, že se mi z kina nechtělo. Trošku opačný pohled na věc měly malé děti, které obsadily přibližně polovinu kina. Myslím si, a je to jen můj názor, že tohle rozhodně nebylo něco pro děti do deseti let. V tomto případě je potřeba aby byl divák starší. Malé dítě očekává princezny, boj s drakem, v tomto případě s trollem a žili šťastně až dokud nezemřeli. V tomhle je musím zklamat, žádné vyparáděné princezny, ani troll jako z pohádky, všechno tady působilo víc reálně a malé děti usínaly, právě proto tenhle film mladším deseti let nedoporučuji. Ostatní diváci by si v něm mohli cosi najít. Já si našla odvahu, neobvyklý pohled na svět a schopnost ještě se to může hodit, a taky se hodilo. Za mě film určitě doporučuji, protože to stojí zato. Dle mého názoru samozřejmě. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tématika trollů mě až tak nebaví, ale například v našem českém rybníčku by mohla být velmi osvěžující. V norské produkci mě až tak nepřekvapí, ale i tak pro mě působí v pohádkovém žánru celkem svěže. A snaha o jisté fantasy dobrodružství ve spojitosti s pohádkovostí tady určitě byla a mohu říct, že jsem určitě viděl tak trochu netypickou pohádkou. Ale zároveň musím dodat, že originální formě trochu chyběl šmrnc ve zpracování a tak byl výsledek takový průměrnější. Mohla to zachránit hezká milá princezna místo toho emancipovaného cosi. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)

Reklama

Reklama