Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

Martrix 

všechny recenze uživatele

No, když pominu, že jsem se nechal asi jako spousta jiných ošálit tou nálepkou fantasy, tak uznávám, že pohádka to nebyla úplně špatná. Překvapivě v ní byla spousta prvků, které známe z našich pohádek a kdyby jste trola změnili na obra, umím si představit, že by něco takového vypotil i Troška na svém tvůrčím vrcholu. Princezna, která se nechce vdávat, tři bratři, jeden packal, zlý princ a jeho poskokové, čarodějnice(huldry)... . Pokud něco z toho, nač jsme zvyklí z českých pohádek chybělo, tak infantilní vtip a ten pohádkový patos, alias gold happyend. PS: české skály bych v norském filmu nečekal...mají tak krásnou přírodu a nenašli doma něco, jako naše Prachovky? ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Odcházel jsem docela zklamaný, pohádka totiž stojí prakticky jenom na vynikající výpravě, jinak zaostává i v porovnání třeba s českými pohádkami, především kvůli scénáři. V dramatických pasáží to celé jakž takž funguje, ale co se humoru týče, evokuje to ve mně Trošku a jeho otravné uječené taškařice. Jako celek to pak působí jako slepenec co největšího počtu opravdu zajímavých nápadů, který ve finále strašně, ale strašně nudí. Škoda. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná rodinná pohádka.Potěšily i krásné lokace z ČR, nechyběla hezká princezna, ošklivá čarodějnice, snové víly, kouzla, čáry, pořádná rvačka ve středověké hospodě( včetně použití kuchyňského válečku), lesy, hory, skály, močály , vodopády, dobrodružství a hlavně humor. Příjemný byl i český dabing. Lepší čtyři hvězdičky. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Prazdy jak vypity pullitr. Trosku chuti v nem zbylo, jinak dejova nuda. Dramaticky nezvladnute, bez atmosfery, bez napeti - a ze by ho tam mohlo byt dost, ukřičené v českém dabingu (to je asi bohuzel standart). Prostor k velkym digitalnim trikum je pomerne dost nasilne zmensen. Tvurci se temto trikum vyhybaji, jako cert krize. Tam, kde mohli trolla ukazat, zobrazit z nekolika uhlu, zasadit do krasne norske prirody, tam se tomu vyhli. Ano, zlo ma byt nevidene a pak to dobre funguje - to ale neni pripad tohodle filmu, tady to proste nefunguje a proto by mohlo byt zlo aspon poradne videt, at je to hergot necim zajimave. Docela se divim, ze se do kin dostal typicky televizni film. Hlavy pres cele platno - to je ve filmu stale. Tohle se hodne nepovedlo. Hvezdicka navic za tu krasnou prirodu a kameru. Jo a mistama je to neskutecne hloupe. ()

Elisson 

všechny recenze uživatele

Úžasné! Ani si nepamätám kedy som naposledy videla takú dobrú rozprávku. Je tu krásna nórska (a z neznámych dôvodov aj česká) príroda, množstvo úžasných archetypálnych obrazov a herci, ktorí pôsobia celkom sympaticky. Takéto niečo by sa malo púšťať deťom, nie tie americké (alebo i české a slovenské) sračky! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)
  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)

Reklama

Reklama